Missing 'path' query parameter

Llevar-se de bon matí, sortir del llit i engegar la cafetera per preparar un cafè per esmorzar és una de les rutines més habituals dels catalans. Sovint, però, aquest cafè del matí es converteix en el primer de molts durant el dia, cosa que, a la llarga, pot acabar tenint repercussions per a la salut. De fet, els experts asseguren que les persones que només prenen cafè durant el matí -el primer del dia, independentment de l’hora- tenen un menor risc de morir per malaltia cardiovascular i un menor risc de mortalitat global en comparació amb les persones que en consumeixen durant tot el dia. Així ho revela el darrer estudi publicat a la revista European Heart Journal, elaborat a partir de les respostes de més de 40.000 persones -algunes de les quals no consumien cafè.

Les conclusions de l’estudi indiquen que, en comparació a les persones que no utilitzen aquesta substància en cap moment del dia, els consumidors que només prenen cafè de bon matí tenen un menys probabilitats -concretament, un 16% menys- de perdre la vida per qualsevol causa. En aquesta línia, l’estudi apunta que les persones que només prenen cafè durant el matí també tenen menys probabilitats de morir a causa d’alguna malaltia cardiovascular -un 31% menys. No obstant això, però, els investigadors no han aconseguit determinar cap reducció del risc de patir qualsevol mena de malaltia en les persones que consumeixen cafè al llarg de tot el dia. És a dir, que prendre cafè només durant el matí és més saludable que prendre diverses tasses al llarg de tot el dia.

Imatge d’arxiu d’un home servint un cafè en un bar / Europa Press

Els motius continuen sent un misteri

Tot i les conclusions de l’estudi, l’investigador principal que s’ha encarregat de recaptar informació durant més de dues dècades, el catedràtic i professor de l’escola Celia Scott Weatherhead de salut pública i medicina tropical de la Universitat Tulane de Nova Orleans, Lu Qi, assegura que els motius que justifiquen la diferència de probabilitats de patir una malaltia cardiovascular encara són desconeguts. Tot i així, l’investigador té algunes teories: “Una possible explicació és que consumir cafè a la tarda o a la nit pot alterar els nivells d’hormones com la melatonina. D’aquesta manera, doncs, es provoquen canvis en els factors de risc cardiovascular com la inflamació i la pressió arterial”, argumenta l’investigador principal de l’estudi.

Tot i que els investigadors encara no han pogut determinar els motius que s’amaguen darrere les diferències de risc en funció del consum de cafè, motiu pel qual reclamen més esforços per part de la comunitat científica, l’estudi sí que determina que les persones que prenen cafè al matí tenen beneficis per a la salut, independentment del nombre de tasses que prenguin durant aquest període de temps. És a dir, la investigació conclou que no hi ha diferències entre les persones que consumeixen un o dos cafès de bon matí en comparació a les persones que en prenen més de tres. “Aquest és el primer estudi que analitza els patrons horaris del consum de cafè i els seus efectes per a la salut. Els nostres resultats indiquen que l’important no és només si es pren cafè o no se’n pren, sinó el moment del dia en què es pren. No acostumem a donar consells en les orientacions dietètiques, però potser hauríem de començar a fer-ho”, conclou l’investigador principal de l’estudi.

Comparteix

Icona de pantalla completa
Missing 'path' query parameter