El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC rebutja el recurs de Torra malgrat el vot a favor de dos magistrats
  • CA

El Tribunal Constitucional ha rebutjat malgrat dos vots particulars el recurs de l’expresident de la Generalitat Quim Torra contra la sentència que el va condemnar per desobediència. Els magistrats Juan Antonio Xiol i Ramón Sáez s’han posicionat a favor de Torra, però no han pogut fer res per canviar la decisió de la majoria. Amb això, el Constitucional no estima el recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ni la del Suprem i ha ratificat la condemna. En aquest sentit, l’expresident català seguirà inhabilitat.

Torra va ser condemnat per haver mantingut inicialment la pancarta dels presos i els llaços grocs al Palau de la Generalitat en període electoral l’any 2019 malgrat els requeriments de la Junta Electoral Central (JEC) perquè ho retirés. Segons la sentència, la conducta de Torra no podia estar emparada en l’exercici de drets subjectius -tal com demanava el recurs de l’expresident-, perquè en la seva condició de president de la Generalitat i màxim responsable de la gestió dels edificis públics la seva conducta venia determinada pel que disposa l’ordenament jurídic. És per això que aquesta condemna va comportar la seva inhabilitació i l’avançament electoral.

Els magistrats també han remarcat que la condemna de Torra en cap moment estava lligada a les seves idees, opinions o manifestacions, sinó per l’incompliment d’uns requeriments derivats d’un ús “inadequat” dels edificis públics, que “han d’estar al servei dels interessos generals, no d’un grup més o menys concret o nombrós de persones, amb exclusió de la resta”. Així doncs, el TC ha recordat que és necessari governar per a tothom i no només per un grup. A més, ha afegit que exhibir aquesta simbologia “partidista” infringia el deure de “neutralitat i objectivitat que en tot moment ha de ser respectat pels poders públics com la Generalitat”, especialment en període electoral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa