El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turull i Forn protagonitzaran el primer Govern Puigdemont
  • CA
Oriol Junqueras conversa amb Jordi Turull | ACN

 

Canvis imminents a l’equip de Carles Puigdemont per afrontar el tram final del referèndum, que es podrien anunciar a les 11 del matí. Després d’una marató de reunions aquest dijous, el president de la Generalitat haurà tret i posat les peces necessàries perquè, ara sí, tingui blindat un equip tancat que afronti les escomeses de l’Estat per aturar el referèndum. I en aquesta remodelació que anunciarà, l’actual president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, tindrà un paper clau, tal i com va anunciar dijous al vespre El Món. Turull, home de confiança de Carles Puigdemont tant al PDeCAT com al Parlament, ha demostrat des de la cambra catalana que està disposat a arribar fins al final sense escletxes. Un perfil que Puigdemont voldria al seu Govern -l’executiu que va començar a dirigir el 10 de gener del 2016 era, de fet, l’executiu pensat per Artur Mas abans que fos rellevat com a candidat a la Generalitat per les pressions de la CUP i un sector d’ERC-, i que ara pot incorporar. Turull ocuparà previsiblement la conselleria de Presidència i tindrà un pes molt rellevant en l’organització del referèndum. De fet, Turull serà el “superconseller” del referèndum. Per contra, Governació, on Borràs s’hi vol quedar amb condicions, quedaria buida d’atribucions relacionades amb el referèndum, i conservaria una peça clau, els funcionaris. Borràs es troba en una situació més complicada que la resta de consellers, per la querella que té per haver iniciat el procés de validació d’empreses per a la compra d’urnes.

 

 

Per altra banda, el regidor de l’Ajuntament de Barcelona Joaquim Forn (PDeCAT) serà l’encarregat de dirigir el departmaent d’Interior, que ara ocupa Jordi Jané. Es tracta d’una conselleria clau, de la qual en depèn la seguetat del país i el control dels Mossos d’Esquadra, que estan ja en el punt de mira de l’Estat espanyol. Ara bé, tot apunta que Jané no abandonaria el Govern, sinó que tindria una altra cartera.

Moure moltes fitxes 

 

Es dóna per feta la sortida de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz. De fet, fonts properes a la consellera han explicat a El Món que Ruiz ja va expressar al president el seu suport total al procés, si bé es mostrava molt preocupada per la seva situació personal i no pas pel seu patrimoni. També es dóna per fet el cessament del secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana, una figura que si bé no té un perfil polític rellevant, és clau en determinades gestions que hagi de fer l’executiu, sobretot relacionades amb la signatura.  

 

Marta Pascal podria passar a liderar JxSí al Parlament, una circumstància que li permetria marcar perfil i recuperar el pes polític que hauria quedat en entredit després que Puigdemont cessés Baiget malgrat que el partit expressés poques hores abans la seva confiança en el ja exconseller.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa