El Departament de Salut fa una crida als joves nascuts entre el 2002 i el 2005 perquè es vacunin contra la meningitis. Per arribar a aquest col·lectiu ha enviat una circular informativa als centres educatius que acullen aquests joves, segons ha avançat Betevé i ha confirmat l’ACN. La vacuna antimeningocòccica tetravalent es va incloure el 2020 al calendari vacunal per acord estatal. Aquesta vacuna s’ha anat posat a Catalunya en dues cohorts: els joves de 6è de primària i els de 2n d’ESO . Era necessari però fer una repesca activa de les persones fins als 18 anys no vacunades. L’objectiu d’aquesta crida i aquesta circular és contribuir en aquesta repesca i assolir la màxima cobertura en aquests edats, segons indiquen des de Salut.

Aquesta repesca ja es feia des dels Centres d’Atenció Primària (CAP) però ara s’ha volgut reforçar amb la circular informativa enviada als instituts i altres centres educatius on estudien els joves nascuts entre el 2002 i el 2005. La vacuna que s’administra, la tetravalent, protegeix contra quatre serogrups de meningococ: A, C, W y Y.

Què és la meningitis?

La meningitis és la inflamació de les membranes que envolten l’encèfal i la medul·la espinal, generalment deguda a una infecció bacteriana o vírica i caracteritzada per l’aparició de mal de cap intens, rigidesa del clatell, vòmits i febre alta. La inflamació de les meninges és causada gairebé sempre per una infecció que pot ésser deguda a diversos gèrmens. Només en uns pocs casos és originada per d’altres mecanismes, com per exemple reaccions tòxiques o al·lèrgiques.

És molt important adreçar-se al metge ràpidament quan es presenten símptomes que poden correspondre a una meningitis, com ara mal de cap, rigidesa del clatell, vòmits i febre, perquè el resultat del tractament depèn en gran mesura del fet que sigui iniciat precoçment. Quan els afectats són nodrissons, els símptomes de la meningitis no són gaire característics, i sovint les manifestacions principals són febre, inapetència, somnolència i prostració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa