Discòrdia entre experts per les dades de la Setmana Santa: en quin punt està la pandèmia?

Un professor de la UPC qüestiona que s'interpretin dades de forma parcial posant el focus en la mobilitat

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va dir aquest dimarts que aquesta setmana és crucial per observar les dades i decidir noves mesures per aplicar a partir de dilluns vinent. Les autoritats sempre diuen que no hi ha mesura que no es prengui sense tenir en compte les dades epidemiològiques. Però, què passa si les dades diàries acumulen retards i no estan prou consolidades? El professor de Processament de Dades de la UPC Josep Salavedra ha advertit aquest dimecres en declaracions a EL MÓN que fins dissabte vinent no es visualitzarà l’efecte real de la Setmana Santa sobre els contagis. D’aquesta manera, l’expert contradiu les conclusions del BIOCOMSC –organisme de la UPC que es dedica a la biologia computacional– que avui mateix ha apuntat en declaracions a RAC 1 que “no s’ha produït acceleració en la pujada de casos per Setmana Santa”.

Salavedra creu que els efectes del pont de Setmana Santa “no es veuen encara” i apunta que el BIOCOMSC “no té en compte el retard de tres dies quan calcula els indicadors”. Això, d’acord amb l’opinió d’aquest expert, implica que es pugui produir una interpretació errònia que condueixi a decidir mesures equivocades. D’acord amb el professor, aquest divendres i dissabte “sortirem de dubtes”, però sobretot dissabte perquè és quan afloraria “gran part del pont” amb les dades consolidades. Salut pot tardar fins a 15 dies a introduir totes les dades. Salavedra s’ha mantingut fins ara optimista sobre l’evolució de la pandèmia, però ara està a l’expectativa de tenir les dades consolidades dissabte.

D’altra banda, l’expert també qüestiona que el BIOCOMSC posi l’accent en la influència de mobilitat i explica per què: “El primer cap de setmana de confinament comarcal, el 21 de març, no es va veure cap incidència, al cap d’uns dies la Rt va pujar força, fins a 1,15 el 30 de març; aquella setmana no es va corregir cap mesura, simplement va fer molt de fred i la temperatura va influir: les trobades es van acabar fent en interiors i això va provocar contagis, moltes de les comarques més afectades eren les interiors i no les de costa”. Salavedra creu que a banda de la mobilitat s’han de tenir en compte altres factors i en aquest cas també cal valorar l’impacte de la meteorologia perquè acaba determinant el tipus de trobades que tenen les persones.

El professor de la UPC lamenta que el BIOCOMSC doni “la culpa a la mobilitat” dels increments en contagis i insisteix que “no és la única causa” que pot provocar un increment de casos. A banda, Salavedra adverteix que en la interpretació de dades, “quan busques una raó, no has de tenir prejudicis perquè la conclusió a la que arribaràs serà parcial” i en aquest cas, per exemple, es pot estar “prejutjant la causa”. Conseqüències? Restriccions que es decideixen fruit d’interpretacions incompletes de la realitat amb efectes sobre la vida de les persones.

Comentaris

  Teix 15/04/2021 8:51 am
  Mare de Déu, els “experts”! Massa ens han embolicat el cervell com per anar afegint fil a la troca. Tothom sabia què podia passar, quan les dades semblava que començaven a anar bé. Qui pertocava, es va mostrar pusil·lànime, d’ànim feble, a l’hora de marcar unes mesures incapaç de controlar als qui delíem per ignorar-les -menys Madrid, que pot passar-se de fatxenderia. Som on som. La covid se-n’anirà quan s'avorreixi. Per ara, l'anem distraient...
  Pedro 14/04/2021 10:45 pm
  A lo mejor ahora sabremos quiénes son los del procicat.
  Pep 14/04/2021 8:33 pm
  Manda a la mierda a los putos Expertos. Son los que menos ideas Tienen de todo. Y tú el primero.
   Doctor Strangelove 15/04/2021 6:26 am
   Els de la UPC no en tenen ni castanya del que està passant. Mireu els seus currículums, ho diuen tot. Doc.
  Pep 14/04/2021 6:52 pm
  Mandad a la ñorda a los putos expertos. Son los que menos ideas tienen de todo. Y tu el primero.

Nou comentari