El mes de desembre es caracteritza, entre d’altres, pels dinars, sopars i el caliu de les reunions familiars per Nadal. La marató de sopes de galets, canelons, llagostins, neules i torrons és un dels moments més esperats de l’any per alguns, però també es pot convertir en un autèntic malson si no es dosifiquen amb prudència. De fet, segons la societat espanyola de medicina d’urgències i emergències (SEMES), les visites a urgències augmenten durant les festes de Nadal fins a un 7 % per motius com ara intoxicacions alimentàries i problemes digestius a causa del consum excessiu de menjar i beguda, entre d’altres. Per tal d’evitar empatxar-se i sortir rodolant de la taula, l’experta en nutrició i professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Mireia Obón-Santacana recomana deixar-se portar i gaudir del menjar “sense remordiments”, però mantenir uns bons àmbits alimentaris.
No arribar amb gana a taula i menjar de manera proporcionada
Una de les pràctiques alimentàries més comunes d’aquestes dates és saltar-se algun àpat per “guardar espai” abans del gran tiberi familiar. La nutricionista, però, avisa que seguir aquesta estratègia pot provocar malestar gastrointestinal i dispèpsia: “És important no arribar amb gana i evitar suprimir àpats com l’esmorzar. No ens hem de saltar cap menjada”, argumenta. A banda, l’experta també assegura que és molt positiu per mantenir una bona dieta durant els àpats nadalencs tenir en compte les proporcions de cada aliment: “Mig plat ple de verdures i una mica de fruita, un quart amb hidrats de carboni saludables i l’últim quart amb proteïna de qualitat, com ara peix, llegums o fruits secs”, apunta. Per Nadal, però, els grans protagonistes dels dinars i sopars familiars són les postres. En aquesta línia, la nutricionista considera que és molt positiu menjar una peça de fruita abans dels dolços tradicionals, ja que d’aquesta manera es contribueix a fer la digestió i s’evita menjar neules i torrons “en excés”.

Menjar amb tranquil·litat i fer un descans “actiu”
El tercer consell, per molt que sembli una obvietat, és mastegar bé i menjar amb tranquil·litat, ja que d’aquesta manera es contribueix a pair els aliments durant l’àpat: “Mastegar bé el menjar i aprofitar el temps entre plat i plat per xerrar donarà temps perquè arribin els senyals de sacietat al cervell, aquestes hormones secretades pel tracte gastrointestinal que inhibeixen la gana”, argumenta. La tranquil·litat, però, també s’ha de traslladar a després de les postres. L’especialista en nutrició assegura que “sortir a fer una passejada lleugera després de dinar és una de les millors maneres d’ajudar el sistema digestiu”. És a dir, que cal fer un descans “actiu”. De fet, un estudi de la Universitat Goethe de Frankfurt apunta que passejar després d’un àpat té un impacte molt beneficiós sobre la hiperglucèmia postprandial i redueix la sensació de sentir-se ple.
Per últim, la professora col·laboradora de la UOC també recomana evitar consumir begudes alcohòliques, les quals acostumen a regar els tiberis nadalencs, amb la panxa buida, ja que, a banda que augmenta la velocitat d’absorció, també incrementen la gana. “Les begudes alcohòliques alenteixen la digestió i provoquen digestions pesades, per la qual cosa se n’ha de limitar la ingesta”, apunta l’experta, que considera que, si no es vol prendre aigua per acompanyar el dinar, una bona alternativa és la kombutxa.


