El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rodríguez demana al Suprem suspendre la pena i que Batet no s’inventi la condemna

El diputat canari de Podem, Alberto Rodríguez, ha obert avui una nova via judicial arran de la seva condemna i expulsió del Congrés de Diputats. El diputat ha registrat un escrit davant la sala segona del Tribunal Suprem per tal que suspengui la condemna i, de retruc, avisa a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que no crei condemnes que no existeixen a la sentència. L’escrit, al que ha tingut accés El Món, respon a l’estratègia del seu advocat, Gonzalo Boye, d’acreditar que la sentència no obligava, ni de bon tros, a suspendre la condició de diputat de Rodríguez, i que Batet va prendre la decisió sense cap base jurídica concreta.

Així, la defensa del diputat demana la suspensió provisional de l’execució de la sentència que el condemnava a un mes i mig d’arrest, als efectes de “no privar-lo del dret a la tutela judicial efectiva, del dret a un procés amb les degudes garanties, que inclou el dret a un recurs efectiu”. En el mateix escrit, també reclama que “subsidiàriament”, i en cas de no atendre la suspensió “s’insti i adverteixi a la Presidenta del Congrés dels Diputats Meritxell Batet i que “procedeixi a executar la pena en els mateixos termes en què ve establerta a la sentència sense que pugui realitzar cap modificació de la pena imposada per la sala penal”.

L’escrit enceta la seva argumentació alertant que l’execució de la sentència s’ha iniciat sense possibilitat que Rodríguez pogués acudir als “únics remeis previstos al nostre ordenament davant de sentències dictades en única instància”, com és el cas. Aquests “remeis” són, pels advocats, el “preceptiu incident de nul·litat” i, posteriorment, “la consegüent empara constitucional que no forma part dels remeis establerts dins l’àmbit de la justícia ordinària però que el Tribunal Europeu de Drets Humans considera indispensable per poder acudir-hi”. “Tenint present la durada de la pena imposada i, sobretot, les conseqüències permanents -en matèria de perjudici irreparable- que de la seva execució es desplegarien, sembla raonable suspendre’n l’execució mentre es puguin exercitar els mecanismes sanadors que encara hi caben , com són l’incident de nul·litat d’actuacions en contra de la sentència i, si cal, el d’empara”, argüeix Boye.

Així, es posa la bena abans de la ferida i s’escuda que tot i poder anar directament al Constitucional i demanar la mesura cautelar, el lletrat entèn que faria tard. “L’execució que s’ha començat ha estat transformada per part d’autoritats sense potestat jurisdiccional respecte a la pena imposada per aquesta Sala amb evident invasió de competències i ignorància al principi de separació de poders”. Una velada referència a la decisió de Batet d’expurgar el diputat del seu escó. En aquest sentit, Boye emfatitza que tampoc no cal tanta celeritat en prendre la mesura perquè els fets que han portat la condemna van passar fa set anys. “És una atenuant de dilacions indegudes molt qualificada”, constata amb un punt de fina ironia el lletrat.

D’aquí que en demani la suspensió i pregui als magistrats que recordin a Batet que no pot aplicar condemnes diferents a les judicials. En aquesta línia i en el marc que la sentència era d’un mes i mig de presó i una accessòria d’inhabilitació pel sufragi passiu de la mateixa durada no s’adiu amb la rapidesa i la voracitat de l’execució que ha dut a terme Batet. “Cal tenir present que estem davant d’una executòria en què una altra autoritat de l’Estat, diferent d’aquesta Sala ha procedit a deixar sense efecte la part dispositiva de la sentència 750/2021 i s’han arrossegat competències pròpies i exclusives d’aquesta Sala, ha procedit substituir la pena imposada per una altra de diferent naturalesa i amb més lesivitat”, sentencia el recurs.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pepe a octubre 26, 2021 | 14:33
  Pepe octubre 26, 2021 | 14:33
  Nova condemna del TEDH al Suprem per no haver respectat una sentència. La història torna a repetir-se: El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat aquest dimarts Espanya perquè el Tribunal Suprem no ha "respectat" una de les seves sentències. Després que el tribunal amb seu a Estrasburg declarés que el Suprem havia vulnerat el dret a un judici just d'un ciutadà condemnat per frau i falsificació de documents oficial i comercials, el Suprem va reobrir el cas el 2012, anul·lant la condemna per un dels delictes, però va rebutjar revisar la condemna pels altres crims, "confirmant la seva condemna anterior respecte els dos delictes a partir de la seva pròpia interpretació i "sense haver-lo escoltat personalment". Insatisfet amb la resposta, l'afectat, el president d'una cooperativa agrícola a Còrdova, va tornar a recórrer a Estrasburg, que aquest dimarts li ha donat la raó, assegurant que el Suprem va vulnerar de nou el seu dret a un judici just.
 2. Icona del comentari de: JordiP a octubre 26, 2021 | 16:20
  JordiP octubre 26, 2021 | 16:20
  El TS, com ja és habitual, navega pels seus propis rumbs."Si ellos tienen UNO, nosoros tenemos DOS". O bé "A mí nadie me tiene que decir cuàntas copas puedo tomar antes de coger el coche". Després diran que els polacs som els catalans, perquè no s'ens entén ni papa. En canvi, a ells s'els hi enten tot, tot i tot.
 3. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a octubre 26, 2021 | 16:21
  Jeroni Munyós octubre 26, 2021 | 16:21
  Als espanyolistes nostrats altrament dits botiflers, els plau com actua la seva justícia espanyola lawfare ? Si us hi fixeu sempre fugen d'estudi en aquesta qüestió. A mi no n'agradaria gens ni mica que el meu estat actués com ho fa l'estat espanyol, no pas ara, per "tradició", per la qual cosa suposo que alguns dels catalans que encara ofereixen "ofrenes" a Espanya ho fan per mandra o perquè sempre s'han vist espanyols, algú els ha de fer veure que més enllà d'Espanya hi ha vida i que el nostre país amb un estat propi en forma de república pot servir d'eina per a millorar i millorar-nos a tots. Al capdavall si molts de catalans ho volem, entre tots farem efectiva la independència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa