El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC rebutja les recusacions contra els magistrats Espejel i Arnaldo
  • CA

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat per unanimitat el recurs presentat pels líders independentistes envers les recusacions dels magistrats Concepción Espejel i Enrique Arnaldo. El TC ha reivindicat que la decisió es deu al fet que és “necessària pluralitat de perspectives jurídiques” que configuren la “senya d’identitat” del tribunal. Ambdós magistrats han estat una proposta del Partit Popular i els líders independentistes han deixat clar en moltes ocasions que la seva proximitat als populars podria provocar imparcialitat.

Rebutjant les recusacions el TC evita deixar sense quòrum la sala, ja que dels dotze magistrats ja se’n van apartar dos -Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez- per les seves declaracions públiques en contra del procés. En el cas que el tribunal hagués dut a terme aquestes noves recusacions el ple hauria tingut només vuit magistrats, una xifra insuficient que implicaria que perdessin la capacitat de decidir sobre la qüestió. “Va en la mateixa naturalesa de les coses que un magistrat del Tribunal Constitucional hagi estat designat precisament per les seves idees i opinions expressades a través dels instruments habituals de difusió jurídica que conformen la seva trajectòria professional i que, per tant, delimiten els principis de mèrit i capacitat que l’habiliten per a l’exercici de les seves funcions”, ha declarat el tribunal en un comunicat.

Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa van ser els primers a demanar la recusació dels dos magistrats especialment pel que fa a l’1 d’octubre. En aquest sentit, els líders independentistes van explicar que el magistrat Arnaldo va signar un manifest on es demanava que caigués “tot el pes de la llei” sobre els recusants per l’1-O i que, per tant, s’havia posicionat anteriorment sobre la situació dels recusants. Pel que fa a Espejel, els polítics catalans van reconèixer que en el seu càrrec anterior com a presidenta de la sala penal de l’Audiència Nacional va tenir una participació -directa o indirecta- amb algunes causes dels recusants. A més, també mencionaven l'”estreta vinculació” amb el Partit Popular i la seva afiliació a l’Associació Professional de la Magistratura, que també ha demostrat en diverses ocasions està en contra dels partits independentistes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 25, 2022 | 20:12
    Ricard gener 25, 2022 | 20:12
    Un tribunal ple de castellans és castellà. De pluralisme no res. I és que per ells no hi ha justícia sinó pàtria.
  2. Icona del comentari de: Cagañistán a gener 26, 2022 | 01:26
    Cagañistán gener 26, 2022 | 01:26
    Entre amigos anda el juego eh bribones ? Pero tranquilos que ya os llegará el dia ya.
  3. Icona del comentari de: jdlm a gener 26, 2022 | 07:36
    jdlm gener 26, 2022 | 07:36
    Si son els mateixos, no es faran mai mal. España=reinat bananero

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa