El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nou canvi de protocol per posar la tercera dosi als contagiats per Covid
  • CA

La Comissió de Salut Pública del ministeri de Sanitat ha canviat el protocol per administrar la tercera dosi a les persones que s’hagin contagiat de la Covid-19 i ha ampliat el termini entre el diagnòstic de la malaltia i l’administració de la dosi reforç. Segons la nova recomanació de Sanitat, els adults que s’hagin infectat poden esperar fins a cinc mesos per vacunar-se, tot i que encara serà possible fer-ho quatre setmanes després del positiu.

Sanitat assegura que els estudis científics corroboren que les persones que tenen la pauta completa de vacunació i s’infecten de Covid desenvolupen “una resposta immune més potent i àmplia” que la d’aquells que només s’han vacunat o han passat la malaltia. Pel que fa als infants d’entre 5 i 11 anys, si s’infecten abans de ser vacunats, hauran d’esperar almenys vuit setmanes per rebre-la. Si el contagi és després d’haver rebut la primera dosi, la segona també haurà d’esperar vuit setmanes.

Els informes de Sanitat també mostren que la variant Òmicron augmenta la resposta de les cèl·lules de memòria o antígens vírics diferents de la proteïna S en comparació amb la variant Delta, la qual cosa permet ampliar la immunitat de les persones infectades.

Eficàcia de la tercera dosi

La tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 multiplica per 10 la protecció contra la variant Òmicron i per 17 contra la Delta, segons un estudi de l’Institut Carlos III. A més, la dosi de reforç augmenta 20 vegades el nombre d’anticossos i manté la immunitat cel·lular, tot i que encara no se sap durant quant temps. Tot i que els resultats de l’estudi encara són provisionals, l’Institut Carlos III ha decidit fer-los públics perquè són “prou rellevants”. A Catalunya, el 36,9% de la població ja ha rebut la tercera dosi, mentre que la cobertura de la dosi de record –que inclou a aquelles persones que van rebre un vaccí monodosi i, per tant, la de reforç correspon a la segona– puja al 40,7%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa