El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem rebutja el recurs per l’escó de Juvillà i marca el camí del cas Borràs

El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà contra els acords de la Junta Electoral Central (JEC) que el van deixar sense escó i marca el camí judicial que segurament seguirà la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. La presidenta de Junts està pendent de la resolució de la JEC al recurs presentat pel PP, Cs i Vox després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la condemnés a quatre anys i mig de presó i 13 anys d’inhabilitació per falsedat documental i prevaricació.

El Suprem ha desestimat el recurs contenciós presentat per Juvillà perquè considera que ja està tot dit sobre el tema i es remet a als mateixos arguments legals que s’ha fet servir amb anterioritat per “rebutjar la nul·litat dels acords de la JEC”. Tampoc veu la “pretesa lesió de drets fonamentals” que defensava el diputat de la CUP. “Ja s’ha declarat reiteradament que l’aplicació del que disposa la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) té un efecte automàtic per al condemnat penalment”.

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Quim Torra, saluda Laura Borràs / Europa Press

El cas de Juvillà, igual que el de l’expresident Quim Torra, mostra amb força certesa el recorregut que seguirà el de Laura Borràs. Els dos precedents fan pensar que la JEC aprovarà un acord per declarar la inelegibilitat sobrevinguda de Borràs per la seva condemna i dictarà la retirada de la seva acta de diputada. Tot i que el reglament del Parlament diu clarament que la pèrdua de l’escó es produeix quan la sentència és ferma, la JEC —amb el suport del Suprem— interpreta que la inelegibilitat arriba en el moment de la condemna d’inhabilitació.

Dard del Suprem a Juvillà i nova via de recurs al TC i a Europa

En el seu escrit, el Suprem retreu a Juvillà que el seu recurs “no concreta quina va ser la concreta indefensió material i real per l’omissió del pretès tràmit d’audiència en un procediment de la naturalesa esmentada”. En canvi, l’exdiputat de la CUP considera que la sentència consolida “la persecució de l’independentisme” i anuncia un nou recurs davant del Tribunal Constitucional (TC). Juvillà volia que l’alt tribunal anul·lés la decisió de la JEC per haver “segrestat la sobirania al Parlament” i per haver-lo “declarat inelegible en ple exercici sense donar-li tràmit d’audiència i mentre el Suprem encara no havia desestimat les cautelars”.

El cupaire també recorda que el mateix Suprem té pendent de resoldre un recurs de cassació penal i el TC en té un altre contra la via de fet del Parlament per la retirada de la seva acta. “Malgrat que no dipositem cap confiança en la justícia espanyola cal que esgotem totes les vies legals de l’estat per poder elevar el cas a instàncies europees”, diu la defensa de Juvillà.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a abril 05, 2023 | 11:23
    Cal dir-ho abril 05, 2023 | 11:23
    Ni la J.E.C. ni el tribunal de passar "cuentas", son òrgans del poder judicial espanyol. Els espanyols van servir tot el que tenen al seu abast per a la repressió i eliminar persones polítiques en actiu del moviment independentista. Alguns casos son únicament de pura repressió política, altres aprofiten indicis de fets discutibles per a inflar-los i desorbitar-los, sempre mitjançant la lawfare de la justícia espanyola. La millor resposta a tanta ignomínia espanyola és aconseguir fer efectiva la independència.
  2. Icona del comentari de: Caragirats a abril 05, 2023 | 14:05
    Caragirats abril 05, 2023 | 14:05
    Què, CUP, aquí també doneu credibilitat a la justicia apanola?
  3. Icona del comentari de: juli a abril 05, 2023 | 14:38
    juli abril 05, 2023 | 14:38
    como dijo Herodes, te...
  4. Icona del comentari de: Ñordos No a abril 05, 2023 | 15:47
    Ñordos No abril 05, 2023 | 15:47
    Aquests ñordos nomès es preocupen de fer fora als catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa