El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els adolescents, la cirereta per assolir la immunitat de grup
  • CA

La vacunació dels adolescents és el nou debat que s’ha obert entre la comunitat científica, després que les diverses agències públiques hagin aprovat l’ús de la vacuna Pfizer contra la Covid-19 per a joves de 12 a 15 anys. En països com els EUA aquest grup d’edat ja s’està vacunant i a Catalunya des de fa dues setmanes persones d’aquest grup amb patologies de risc també han començat a rebre el vaccí. Fa unes setmanes el nou conseller d’Educació va dir que amb Salut s’estava parlant de vacunar els adolescents als propis centres educatius un cop tornin a les aules al setembre. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit, però, que també es valora si es pot avançar la vacunació d’aquests joves a l’agost. Sigui com sigui la comissió de salut pública de Sanitat ja aprovat que es pugui vacunar els adolescents quan les comunitats ho considerin oportú.

L’investigador de la Universitat de Leicester i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip, ha explicat a EL MÓN que el debat sobre la vacunació dels adolescents té “moltes arestes”. La primera seria “quina és la millor estratègia a nivell global” tenint en compte que “les decisions canvien, segons la perspectiva i les prioritats”, apunta. L’expert creu que “en aquest moment té més sentit vacunar les persones susceptibles de patir la malaltia de forma greu o morir, que no pas la gent jove perquè no tenen tant risc”. Això vol dir que una estratègia global implicaria enviar les vacunes a països on hi ha persones de més de 60 o 80 anys que no estan vacunades. “Això no es farà perquè les prioritats són diferents, primer el teu país i després la resta”, subratlla Macip.

Per tant, l’estratègia amb els adolescents entra dins el previst per la “lògica de cada país”. Vacunar els joves ara es fa per “evitar que circuli” el virus “i aconseguir la immunitat de grup”, que es trobaria al voltant del 80-85% de persones vacunades, un percentatge que inclou infants i gent gran. “Des del punt de vista de control dins del territori té lògica vacunar gent jove, té més lògica si a partir de setembre es vol que les escoles siguin segures i no hi circuli el virus”. És davant aquest escenari que cal “garantir que tothom estigui vacunat”. Però també hi ha un aspecte relacionat a la bretxa digital i l’equitat, per evitar confinaments que separin ”els que poden fer classes a distància i els que no”. Per tant, com diu Macip, és una qüestió de “qualitat de l’educació” i per poder garantir un “curs normal” als nens amb edat escolar.

Benefici directe “limitat”

Des de l’Hospital de Bellvitge, la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Cristina Masuet, assegura que l’estratègia de vacunació dels adolescents s’ha de plantejar al voltant “d’una qüestió d’equitat i solidaritat”. La doctora creu que “el benefici individual directe que rebrà exclusivament l’adolescent que es vacuni s’estima que serà baix o limitat perquè a priori els adolescents tenen un risc petit de tenir una Covid-19 greu”. Ara bé, afegeix la doctora, actualment les hospitalitzacions són de gent més jove perquè els més grans estan vacunats, també perquè són els grups d’edat que més s’estan relacionant: “Tot i el benefici limitat pot ser que evitem hospitalitzacions i que s’aconsegueixi la immunitat de grup perquè el seu paperen la transmissió sigui limitat”. Masuet subratlla que la vacunació dels adolescents és primordial per la immunitat de grup: “Primer hem d’aconseguir cobertura vacunal per bloquejar la transmissió dins del territori, que no s’aconseguirà fins que no tinguem el 70% de la població i aquí el paper dels adolescents pot ser important”.

Pel que fa a la seguretat de les vacunes per adolescents, Macip explica que hi ha menys assajos clínics i que els resultats d’alguns es veuran en els propers mesos. “De 12 cap amunt les complicacions són mínimes, de 12 en avall s’ha de veure, sembla que s’estan considerant complicacions molt rares com miocarditis”, comenta el professor de la UOC. De fet, el CDC dels EUA va informar que estava analitzant 226 casos de miocarditis apareguts en adolescents per veure si hi havia un enllaç amb la vacuan que de moment no s’ha trobat. El CDC continua considerant que els beneficis són més alts que els riscos en la vacunació d’adolescents amb Pfizer. Pel que fa a noves variants al Regne Unit, avisa Masip, s’ha vist que hi ha més brots en escoles per la Delta, però no és perquè afecti més un grup que un altre, sinó que és una població que es mou més i va a l’escola. Si es volen aturar els brots escolars se’ls haurà de vauncar, recomana l’investigador.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: NiGredNiCalor a juny 20, 2021 | 12:01
    NiGredNiCalor juny 20, 2021 | 12:01
    Vacunat tú i cada 6 mesos si vols I deixa de donar recomanacions absurdes que l unic que fan es perjudicar a la juventut.
  2. Icona del comentari de: Anònim a juny 20, 2021 | 22:13
    Anònim juny 20, 2021 | 22:13
    https://t.me/elinvestigador_org/3605
  3. Icona del comentari de: ISG Informa a juny 20, 2021 | 23:20
    ISG Informa juny 20, 2021 | 23:20
    https://t.me/elinvestigador_org/3606 https://t.me/elinvestigador_org/3581 https://youtu.be/VR09xFn-mNw
  4. Icona del comentari de: JH.PALOCH a juny 20, 2021 | 23:23
    JH.PALOCH juny 20, 2021 | 23:23
    LA CIRERETA, NO TENIU VERGONYA NI HUMANITAT!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa