El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els experts alerten que la sortida de la sisena onada serà llarga
  • CA

L’epidemiòloga i consultora en salut global per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Alba Vilajeliu, ha alertat que la sortida de la sisena onada serà llarga. “La baixada dels contagis després del pic no serà immediata i veurem xifres altes durant moltes setmanes”, ha advertit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Vilajeliu estima que la setmana vinent es podria tocar sostre.

Fa un parell de dies el cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, va advertir que la situació epidemiològica a Catalunya no és comparable a la d’altres països: “Sembla que les corbes d’alguns països pugen molt ràpid, pràcticament verticalment, i baixen de la mateixa manera, però en el nostre cas podria ser un altiplà i no una baixada ràpida”.

El pic de contagis no arriba

Tot i que fa temps que les autoritats sanitàries esperen que la sisena onada arribi al pic de contagis, el cert és que la tornada a l’escola ha estat més caòtica de l’esperat i encara es registren desenes de milers de casos diaris. El departament de Salut va notificar dijous més de 52.000 positiu, un nou rècord des de l’inici de la pandèmia.

“Hem arribat molt amunt”, ha reconegut Vilajeliu. L’epidemiòloga també preveu que les hospitalitzacions es mantinguin en nivells alts durant força temps i ha avisat que la pandèmia entrarà aviat en una nova fase. “Haurem de conviure amb la Covid”, ha assegurat, “i s’hauran de reconsiderar moltes mesures”, però de moment ha apostat per no fer més canvis en els protocols perquè generen molta confusió.

Respecte a l’eficàcia de la vacuna, Vilajeliu ha insistit que les vacunes són segures i que els efectes secundaris greus són mínims. “Mai s’havien posat tantes vacunes al món, cada dia se n’administren 30 milions”. L’epidemiòloga ha insistit que la tercera dosi és molt important perquè ajuda a prevenir els símptomes greus. Un estudi de l’Institut Carlos III estima que la dosi de reforç multiplica per 10 la protecció davant la variant Òmicron i per 17 contra la Delta.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: S'ha de dir i s'ha de saber a gener 21, 2022 | 12:39
    S'ha de dir i s'ha de saber gener 21, 2022 | 12:39
    Les faltes d'ortografia en els cognoms es poden corregir, Vilageliu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa