Exòde de noctàmbuls que canvien de país per sortir de festa

Cada cop més persones viatgen a capitals europees per poder gaudir de discoteques mentre el sector català va a la ruïna

París serà una festa ben aviat per a en David i en Pau, dos amics de 30 i 40 anys que aprofitaran les festes de la Mercè per viatjar a França per gaudir d’una nit de ball en una discoteca. Formen part de l’èxode de noctàmbuls catalans que s’està produint cap a altres països a causa del tancament prolongat de l’oci nocturn com a restricció per la Covid. Aquesta festa a la qual assistiran és molt semblant a les que es feien a Barcelona abans de la pandèmia. De fet, aquesta festa va néixer a Catalunya, però amb la pandèmia i les restriccions encara no s’ha pogut recuperar.

Els dos amics tenen entrades per al Bridge Club de Parsi, on se celebrarà una festa del grup Matineé, una coneguda marca catalana d’organització d’esdeveniments de música electrònica. Gràcies a la franquícia que explota la marca en territori francès i al marc de restriccions contra la Covid, molt més flexible a França, aquests dos amics podran retrobar la festa després de gairebé 19 mesos de pandèmia.

“És una llàstima que encara hi hagi restriccions a la vida nocturna i l’oci nocturn, sobretot tenint en compte que Barcelona és reconeguda per tenir una vida nocturna molt activa“, diu en David. Aquest estiu, aquest jove ha pogut viatjar per Dinamarca i Alemanya comprovant que allà l’oci nocturn esta reactivant-se. “S’estan activant protocols per poder accedir a l’oci nocturn amb la precaució necessària”.

El jove també apunta que “cal tenir en compte la inversió que ha fet Europa perquè tinguem accés al passaport covid de doble vacunació, i que s’està utilitzant per accedir a bars i discoteques: és insòlit que a Catalunya, per raons que desconec, no s’hagi aplicat, perquè hi ha moltes persones de 20 anys, de 30 anys o fins i tot de 50 anys que estan esperant amb ganes poder recuperar la llibertat de moure’s tant de dia com de nit”.

En Pau, un dels amics que acompanyarà en David en aquesta expedició parisenca, hi està completament d’acord i afegeix que el problema a Catalunya és de “mala gestió”. Per a aquest jove, “l’única manera que tenen de controlar la Covid és prohibir les coses de manera desproporcionada, com ja va passar amb el toc de queda per frenar els botellots, quan es podien prendre altres mesures sense haver de tancar la gent a casa; podrien fer moltes altres coses, però són incompetents, no pensen en l’economia ni en la llibertat de la gent ni en res”, diu enfadat.

Ara aquests dos amics se senten gairebé com una mena de delinqüents pel fet que marxen a París amb un objectiu tan hedonista com pot ser sortir de festa: “És trist que la gent se n’hagi d’anar a França per sortir de festa, o a Madrid, com si anéssim a avortar il·legalment. No té cap sentit que et permetin agafar un avió i anar-te’n a emborratxar a París perquè aquí no tenim la capacitat de fer cap mesura decent”, es queixen.

El sector està indignat

Després de la darrera pròrroga de les mesures anti-Covid, en què el Govern manté tancades les discoteques, el sector de l’oci nocturn està indignat. És pràcticament impossible trobar algú en aquest sector que comprengui les raons de la Generalitat per mantenir encara les discoteques tancades, quan s’han flexibilitzat tota mena de normes per a activitats que també suposen aglomeració de persones: ja es poden tornar a fer castells, per exemple, i des de la Diada s’ha acabat l’època de les manifestacions estàtiques.

En el terreny de l’oci s’ha de tenir en compte dos tipus d’activitats: les empreses que es dediquen a l’explotació de sales i les que estan orientades a l’organització de festes i espectacles musicals en sales. Una d’aquestes és Locamente, que dirigeix Ferran Poca, president al mateix temps de la Cambra d’empreses LGTBI de Barcelona.

Poca explica a EL MÓN que a les administracions se’ls ha plantejat tot tipus d’opcions per poder obrir l’oci nocturn, però “han l’orni” a totes les propostes. La conclusió per a ell és clara: “No hi ha interès ni voluntat política perquè fins ara obrir l’oci nocturn ha tingut un cost polític i això és el que els preocupa”. Aquest empresari creu que hi ha activitats en què s’agrupa “la mateixa quantitat de gent” que hi pot haver en una discoteca i, en canvi, no es prohibeixen”. Per a Poca, és evident que la Generalitat ha convertit l’oci nocturn en el “boc expiatori” al qual s’ha responsabilitzat de tots els mals durant tota la pandèmia.

L’empresa de Ferran Poca, Locamente, ha hagut de reorientar la seva activitat a causa de les restriccions severes que hi ha hagut a Catalunya. “Teníem dues opcions: o continuar esperant que tornin a obrir les discoteques o apostar pel teatre musical, que és una iniciativa que ja teníem en ment abans de la pandèmia i ara l’hem hagut d’avançar”. De fet, des de fa unes setmanes la companyia de Poca va estrenar un espectacle musical, Gran Hotel de las Reinas, que a partir del 18 de setembre es presentarà al Teatre Coliseum de Barcelona. L’espectacle es va estrenar a Màlaga i després anirà a València i Madrid.

Joves davant d’una discoteca a Barcelona el juny passat / EP

Madrid és on té aquesta empresa catalana el 70% del negoci, fins i tot en pre pandèmia. Si les coses continuen així probablement Madrid continuï sent la millor opció per a la companyia. “La Generalitat està per tot menys per governar i prendre les decisions que s’han de prendre; fins al desembre passat es podien entendre les restriccions, perquè no hi havia vacuna: què han fet durant aquesta pandèmia? Com han dinamitzat la seguretat?”, es queixa Poca.

17 recursos als tribunals

El veto a l’oci nocturn ha estat ratificat als tribunals, però el sector no ha deixat de presentar recursos durant tots aquests mesos. Joaquim Boadas, de la patronal Fecasarm, treballava aquest divendres en el 17è recurs contra la decisió de mantenir l’oci nocturn tancat. Aquest representat del sector denuncia que la Generalitat ha estat de braços plegats des del juliol del 2020 i l’acusa de no moure fitxa en el pla sectorial de l’oci nocturn. Boadas també explica que cap de les mesures proposades pel sector (test d’antígens i passaport Covid) s’han tingut en compte com a fórmula per reobrir l’ocu nocturn.

A més a més, Boadas creu que el passaport Covid ara mateix no es podria implementar de manera àgil a Catalunya perquè la Generalitat no ha establert, segons explica, “nivells d’alerta en funció de la incidència a cada territori”, cosa que apliquen altres comunitats. El Suprem no en permet una aplicació generalitzada, sinó d’acord amb uns criteris que a Catalunya no estan establerts, diu aquest portaveu de l’oci nocturn. El sector acusa el Govern d’actuar respecte al sector amb “arbitrarietat” i de tancar-los no per un criteri o valor preestablert sinó “perquè els dona la gana”.

Milions en pèrdues i danys “irreparables”

El sector estima que les restriccions a l’oci nocturn han causat “un dany important al turisme a Catalunya” i Boadas avisa que actualment “ha perdut competitivitat i possibilitat d’inversió”. La Fecasarm dona per fet que Catalunya ha deixat de ser competitiva “a favor d’altres destinacions com Madrid o Andalusia” on, segons diu Boadas, “encara que sigui amb restriccions se’ls ha deixat treballar per sobreviure”.

“Catalunya i Barcelona han perdut lideratge i és molt difícil la reparació —sosté Boadas—. Hi ha hagut 6.000 milions de pèrdues i les ajudes aprovades han estat de 40 milions, el 60% d’empreses del sector estan en situació d’insolvència, aniran a concursos de creditors i els ERTOs es convertiran en EROs, molts treballadors perdran la feina. I la Generalitat no és conscient del dany que ha fet”, remata.

La Generalitat repeteix que obrir l’oci nocturn dependrà de l’evolució de la pandèmia, sense especificar els criteris específics per justificar el tancament. El sector va dir després de la darrera reunió que Salut els havia dit que les UCIs havien de baixar fins a 100 llits ocupats per obrir les discoteques, però la Generalitat no ha confirmat mai cap criteri concret. La única raó expressada públicament, tant pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, com pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, és que a certes hores de la nit les mascaretes cauen.

Comentaris

  Pedro 18/09/2021 9:41 pm
  NO EXISTE EL TAL PASAPORTE COVID, SINÓ PASE COVID O CERTIFICADO COVID. Usar el idioma correctamente, o buscar el significado de " pasaporte ".
  ciutadà 19/09/2021 7:35 am
  Aixó és com l'éxode a Perpinyà i altres siutats, a les acaballes del franquisme, per anar al cine, a veure películes erótiques. Aquí sempre més papistes que el Papa. En quan als empresaris d'oci nocturs i els cliengs, aquests ja saben a qui no han de votar a les properes eleccions.
  Teix 19/09/2021 8:46 am
  Un n’explicaré una. El fill d’uns nostres millors amics. Càrrec important d’una molt important multinacional dels Usa a quatre continents. Un dels primers vacunats als USA. És tant capaç i responsable a la feina com afeccionat a passar-s’ho bé voltant pel món proper i distant. S’ha contagiat tres cops de la Covid i, de pas, ha contagiat la germana (vacunada) i el pare que també està vacunat i que actualment és voluntari en les proves d’una altra vacuna en un hospital de Barcelona (no la Híper). La bona notícia és que cap d’aquests contagis ha cursat amb dies de malestar però no ha precisat d’hospitalització
   Teix 19/09/2021 10:11 am
   Preciso: La bona notícia és que aquests contagis han cursat amb dies de considerable malestar però ningú ha precisat hospitalització ni cures extraordinàries
  Castany 19/09/2021 9:17 am
  W
  Castany 19/09/2021 9:21 am
  No ens hauria de preocupar més l'economia productiva industrial i tecnològica que l'ocii nocturn i i la disbauxa?
  Josep 19/09/2021 9:26 am
  La manera de "passar-s'ho be", tal com l'entén una bona part del jovent, és repugnant i depriment. El que ha passat a l'UAB aquest divendres ja clama al cel i les autoritats hauran de fer quelcom més evitar aquests desastres cívics d'aquests humanoides beguts i escarmentar a un col.lectiu que només disfruta emborratxant-se per desprès fer mal a tot el que se'ls posi pel davant o els passi per l'olla (no dic el cap per que dubto que en tinguin i si en tenen no el fan servir).
  Cal dir-ho 20/09/2021 12:52 pm
  Quina merdeta d'article, a més sortir del propi país per anar de festa, és molt antic, pregunteu-ho als "organitzadors" del Saloufest o als de borratxeres-tot-pagat i saraus de Felanitx o Lloret de Mar... Per quins set sous si abans ho feien britànics, alemanys, neerlandesos, belgues... ara no es pot fer en sentit contrari ? N'hi ha que us penseu que el "turisme" és un "patrimoni" solament "espanyol", i en realitat és una activitat que es pot fer a qualsevol part del món, però, malauradament al nostre país hi domina i predomina, la versió "espanyola" de fer i gestionar el turisme, la qual és a mitjà i llarg termini un fracàs i un desastre irreversibles per al país, això si que fot molta pena. A sobre que els catalans hagin adoptat el model espanyol des dels anys 1960... i encara el 2021 vulguin continuar-lo i mantenir el mateix "model", diu molt de les misèries del poble català.

Nou comentari