Salut es prepara per activar auxiliars per vacunar i provoca una revolta d’infermeres

El departament ha hagut d'aclarir que només ha "habilitat una mesura preventiva" per si és necessari aplicar-la, cosa que no pensa fer de moment

El Departament de Salut “no té previsió d’activar en aquests moments” la vacunació per part de tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i “en el supòsit que fos necessari, sempre seria de forma transitòria”, segons han explicat fonts de la conselleria. Per altra banda, si es decidís activar la mesura, els TCAI haurien de fer prèviament una formació específica, punxar sota la supervisió d’infermeres i que no hi hagués disponibilitat d’altres col·lectius professionals amb la competència per vacunar i que ja s’han presentat voluntaris en les crides realitzades.

La mesura ha provocat aquest dimarts l’oposició frontal del Col·legi d’Infermeres i diversos sindicats d’infermeria, que han parlat de “menyspreu” i han assegurat que farien “les accions necessàries per impedir-ho”. El Departament de Salut ha explicat que ha “habilitat una mesura preventiva” per capacitar els TCAI per a l’administració de vacunes contra la covid-19 en cas que sigui necessari i assegurar així la continuïtat de la campanya de vacunació.

La mesura permetria incrementar el nombre de professionals disponibles per a la vacunació. D’aquesta manera, en cas d’una situació epidemiològica amb un augment dels contagis, es podria alliberar a les infermeres per donar suport en dispositius amb alta càrrega assistencial, com els centres d’atenció primària o hospitals, segons les mateixes fonts.

En altres etapes de la pandèmia, el Departament de Salut exposa que ja ha activat diferents mesures extraordinàries. Per exemple, que estudiants de medicina o infermeria facin tasques de suport com també l’administració de vacunes. Avui dia aquests estudiants de grau continuen donant suport a la campanya de vacunació, sempre amb la supervisió d’infermeres.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha advertit al Govern que farà “les accions necessàries” per evitar que els auxiliars vacunin, tal i com expliquen que ha anunciat el Departament de Salut. Critiquen que no hi ha “cap argument” que reconegui que els auxiliars puguin punxar les vacunes. Afegeixen que “cap institució ni cap professional poden donar autorització per exercir competències d’una professió a qui no estigui capacitat per exercir-la”. En el mateix sentit, el sindicat d’infermeria SATSE denuncia que la decisió de l’executiu posa “en risc” la seguretat del pacient i dels treballadors no qualificats, als quals considera que “se’ls imposa cometre un presumpte delicte d’intrusisme”.

El sindicat Infermeres de Catalunya critica que ha estat una decisió “unilateral” sense parlar-ne amb col·legis professionals ni sindicats i demana a la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, que “retiri de forma immediata aquesta instrucció”. El sindicat assegura que “moltes” infermeres que estan apuntades per a la campanya de vacunació mai han estat contactades per “les irregularitats en la gestió que s’ha dut a terme”.

Comentaris

    També 03/08/2021 10:58 pm
    Podrian habilitar als veterinaris

Nou comentari