El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les Nacions Unides mantenen el seu compromís amb la promoció de la seguretat viària
  • CA

En un any en què el món s’ha aturat, la xacra de les morts a la carretera s’ha mantingut. És per això que les Nacions Unides (ONU) treballen des de les seves diverses branques per atacar aquest problema endèmic. Per això la institució impulsa xarxes i sinergies amb actors locals que poden col·laborar en aquesta tasca. N’és un exemple l’aliança establerta entre Unicef i Abertis, que consoliden la seva col·laboració per reduir l’afectació dels accidents de trànsit.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que anualment aquesta mena d’accidents provoquen una mitjana d’un milió de morts a l’any, i es concentren en la població més jove. Les possibilitats de morir a la carretera, a més, s’arriben a multiplicar per tres en els països amb rendes més baixes.

La feina d’Unicef i Abertis posa el focus justament en aquest sector més vulnerable de la població: els infants. En el darrer informe conjunt sobre la qüestió s’han monitorat les actuacions que ha dut a terme per pal·liar el que suposa “la principal causa de mort a escala mundial per a nens majors de 10 anys”. La seva gravetat ha situat aquesta problemàtica com l’objectiu 3.6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): reduir el nombre de ferits i morts per accidents de trànsit.

Les accions promogudes per Unicef i Abertis han seguit dues línies de treball: la proporció d’una major protecció per als infants davant els impactes negatius del trànsit i un fàcil accés a la informació per la conscienciació sobre la seguretat viària. Tot plegat en tres països: Jamaica, Filipines i Brasil. Tot amb l’objectiu de “millorar les accions implementades fins ara i augmentar l’impacte de la intervenció”, assegura l’informe.

L’alta xifra de morts a les carreteres va portar a les Nacions Unides a declarar el 15 de novembre el Dia Mundial en Record de les Víctimes de Trànsit. La commemoració promulgada des de diferents organismes no es limita al record de les víctimes mortals, sinó que promou la cooperació entre diferents actors socials per a promoure el record, el suport i les accions de prevenció, com la mateixa ONU defineix. És justament en les accions de prevenció on s’emmarca el cas d’Unicef i Abertis.

El salvavides de la tecnologia

Les formes de treballar per la reducció de l’impacte dels accidents de trànsit no es limita a les associacions amb institucions sinó que també en el sector privat. És el cas de l’aliança entre IBM i Abertis, que malgrat treballar al marge d’Unicef, es persegueixen els mateixos objectius i engeguen quatre projectes.

Tots els projectes del programa creat entre IBM i Abertis comparteixen l’aposta per les noves tecnologies per millorar l’ús, estat i la seguretat de les carreteres. Gràcies a iniciatives com el monitoratge de carreteres per la conservació d’aquestes amb major precisió o l’ús de la Intel·ligència Artificial per prevenir el temps i minimitzar l’impacte del clima a les carreteres es camina cap a unes vies més segures de l’Estat, on enguany han mort 202 persones. Malgrat ser un 6% menys que l’any anterior el ministre Grande Marlaska en presentar les xifres, va recordar que tota víctima mortal és una tragèdia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa