La conselleria d’Educació prepara un nou decret de currículums que permetrà a les escoles adaptar la política lingüística a la realitat social de cada centre. L’objectiu del departament és que les escoles tinguin “autonomia” per decidir els “criteris per a l’aprenentatge de les llengües” en funció de si els alumnes i les seves famílies parlen més català o castellà i així reforçar l’ensenyament de l’altra llengua.

Segons han avançat El Periódico i l’ARA, l’esborrany preveu que el 20% de l’horari lectiu es pugui destinar a atendre les necessitats específiques dels alumnes segons l’entorn o les problemàtiques curriculars. “Si un centre, pel seu entorn sociocultural, detecta deficiències, per exemple en l’àmbit de la llengua, podrà dedicar aquelles hores a potenciar el seu projecte lingüístic”, va explicar fa uns dies el subdirector general d’Ordenació Curricular, Ramon Grau.

Aquest esborrany dona pistes sobre com el Govern respondrà a la polèmica sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga les escoles catalanes a oferir un 25% de les classes en castellà. La setmana passada es va iniciar el compte enrere de dos mesos perquè Educació comuniqui al TSJC com té previst executar la sentència. A més, el Govern ha anunciat que a partir del 2024 tots els mestres i professors hauran de tenir el certificat C2 de català per millorar la competència lingüística dels docents.

Fiscalia arxiva les denúncies

La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat quatre denúncies de diferents associacions defensores del bilingüisme contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per suposats incompliments de la sentència del 25%. La fiscalia considera que no hi ha delictes a estudiar i que de moment la Generalitat no només no ha incomplert la sentència, sinó que sempre que s’ha requerit a una escola que adaptés el seu currículum per donar més hores de classe en castellà, la direcció ha complert.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: El que feu no té nom, erc, destructors de la nació. a febrer 01, 2022 | 09:41
  El que feu no té nom, erc, destructors de la nació. febrer 01, 2022 | 09:41
  Què bèsties! A on es parla menys català, s'han de fer les classes en castellà?! No hauria de ser al revés? Cap a on ens porteu Aragonés i Cambray? Cap a on, ERC, "el baluard"! de la sobirania catalana?
 2. Icona del comentari de: ERC, sempre al servei de l'amo Sam a febrer 01, 2022 | 09:47
  ERC, sempre al servei de l'amo Sam febrer 01, 2022 | 09:47
  Tenim l'enemic a casa. Quina vergonya ERC. Això no és cap resposta al 25%, ja ho havien proposat temps enrere. No cal ser molt llest per entendre que el 25% en castellà per llei no el traurà ningú, i que la bestiesa aquesta només pot servir per incrementar-ne el percentatge en molts centres fins a fer que la reducció del català estigui plenament legitimada.
 3. Icona del comentari de: Tal com raja a febrer 01, 2022 | 09:51
  Tal com raja febrer 01, 2022 | 09:51
  Què significa això, que hi ha barris de primera categoria i barris de segona (o tercera, quarta...)? A Catalunya, escola en català. I punt.
 4. Icona del comentari de: Catalunya, un gruyère triangulat. Polítcs catalans, femta i ferum. a febrer 01, 2022 | 10:14
  Catalunya, un gruyère triangulat. Polítcs catalans, femta i ferum. febrer 01, 2022 | 10:14
  Hem de perdre a cop de decret d'ERC els drets que tant penosa i durament vam haver d'assolir a cop de lluita? Un decret que està servint per a encumbrar a aquests traïdors que ara escuquen a veure a on fan forat, col.laboracionistes del estado español, tot plegat per a mantenir les engrunes que els van donant al parlamento español! Aquí és a on ens han portat aquests dropos?, arrabassant-nos la dignitat amb mentides, aprofitant-se del crèduls que hem sigut amb ells al pensar que l'honestetat se'ls presuposava amb el seus càrrecs i les paraules donades als discursos que feien en nom de la llibertat de Catalunya i l'Estat català no eren buides. Cap a on ens esteu portant, despietats?
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 01, 2022 | 10:22
  Pere Llimonera i Citronell febrer 01, 2022 | 10:22
  Una vez mas buscando y aplicando subterfugios y triquiñuelas para N0 cumplir con la Ley ni respetar la Democracia ni los derechos de toda la ciudadanía... Los sectarios no quieren apartarse de su Dogma de Fe y juegan a mantener su cerrazón... N0 se si, de verdad, buscan que el Gobierno del País y la Justicia actúen frente a estos actos, que se presumen delictivos, de manera contundente; incluso aplicando un 155 -de verdad, esta vez- o llevando a Juicio a los presuntos criminales e infractores de las Leyes, con resultados que podrían ir desde la inhabilitación para cumplir sus cargos hasta la 'trena' para los mas contumaces... o si se trata, como muchas veces hacen, de "numeritos" y postureo de cara a la galería y a su 'mercado' de votantes; algo que ya han hecho muchas veces y que se explica, claro, porque hay mucha gente, desde hace décadas, llevándose sus buenos 'calers' y viviendo la 'Vida Loca' a costa del resto del pueblo y gracias a la Industria del Catalanismo y el 'Procesismo político-económico' como forma de negocio... Se ve que todavía hay mucho iluso que haría bien en pegarle una lectura al "Cándido" de Voltaire, para comprender muchas cosas antes de dejarse llevar por derroteros de fantasías, corrupción y delincuencia...
  • Icona del comentari de: Solc a febrer 01, 2022 | 22:52
   Solc febrer 01, 2022 | 22:52
   Ni tan sols per a bilingüe et dona el cervell?
 6. Icona del comentari de: Laia a febrer 01, 2022 | 10:36
  Laia febrer 01, 2022 | 10:36
  Espanya sempre és un destorb, un jou i una broma de mal gust per als catalans... Això de l'adaptació del sistema educatiu a les escoles ja es fa des de l'any 1983, és a dir des de fa 39 anys. Que la justícia lawfare espanyola vulgui modificar lleis i acords democràtics com a prolongació de la repressió i de la causa general espanyola, és un insult al sentit comú i als catalans. Sembla mentida que mitjans catalans amb professionals que han estudiat en el sistema educatiu català, caiguin en el parany espanyol. Ja n'estem tips.
 7. Icona del comentari de: Anònim a febrer 01, 2022 | 22:43
  Anònim febrer 01, 2022 | 22:43
  Castellà?L’entenc però no el parlo…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa