Salut busca posar fre als suïcidis

És la primera causa de mort no natural a Catalunya

El Departament de Salut s’ha fixat com a “prioritat” abordar el suïcidi com una qüestió de salut pública. En col·laboració amb 300 professionals, entitats de supervivents i familiars ha elaborat un pla que planteja reduir els suïcidis a Catalunya, concretament vol disminuir-los en un 15% d’aquí a 2030 i en un 20% en els grups prioritaris. El pla, que s’ha presentat aquest dijous a Olot, té en compte que el suïcidi és la primera causa de mort no natural a Catalunya, la segona causa entre joves de 15 i 29 anys (2,39 morts per 100.000 habitants), i que la taxa és més alta entre la població vunlernable i les dones.

La necessitat d’aplicar un nou pla de prevenció de suïcidis ha sorgit pel fet que la pandèmia ha fet incrementar els factors de risc per l’aïllament social que s’ha produït amb les mesures de cofinament. Entre les accions que contempla aquest pla hi ha el foment d’accions de prevenció en centres educatius, la detecció de possibles casos en col·lecitus vulnerables, formar millor als professionals, donar suport i també crear un observatori del suïcidi a Catalunya.

El pla inclou la promoció de mesures de prevenció i control de la conducta suïcida i també incorpora l’atenció als supervivents, a la família i als profesionals. També es crearà una comissió de seguiment interdepertmantal per coordinar el treball. Així mateix, es pretén potenciar els punts d’acivació i la millora de la qualitat del Codi Risc Suïcidi, una eina que des del 2014 fa seguiment de les persones amb conductes suïcides. Una altra novetat serà incloure el 061 Salut Respon com a via per a l’atenció no presencial al suport i a l’acompanyament en casos de risc de suïcidi.

441 morts el 2019

A Catalunya, durant el 2019, es van produir 441 morts per suïcidi, de les quals el 73% van ser homes i més de 2.600 persones van patir les conseqüències traumàtiques i de dol. El suïcidi té clarament a veure amb la situació econòmica de la persona: la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones.

Nou comentari