El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Multen Ferrovial per discriminar les treballadores que té a l’AVE
  • CA

Ferrovial, l’empresa subcontractada per Renfe, ha estat multada amb 25.001 euros per discriminar a les treballadores en el seu manual de protocol. Entre d’altres obligacions, les dones treballadores havien de maquillar-se “sempre fent servir tons discrets” i “tenyir-se per tenir les arrels ben arreglades”. Aquest dimecres, el TSJC ha determinat que aquest protocol d’imatge “resulta discriminatori per contenir il·lícita distinció entre homes i dones”. Per aquest motiu, la sentència relata que “no està justificat l’establiment de normes diferents sobre uniformitat o imatge per raó de gènere per simple qüestió d’imatge corporativa”. La companyia s’encarrega del servei d’atenció a bord i restauració.

El cas es va iniciar arran d’una denúncia del sindicat CGT a Inspecció de Treball, que va obrir una acta d’infracció per discriminació de sexe derivada del codi de vestimenta i imatge. Després de que la sentència hagi sortit publicada, el sindicat demana que l’empresa faci un comunicat on “rectifiqui la seva conducta contra els drets dels treballadors” i compleixi el codi ètic. A més, sindicat ha assegurat que l’empresa ha fet “sancions, advertències i amonestacions” als treballadors que no complien el manual. Pel que fa a la companyia, Ferrovial pot presentar un recurs, ja que la decisió encara no és ferma, però encara no s’ha posicionat al respecte.

Segons el tribunal la normativa de Ferrovial inclou aspectes discriminatoris en els termes exposats a la llei 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones. El sindicat ha afirmat que l’empresa imposa a les dones “estar sempre maquillades i tenyides d’acord amb els cànons clàssics” fet que no es demana als seus companys. Pel que fa als homes, el manual els obliga a afaitar-se, prohibia “tenyir-se el cabell”, “anar pentinat tipus cresta, afro, punk o l’ús exagerat de gomina”, entre altres. Ferrovial pot presentar un recurs, ja que la decisió encara no és ferma, però la comapnyia no s’ha posicionat al respecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa