El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alerta per sequera s’amplia a 514 municipis i afecta el 80% dels catalans
  • CA

La Comissió Interdepartamental de Sequera ha decidit ampliar l’alerta per sequera a 514 municipis de Catalunya i afecta ja al 80% de la població del país. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit que els episodis de sequera seran “cada vegada menys excepcionals” i que seran “més llargs i més intensos”. Les reserves dels embassaments continuen sota mínims i al sistema Ter-Llobregat se situen al 34% (207 hectòmetres cúbics), mentre que al de Darnius Boadella han caigut fins al 33% (20 hectòmetres cúbics), una situació que ha obligat a ampliar les restriccions, que ja arriben a 27 comarques i 6,7 milions de persones.

Tal com ja va dir aquest dilluns la consellera d’Acció Climàtica, Plaja ha assegurat que les noves mesures, que entraran en vigor divendres, tindran un impacte mínim en el dia a dia dels ciutadans, ja que fins ara estan enfocades als usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics. “No hi haurà talls d’aigua”, va garantir Teresa Jordà. L’única restricció que afecta els particulars és que es prohibirà omplir les piscines i que els jardins s’hauran de regar en dies alterns. Amb tot, el Govern ha demanat a la ciutadania que prengui “consciència” de la situació que viu el país.

Vista del pantà de Darnius-Boadella des de la presa | ACN (Marina López)
Vista del pantà de Darnius-Boadella des de la presa | ACN (Marina López)

La sequera obliga a augmentar la dessalinització i la regeneració d’aigua

El Pla de Sequera, que funciona des de fa més d’un any, analitza mes a mes l’evolució de les pluges i l’impacte de la sequera al país. En l’àmbit Ter-Llobregat, que feia nou mesos que estava en prealerta, s’ha hagut d’incrementar la producció de les dessalinitzadores, que han passat del 20% al 90% de capacitat, i s’han introduït al sistema 54 hectòmetres cúbics. Amb aquesta mesura ha permès afegir set punts percentuals al nivell dels embassaments, que sense aquesta aigua estarien a prop del llindar d’excepcionalitat.

Així mateix, s’ha donat un impuls a la producció de l’aigua regenerada, que ja aporta 2.000 litres per segon al tram final del Llobregat i que permetrà destinar 900 litres per segon al reg agrícola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa