Salut inclourà una partida en els pressupostos per al 2022 per incloure la vacuna contra la meningitis B al calendari oficial a partir de l’any que ve. Fins ara la vacuna que protegeix del meningococ de tipus B no estava inclosa entre els vaccins finançats públicament a Catalunya. La incorporació d’aquesta vacuna ha estat llargament reivindicada per les famílies, ja que ara qui vol posar-la als fills l’ha de comprar a les farmàcies i el preu de cada dosi és molt elevat. La decisió serà anunciada al Consell assessor de vacunacions i des de Salut es farà una ordre per introduir la vacuna l’any vinent.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, es van reunir aquest dimecres al Parlament amb representants de l’Associació Espanyola contra la Meningitis (AEM) per traslladar-los la mesura. En declaracions recollides pel Departament de Salut, Argimon va dir que estaven “molt contents” de poder-ho anunciar a les famílies i als professionals sanitaris. El conseller va posar en relleu que mesures com aquesta són “un exemple de les que s’han d’impulsar per reduir les desigualtats en salut, causades en part per raons de tipus socioeconòmic”. Per la seva banda, la vicepresidenta de l’associació, Maria Elena Moya, va subratllar-ne la importància. “És un reclam històric. Penso en les famílies vulnerables i és el millor regal que se’ls pot oferir des de la política”, va expressar segons recull Salut.

La taxa d’incidència de la malaltia a Catalunya és molt baixa actualment, concretament de 0,5 casos per cada 100.000 habitants. El 2020 coincidint amb l’esclat de la pandèmia es van registrar 30 casos confirmats de malaltia meningocòccia al país, una xifra que el 2021, en dades provisionals, ha baixat fins als 7 casos. Tot i la baixa freqüència, es tracta d’una malaltia que pot arribar a ser molt greu.

Nou comentari