Confirmats els dos casos positius d’Òmicron a Catalunya

Els dos casos sospitosos d’Òmicron a Catalunya s’han confirmat, ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest dijous. La confirmació arriba després d’un canvi de protocol que afecta les persones en contacte amb aquesta nova variant. Els contactes estrets de persones que puguin estar contagiades amb la variant òmicron del coronavirus hauran de fer quarantena encara que estiguin vacunats, segons ha anunciat Salut. Es consideraran sospitosos de contagi amb l’òmicron els viatgers de països del sud d’Àfrica que donin positiu o bé quan es detecti la variant en els cribratges, que s’han començat a fer de forma aleatòria al 20% de les PCR.

Ara com ara, amb la variant delta dominant, els contactes amb pauta completa no han de seguir quarantena, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s’han d’aïllar perquè passen a ser un cas. D’altra banda, Salut demana acompanyar a hospitals i CAP només quan sigui necessari arran de la detecció de brots de covid-19 en centres. La variant òmicron està obligant a adaptar els protocols, sobretot entre els viatgers de països del sud d’Àfrica. A tots ells, se’ls fa una prova a l’aeroport i han de seguir quarantena vigilada telefònicament encara que el resultat hagi estat negatiu. Amb tot, la quarantena es pot escurçar de deu a set dies si el resultat és negatiu.

La variant Òmicron és de moment una incògnita pels científics, que demanen temps per determinar si és més transmissible i si s’escapa a les vacunes. Aquesta nova variant es va identificar per primera vegada a Sud-Àfrica divendres passat, però després es va conèixer que s’havia trobat abans als Països Baixos. La ciència també espera més dades per saber si la nova variant suposarà un capgirament de l’evolució de la pandèmia. Els dubtes i temors sobre la nova variant resideix en el fet de les més de 30 mutacions que s’han trobat.

Nou comentari