El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un caos logístic deixa les farmàcies sense tests d’antígens

Moltes farmàcies s’han quedat sense tests antigènics (TA) per culpa d’un caos logístic, a les portes de Nadal i en un moment en què alguns experts recomanen que es facin servir abans de fer sopars i trobades familiars. “Ens hem quedat sense estoc, des de dimecres estem esperant que arribi un carregament que tenim demanat i que ve de Navarra, però no arriba”, explica a EL MÓN una de les dependentes de la farmàcia Mireia Galup, al centre de Barcelona. Els tests es poden comprar a un preu de 6,90 la unitat, però també hi ha l’opció de comprar-los en capses de cinc.

Aquesta situació de manca d’estoc la corrobora en conversa amb EL MÓN el president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres. “La demanda és molt més superior que l’oferta, s’ha multiplicat per deu en pocs dies”, ha comentat el portaveu de les farmàcies. El que està passant és un embolic logístic perquè les comandes que arriben ara són les fetes fa tres setmanes i no es preveia un increment tan elevat de la demanda. Torres tamé diu que hi ha producte bloquejat en contenidors als ports i que els controls de duanes alenteixen el procés. “Si una farmàcia té tests o no depèn de si havia fet la comanda i li va arribar”, precisa.

Aquesta explosió de demanda fa que ara les farmàcies vagin “de bòlit”. Molts dels tests provenen de la Xina, a més, tot i que també hi ha alguna producció a Espanya, com és el cas d’una cooperativa que en fabrica a Navarra. Torres creu que la situació que s’està produint amb els tests pot generar la sortida de proveïdors que especulin i que els preus pugin augmentar en aquest cas.

El president de la FEFAC creu que les farmàcies “no entraran en aquest joc” d’especular i afirma que ara els tests es venen entre 5 i 7 euros, tot i que les farmàcies no tenen límit de preu. Torres avisa que les persones que optin per comprar tests per Internet es poden trobar amb problemes perquè el producte no tingui la garantia suficient. “Et pots trobar amb que no t’arriba, que no és el que has demanat i després hi ha un risc pel que fa la seguretat”, apunta.

Situació “puntual”, segons els farmacèutics

Sobre l’explosió de la demanda el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya té algunes dades centralitzades. Fonts del Col·legi han explicat a EL MÓN que la demanda de tests d’autodiagnòstic ha crescut just aquest desembre i reconeix que algunes farmàcies han esgotat els estocs i existències. Ara bé, segons les mateixes fonts, es tracta “d’una situació puntual, no generalitzada i que es resoldrà pròximament”. No es disposa de xifres de TA dispensats i que els usuaris s’han fet a casa, però sí tenen dades sobre dues modalitats de TA supervisats.

Per una banda, els TARS finançats, emmarcats en cribratges de salut pública i dirigits a col·lectius específics (actualment, a la comunitat educativa en cas de sorgir algun brot), i d’altra banda, TARS no finançats, dirigits a la població genera. De manera global, des del mes de juliol, les farmàcies catalanes han supervisat prop de 150.000 TARS i han detectat més de 2.000 casos positius (comptant els finançats, emmarcats en cribratges de salut pública i dirigits a col·lectius específics, i els no finançats, dirigits a la població general).

Més concretament, en els primers 15 dies de desembre s’ha detectat un augment notable de la demanda dels TARS supervisats no finançats dirigits a població general, i s’han supervisat més de 25.700 proves, una xifra que ha superat amb escreix tots els tests supervisats durant el mes de novembre, que va tancar amb 12.868 test supervisats.

Com es fan servir correctament?

Aquesta setmana experts com l’investigador Salvador Macip han apostat pels tests antigènics per fer front a l’amenaça d’Òmicron. Ara bé, l’expert va advertir sobre la possibilitat que es facin servir malament.  “Funciona si es fa de manera regular, un cada dos o tres dies, com es recomana al Regne Unit, on són gratis i te’ls porten a casa”. Per a Macip, “un sol test negatiu no et salva de res, jo me’n faria dos o tres la setmana abans d’un sopar per tenir més garantia que no estàs contagiat”, va recomanar.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 18, 2021 | 18:23
  Luisnomeacuerdo desembre 18, 2021 | 18:23
  Marca tractoria sin duda.
 2. Icona del comentari de: OK GAL a desembre 19, 2021 | 10:40
  OK GAL desembre 19, 2021 | 10:40
  Aquí la salut pública la determina el GAL. Res de proveïdors o venedors, les previsions i execucions les fa el GAL.
 3. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 19, 2021 | 11:44
  ciutadà desembre 19, 2021 | 11:44
  Molt propi d'una casa de barrets com l'estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa