El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La tercera dosi multiplica per 10 la protecció contra la variant Òmicron
  • CA

La tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 multiplica per 10 la protecció contra la variant Òmicron i per 17 contra la Delta, segons un estudi de l’Institut Carlos III. El director del centre, Cristóbal Belda, ha explicat que la dosi de reforç també augmenta 20 vegades el nombre d’anticossos per combatre la Covid-19 i manté la immunitat cel·lular, tot i que no s’ha pogut determinar durant quant temps.

L’anunci s’ha fet aquest dimecres després del Consell Interterritorial de Salut. L’estudi s’ha dut a terme amb 1.200 persones majors de 65 anys. Tot i que l’assaig encara està marxa, l’Institut Carlos III ha considerat que els resultats provisionals són “prou rellevants” per a fer-los públics. A Catalunya, que s’acaba d’obrir la tercera dosi per a tots els majors d’edat, la cobertura de la dosi de reforç és del 34,5% de la població.

Registre de positius

Per la seva banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat a les autonomies que han de registrar tots els positius detectats amb tests d’antígens per mantenir un rastreig acurat de la incidència del virus. L’explosió de casos provocat per la variant Òmicron i els canvis de protocol a les escoles ha col·lapsat l’atenció primària i les farmàcies, que no donen l’abast per testar tota la gent que es contagia.

Pel que fa a una possible quarta dosi, Darias ha insistit que ara mateix la prioritat és administrar la tercera per reforçar la protecció de la ciutadania contra els símptomes greus de la Covid-19 i que ja es valorarà més endavant la necessitat d’administrar noves dosis de record. “Les dades són contundents, tossudes, una tercera dosi eleva molt les quotes de protecció davant Delta i Òmicron”.

Tant l’Agència Europea dels Medicaments (EMA) com els experts aposten per limitar la quarta dosi als col·lectius vulnerables que necessiten un reforç constant del seu sistema immunitari per reduir les possibilitats d’acabar a l’hospital, ja que tenen més risc de desenvolupar símptomes greus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa