El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya discrepa d’Europa: no reactivarà l’ús del carbó
  • CA

Alguns països europeus s’estan plantejant durant les últimes setmanes tornar a l’ús del carbó per generar electricitat amb l’objectiu de deixar de dependre del gas rus. De fet, ja hi ha països que ho han anunciat. En són un bon exemple Alemanya Àustria o els Països Baixos. Han decidit prendre aquesta mesura perquè les energies renovables encara no estan prou desenvolupades, tot i que el carbó és un dels elements energètics que contamina més. Alhora, s’hi ha d’afegir a un nou objectiu fixat de la Unió Europea: els Estats membres han de tenir un mínim d’un 80% de reserves de gas abans de l’1 de novembre.

El debat sobre allargar la vida de les nuclears

Per contra, Catalunya i l’Estat espanyol descarten adoptar aquesta mesura, però experts reconeixen que la crisi acutal de subministrament podria obrir debats com ara l’ús de les nuclears i l’allargament de la seva vida. Es tracta d’una font d’energia que representa més del 50% del país, tot el contrari que països com Alemanya, que durant els últims anys han aplicat una política de deixar de banda l’energia nuclear.

Segons l’analista sènior del ‘think tank’ Ember, Sarah Brown, seria estrany que nous països adoptessin una nova estratègia a aquestes alçades, sabent des de fa mesos que existeix una amenaça real sobre un tall de subministrament. “A hores d’ara ja ho hauríem vist”, afirma.

La central nuclear d’Ascó (ACN)

L’ús del carbó és residual a Espanya

En aquest sentit, l’Estat encara no ha explicat com afrontarà l’objectiu de la Unió Europea, però de moment segueix amb els seus objectiu de descarbonització . Segons els informes anuals publicats per Red Eléctrica sobre el sistema energètic espanyol, la potència instal·lada de carbó a Espanya l’any 2018 era de 10.030 MW, una xifra que al tancament del 2021 es va reduir a 3.764 MW. Tot i que aquest any ha patit un petit repunt, ja que si el carbó va generar un 1,9% d’energia elèctrica el 2021, aquest any ja ho ha fet en un 3%.

Experts com l’investigador titular de l’Institut Ostrom, Roger Medina reconeixen que la possibilitat que l’Estat opti per la construcció d’una nova central de carbó és molt poc probable i només es donaria si hi hagués “unes circumstàncies sostingudes durant un llarg temps” que obliguessin a adoptar “un canvi de posició radical”. “Ens ha de preocupar més accelerar la descarbonització o fer un parèntesi d’un any i mig perquè necessitem assegurar el subministrament?”, pregunta Medina.

Cal avançar cap a les renovables

Els dos experts, però remarquen la importància d’avançar cap a les energies renovables i no incloure fas o la nuclear en el paquet d’energies netes.

Catalunya té les seves centrals nuclears que subministren energia a la població: Ascó I, amb previsó de tancament el 2030, Ascó II, amb previsió de tancament el 2032, i Vandellòs II, que tancarà el 2035. L’objectiu de la Generalitat és que les renovables aportin un 50% d’electricitat l’any 2030 i un 100% l’any 2050, els experts consideren que la implementació d’energies verdes al país va lenta. “Ho hem vist en la forta oposició que té posar parcs d’energia eòlica flotants”, recorda Medina.

Més notícies
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea | ACN
Brussel·les crea un grup de treball contra la dependència de l’energia russa
Notícia: Brussel·les crea un grup de treball contra la dependència de l’energia russa
Comparteix
La Comissió Europea dona suport als Estat membres per complir amb el pla REPower EU
El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, en una roda de premsa / ACN
La UE invertirà 210.000 milions per deixar de dependre de l’energia russa
Notícia: La UE invertirà 210.000 milions per deixar de dependre de l’energia russa
Comparteix
Deixar de dependre del petroli i el gas rus suposaria un estalvi de 100.000 milions d'euros anuals
Madrid és la comunitat amb més potencial d’energia fotovoltaica
Notícia: Madrid és la comunitat amb més potencial d’energia fotovoltaica
Comparteix
La Comunitat de Madrid compta amb un potencial de desplegament de 2 GW, un 22% de tota la potència
Una factura de l'electricitat, amb un llum | Europa Press
La Cambra avisa que perquè baixi el preu de l’energia cal “contundència”
Notícia: La Cambra avisa que perquè baixi el preu de l’energia cal “contundència”
Comparteix
Assegura que les mesures del govern espanyol són a curt termini i amb una vigència de pocs mesos, el que suposa mitigar l'impacte de la crisi "enlloc d'anar a l'arrel del problema"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Diputats del General a juliol 03, 2022 | 12:44
    Diputats del General juliol 03, 2022 | 12:44
    Curiós: La principal energia neta de França és i serà la nuclear, i ja s'hi estan aplicant. Al pacte EEUU-Xina de Glasgow la cosa també anava pel mateix camí. Potser Catalunya els farà canviar d'opinió, o els peixos de la badia de Roses, "enemics" de la energia eòlica.
  2. Icona del comentari de: Anònim a juliol 03, 2022 | 13:12
    Anònim juliol 03, 2022 | 13:12
    Per fer la punyeta als russos, hem d'engareixar la màfia de les nuclears?
  3. Icona del comentari de: almogaver.cat a juliol 03, 2022 | 17:37
    almogaver.cat juliol 03, 2022 | 17:37
    Anem amb cura d'allò que diem uns i de allò que informeu d'altres. Un exemple: Les Centrals d'Ascó i Vandellòs fa més de vint anys (20 anys. Senyors) que està pel desguàs. I a més dues voltes, van córrer cames ajudeu-me per Vandellòs el personal. Recordeu el cas del Submarí Tireless? o Txernòbil? O la central química de Bhopāl a l'Índia? Bé totes tenien en comú el mateix problema "Fatiga de materials". És a dir des d'elements principals d'estructura a secundaris que a poc a poc es fan irreparables; des de fugues, a trencadisses de caragols; d'oxidació a vàlvules desgastades, o conduccions perforades. Qui volen perllongar per més temps del que és possible una central nuclear o química, són:" CriMiNals" [No és qüestió de "si..." però de: "quant" vindrà el desastre]. I ho saben, com ho sap l'estat espanyol i accionistes, aquells porcs mes iguals que els altres, de la Granja del Sr. Orwell. Aquí l'estat diu: "Son catalanes no? Pues adelante!" L'única seguretat d'hisenda i vides, per la nostra minoria catalana, es dependre de nos mateixos es a dir: L'Independencia.
  4. Icona del comentari de: Catalunya prehostòrica del CHIQUILIN ARAGONES a juliol 03, 2022 | 17:48
    Catalunya prehostòrica del CHIQUILIN ARAGONES juliol 03, 2022 | 17:48
    Sense la nuclear, fusta del bosc, oi CHIQUILIN ARAGONES el bleda tendra de Don Junqueras.Dei d' España y de Ferrovial SA
    • Icona del comentari de: Realitat a juliol 04, 2022 | 09:14
      Realitat juliol 04, 2022 | 09:14
      Els curts de gambals encara no s'han assabentat dels problemes derivats de l'energia nuclear. Al marge d'un accident, que llavors sí que és per plorar.
  5. Icona del comentari de: Catalunya prehistòrica del CHIQUILIN ARAGONES a juliol 03, 2022 | 17:49
    Catalunya prehistòrica del CHIQUILIN ARAGONES juliol 03, 2022 | 17:49
    Sense la nuclear, fusta del bosc, oi CHIQUILIN ARAGONES el bleda tendra de Don Junqueras.Dei d' España y de Ferrovial SA
  6. Icona del comentari de: Antoni a juliol 03, 2022 | 21:22
    Antoni juliol 03, 2022 | 21:22
    El futur sense restriccions es la nuclear de ultima generaciò, i es poden reciclar els RESIDUS !
  7. Icona del comentari de: almogaver.cat a juliol 03, 2022 | 23:13
    almogaver.cat juliol 03, 2022 | 23:13
    Sr. Antoni. perdoni l'ingerència. Vosté realment creu que els residus "d'Urani" de centrals nuclears ... Es Podrian Reciclar? Llevat que siguin per fer "Dirty Bombs" per a terroristes, Non se pas. En comunicació, analitzarem antics anuncis ja temps, per exemple; l'estat espanyol deia que fumar és de bon espanyol, més endavant, que fumar amb filtre un cigarret ja no perjudicava. Més endavant, que perjudicava, però depenia de la constitució física d'un mateix. Sr. Antoni. Un residu es això mateix. Un residu. Bé siguin deixalles domèstiques, frigorífics o televisors; de purina o nuclears. Amb més o menys intensitat, Sempre, sempre i sempre... són mortals per la vida humana, animal i vegetal. I l'Urani és de moment el més mortal de tots. En un tema polític podrem discrepar, però en un tema com són les deixalles nuclears, doncs, no ho hem de fer, O estarem en mans de cràpules sense cap escrúpols ni respecte per la vida humana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa