El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ponsatí evidencia que Espanya no respecta la immunitat dels eurodiputats independentistes

Jornada intensa, i amb sorpresa controlada, aquest dimarts a Barcelona. La consellera d’Educació a l’exili i eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, ha tornat a Catalunya després de cinc anys. Un retorn estudiat i amb una estratègia clara: evidenciar que “Espanya no respecta la immunitat dels eurodiputats”, almenys la dels independentistes. El pla ha sortit fins i tot millor del que el seu entorn esperava, amb una detenció televisada per part d’un mosso d’esquadra de semipaisà –no anava uniformat però portava una jaqueta on es veia clarament l’escut del cos– que l’ha portat a la Ciutat de la Justícia per tal que el jutjat de guàrdia li comuniqués la citació que tindria pendent amb el jutge instructor del Procés del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Al cap de més de cinc hores, pels volts de les onze de la nit, sortia amb una interlocutòria del mateix Llarena posant-la en llibertat però citant-la a declarar com a investigada el 24 d’abril. I si no hi va, la farà tornar a detenir.

La intenció de l’equip de Ponsatí era aprofitar el simbolisme del retorn conscient que el delicte pel qual està processada –desobediència– no comporta pena de presó. Un gest que li ha servit per assenyalar que la justícia espanyola fa el sord a les directrius de la justícia europea i al mateix procés judicial engegat a Espanya. En primer terme, perquè el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li va mantenir la immunitat des del passat mes de maig fins que no es resolgui el procés obert amb el Parlament Europeu. I, en segon lloc, perquè el mateix Pablo Llarena encara no ha emès una petició de suplicatori d’acord amb el nou delicte pel qual està imputada Ponsatí, i per tant no pot dictar una nova ordre de detenció. De fet, la setmana passada la justícia italiana ja va arxivar el cas de Carles Puigdemont a Sardenya perquè entenia que l’euroordre havia perdut l’objecte, perquè no existien els delictes en què es basava.

La protesta davant de la Ciutat de la Justícia contra la detenció de Clara Ponsatí / C.B.
La protesta davant de la Ciutat de la Justícia contra la detenció de Clara Ponsatí / C.B.

Del Suprem, Marlaska i els Mossos

Aquest dimarts al matí, fonts de l’entorn de la consellera advertien que calia “alliberar la tarda” perquè alguna cosa passaria. El motiu “secret” era el retorn de la consellera a Catalunya, que s’havia de produir tard o d’hora, com va anunciar el mateix dia 13 de gener, quan el jutge Llarena va emetre una nova interlocutòria amb què només li imputava desobediència, tot i les peticions d’altres delictes del ministeri fiscal, l’Advocacia de l’Estat i l’acusació popular de Vox.

La Fiscalia va anunciar dilluns d’aquesta setmana que desistia de recórrer contra la nova resolució de Llarena. Un context, per tant, que era favorable a Ponsatí per controlar els riscos, a la vista de les dues exiliades que han tornat amb l’única acusació de desobediència, la cupaire Anna Gabriel i l’exconsellera Meritxell Serret. De fet, totes dues es van personar davant de Llarena i van quedar en pocs minuts en llibertat.

El cas de Ponsatí, però, era notablement diferent, perquè si bé havia obtingut que l’acusació es reduís a desobediència, tenia molt clar que dins els seus plans no entrava la possibilitat de presentar-se voluntàriament davant del jutge. De fet, així ho ha exposat en una densa roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Un cop s’ha difós la seva arribada, fonts del Tribunal Suprem s’encarregaven de recordar que hi havia una ordre de detenció estatal per comunicar-li el processament. Un avís a navegants.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, insistia en declaracions als passadissos del Senat que els cossos i forces de seguretat actuarien seguint el criteri dels jutges. Dit i fet, els Mossos d’Esquadra han complert amb l’ordre judicial i han detingut Ponsatí davant les càmeres tot i els avisos, emfatitzats, que era eurodiputada i, per tant, protegida per la immunitat parlamentària. El conseller del ram, Joan Ignasi Elena, ha convocat una compareixença a la seu del Departament d’Interior per desmarcar-se de qualsevol ordre directa o indirecta als Mossos d’Esquadra i apuntant a la magistratura com la responsable de l’arrest.

Ciutat de la justícia i ‘habeas corpus’

El guió sortia com era previst. Els Mossos conduirien Posantí davant el jutjat de guàrdia, que li comunicaria la seva obligació de compareixença davant del jutge del Suprem. Però el tràmit s’ha allargat perquè l’alta magistratura de Madrid no responia les peticions de la jutge de Barcelona. L’advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, que ha acompanyat en tot moment Ponsatí, ha presentat un habeas corpus, el procediment especial per una detenció que qualifica “d’il·legal”. Com que ja han deixat clar que no deixaven res a la improvisació, els ressorts s’han posat en marxa.

El relat a través de l’entorn polític de l’exconsellera estava acordat i cosit abans d’hora. “La detenció de Ponsatí és il·legal perquè és una eurodiputada i té immunitat”, ha estat el missatge repetit i esbombat en diverses versions i des de diversos perfils, com el del president a l’exili, Carles Puigdemont, o eurodiputats que han volgut expressar el seu rebuig, condemna o sorpresa per la detenció. La imatge que s’ha generat ha sigut la d’una professora universitària que torna amb cotxe a Barcelona, fa una roda de premsa i la policia la deté per un delicte menor i sense presó davant de les càmeres i de tots els ulls de les xarxes socials. Tot amb un estil impregnat de Ponsatí i el seu esperit de vers lliure i un punt desacomplexat.

El resultat era l’esperat, fer caure l’Estat en el terreny que es dibuixa i s’explica des de l’exili: que els independentistes tenen els seus drets menystinguts per part dels diferents poders de l’Estat. Tot, a les portes de la resolució de la justícia de la UE sobre el recurs presentat contra el seu suplicatori –la votació de l’Eurocambra en què se li va aixecar la immunitat, de moment sense efecte– i a l’espera de les euroordres que Llarena ja hauria d’haver remès a la cambra europea. El sudoku s’ha completat, amb una mobilització conjunta de les forces sobiranistes davant la Ciutat de la Justícia i dels diferents comunicats dels partits polítics i de les entitats independentistes felicitant el retorn de la consellera.

Més notícies
La consellera i eurodiputada Clara Ponsatí amb el seu advocat Gonzalo Boye passegen per Barcelona abans de la seva detenció / EP
ERC i CUP donen la benvinguda “a casa” a Clara Ponsatí
Notícia: ERC i CUP donen la benvinguda “a casa” a Clara Ponsatí
Comparteix
Els dos partits es comprometen a donar-li suport davant l'Estat espanyol
El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, en sortir de la seu de l'alta magistratura després de prendre declaració als líders independentistes
Eduardo Parra / Europa Press
El Suprem recorda que la policia té ordre de detenció de Clara Ponsatí
Notícia: El Suprem recorda que la policia té ordre de detenció de Clara Ponsatí
Comparteix
El ministre de l'Interior, Fernando Grande- Marlaska diu que espera ordres dels jutges
Clara Ponsatí puja al cotxe dels Mossos després de ser detinguda en ple carrer / EP
L’ANC i Òmnium lloen Clara Ponsatí per la seva “dignitat i coratge”
Notícia: L’ANC i Òmnium lloen Clara Ponsatí per la seva “dignitat i coratge”
Comparteix
L'Assemblea ha convocat una concentració a la Ciutat de la Justícia, on Ponsatí passarà a disposició del jutjat de guàrdia
El secretari general de Junts per Catalunya| Jordi Turull | ACN
Junts celebra el retorn de Ponsatí i insta l’Estat a “respectar-li la immunitat”
Notícia: Junts celebra el retorn de Ponsatí i insta l’Estat a “respectar-li la immunitat”
Comparteix
Turull remarca que si "Espanya pretén ser una democràcia plena ara té l'oportunitat" per demostrar-ho

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a març 29, 2023 | 04:52
    Independentista març 29, 2023 | 04:52
    Ho he fet per posar en evidència a la (pseudo) justícia espanyola. Però passarà que la tan admirada Europa no hi voldrà saber res; dirà que és "un afer intern" com sempre i Clara Ponsatí es podrirà a la presó.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 29, 2023 | 08:45
      Doctor Strangelove març 29, 2023 | 08:45
      Tros de carn, encara no t'has enterat que només té una causa oberta per desobediència i això mai comporta presó, analfabet? Doc.
    • Icona del comentari de: Un a març 29, 2023 | 10:17
      Un març 29, 2023 | 10:17
      Jo crec que t'agrairem que no et facis passar pel que no ets.
    • Icona del comentari de: Mentiroso Caspañol a març 30, 2023 | 09:36
      Mentiroso Caspañol març 30, 2023 | 09:36
      Ets un Farsant, i millor dit un espanyol que vol dir mentider en altres paraules
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a març 29, 2023 | 06:46
    El cit campejador març 29, 2023 | 06:46
    Lo importante es que no volverá a España, porque el 24 tiene que declarar y esta vez sí que irá detenida a Madrid si no se presenta por iniciativa propia...
  3. Icona del comentari de: Justícia a març 29, 2023 | 07:14
    Justícia març 29, 2023 | 07:14
    Llorena, art. 446-449. Pena de 4 anys, multa 12 mesos i inhabilitació de 10 anys. Art. 163. 6 anys pel Mosso. I això només és la punteta de l'iceberg.
  4. Icona del comentari de: Però si no l'han detingut a març 29, 2023 | 07:57
    Però si no l'han detingut març 29, 2023 | 07:57
    L'han portat davant del jutge, ja que ella no hi va, per comunicar-li una citació. O és que li van posar les manilles?.
    • Icona del comentari de: Al xovinista espanyol a març 29, 2023 | 20:56
      Al xovinista espanyol març 29, 2023 | 20:56
      Com a bon xovinista espanyol, fas veure que no saps que és la immunitat parlamentaria dels diputats ni l'article 500 del codi penal espanyol. Els xovinistes espanyols sou el què no hi ha.
  5. Icona del comentari de: Fart de Cacaspanya a març 29, 2023 | 08:43
    Fart de Cacaspanya març 29, 2023 | 08:43
    Sánchez, el guapo mentider, ha de dimitir per incompetent i per suportar, financiar l'estat caspanyol que és feixista i no compleix amb les lleis de la Unió Europea. La Clara és una valenta catalana que demostra que no tots els catalans són covards. La immensa majoria dels catalans són covards i viuen satisfets amb la Síndrome d'Estocolm. La immensa majoria de catalans són rucs i ben satisfets de viure dins la col·lònia Catalunya de l'estat imperial i feixista espanyol
  6. Icona del comentari de: Ricard a març 29, 2023 | 09:39
    Ricard març 29, 2023 | 09:39
    Per què Castella respecti res a d'estar sense sortida. Són uns mentiders.
    • Icona del comentari de: Ja estem tots a març 29, 2023 | 15:53
      Ja estem tots març 29, 2023 | 15:53
      Rovira al seu paper, amb dues copetes a sobre del Castell del Remei.
  7. Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 09:49
    Gonzalo març 29, 2023 | 09:49
    España es una democracia plena, ja, ja, ja, cojones.
  8. Icona del comentari de: El cit campejador a març 29, 2023 | 10:28
    El cit campejador març 29, 2023 | 10:28
    La noticia no da para más. Ya podéis quitarla y hablar de la sequía.
  9. Icona del comentari de: Manel de Manresa a març 29, 2023 | 11:20
    Manel de Manresa març 29, 2023 | 11:20
    Caspanya és aquell pais que diu que és una democràcia plena que signa molts acord internacionals, que els seus jerifaltes es fan fotos (amb interprete per que els entenguin) i que després no respecta res del que signa. Auell estat que diu que la llei és igual per a tots, però... que si ets de la familia ral fins i tot el fiscal està del teu costat i mai troben res... que si ets un jutge pots fer el que vulguis perque mai li passa rs, si ets de la poli del tipus que sigui la impunitat està servidfa, que si es tracta de la hiper-corrupció dels partits que col.loquen jutges tot es dilata en el temps fins a prescriure i mai troben res.. fins al ridicul punt que no troben a alguns liders que tothom sap on estan o no saben qui es M.P.Rajoy.... La performance de Ponsati només posa de manifest la falsetat d'un estat d'opereta. Ara el resultats ja sabem on aniran... caspaña seguira fent veure que es democràtica, un estat de dret on només manen els jutges i europa seguirà mirant cap a l'altre costat... n'hi ha massa diners en joc per alterar això. Lo de la gent és pura parauleria bonica per tenir contento al populacho i que deixin fer als que mane per 'gracia de deu'
  10. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a març 29, 2023 | 11:53
    Joan de Sant Andreu març 29, 2023 | 11:53
    Carles Puigdemont, President de l'Estat i Clara Ponsatí, de vicepresidenta, o a l'inrevés. Catalunya imparable.
  11. Icona del comentari de: Deixa en evidència el govern colaboracionista, misderable, covard i venut que tenim. a març 29, 2023 | 13:54
    Deixa en evidència el govern colaboracionista, misderable, covard i venut que tenim. març 29, 2023 | 13:54
    La Clara Ponsatí sobretot deixa en evidència el govern colaboracionista, misderable, covard i venut que tenim.
    • Icona del comentari de: Evidències a març 29, 2023 | 20:57
      Evidències març 29, 2023 | 20:57
      No. Deixa en evidència que encara no som un estat independent i que encara som a les mans i sota la tutela del regne d'Espanya. Ve-t'ho aquí.
  12. Icona del comentari de: Delfí Artós a març 29, 2023 | 21:04
    Delfí Artós març 29, 2023 | 21:04
    N'hi ha que no sabeu de què escriviu. Llarena no ha respectat les immunitats parlamentàries de la pròpia llei espanyola i de la unió Europea, el tribunal de Llarena no és el que correspon per a jutjar els suposats "fets" de Ponsatí, i organitzar i fer un referèndum no acordat amb Espanya, segons la legislació espanyola del 2017 i del 2023 no és cap delicte. La qüestió és que Ponsatí és una persona innocent, empaitada des l'any 2017 per Espanya. La resta fum i carnassa per al consum intern del xovinisme espanyol més ultra i tronat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa