El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un tuit sobre l’assassinat de Puig Antich, reconegut com a llibertat d’expressió
  • CA

El Tribunal Suprem ha anul·lat la condemna a la diputada d’Adelante Andalucía Teresa Rodríguez per un delicte d’intromissió il·legítima al dret a l’honor en considerar que es tracta de llibertat d’expressió. La diputada va publicar un tuit on acusava l’exministre franquista José Utrera Molina de ser responsable de l’assassinat de Salvador Puig Antich i l’Audiència de Madrid la va condemnar a pagar una indemnització de 5.000 euros als fills de l’exministre. El tuit, datat el 2018, deia: “Avui fa 44 anys de l’execució a garrot vil de Salador Puig Antich. D’entre els responsables del seu assassinat Fraga va fundar el PP i Utrera Molina va ser enterrat l’any passat al son de cara al sol per membres del mateix partit. Ells segueixen, nosaltres també”.

Segons la sentència amb què el Suprem anul·la la condemna, l’emissió d’aquesta opinió per part de la diputada “compleix la funció de contribuir al debat i formació de l’opinió pública en una societat democràtica” i “està emparada per la llibertat d’expressió” perquè “no s’han utilitzat expressions insultants o denigrants desconnectades de l’àmbit que afecten les manifestacions realitzades”. “L’exercici de la llibertat d’expressió d’acord amb paràmetres constitucionals ha de prevaldre sobre la memòria del Sr Utrera Molina”.

El tribunal considera que l’expressió “responsable de l’assassinat” de Puig Antich que va fer servir Rodríguez “no es pot interpretar com la imputació al ministre de l’autoria del delicte” d’assassinat, sinó que “expressa l’opinió” de Rodríguez sobre “la responsabilitat política” d’Utrera Molina, el que per tant s’empara en el dret a la llibertat d’expressió.

En aquest marc, la sentència recorda que Utrera Molina havia ocupat càrrecs importants durant la dictadura de Franco, i en el moment de l’execució de Puig Antich era secretari general del Movimiento al Consell de Ministres al que es van comunicar les tres sentències que condemnaven a mort dictades en consells de guerra celebrats aquelles dates.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gavanenc a novembre 18, 2021 | 18:26
    Gavanenc novembre 18, 2021 | 18:26
    Dir la veritat, és llibertat d'expressió ?
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 18, 2021 | 18:36
    Gonzalo novembre 18, 2021 | 18:36
    Hay que ver con estos jueces franquistas...
    • Icona del comentari de: Ramon A a novembre 18, 2021 | 22:05
      Ramon A novembre 18, 2021 | 22:05
      És un penques aquest gonzalooh, quan la justícia hereva directa del franquisme espanyola, "indulta" algú, - en aquest cas ja l'havien condemnada- escriu la mateixa collonada. Com si el temps d'espera i les "gestions" de la "sentència", la condemna i finalment l'anul·lació, en aquest cas des del 2018, no fos ja una represàlia i un "càstig". La descripció d'uns fets reals i documentats del maleït franquisme, solament poden ésser portades a la justícia i jutjades amb mentalitat i "raonament" franquista, en un país que no ha fet encara net del franquisme.
  3. Icona del comentari de: Català a febrer 29, 2024 | 13:12
    Català febrer 29, 2024 | 13:12
    La mort de Puig Antich va ser una venjança per la de Carrero Blanco. Així ho diu Xirinacs en un sels seus llibres; quan es va saber a la preso de la mort de Carrero, Puig Antic va dir: "També m'han mort a mi". I va encertar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa