Requisar, reclutar i control informatiu: els canvis de Sánchez a la llei de Seguretat Nacional

La Moncloa preveu no aplicar la llei de transparència i suspendre la "liberalització d'activitats" en cas de necessitat

Canvi legislatiu clau. La pandèmia de la Covid ha estat l’excusa perfecta per a la nova iniciativa legislativa del govern espanyol de Pedro Sánchez, la reforma de la polèmica Llei de Seguretat Nacional. Un text que ja va néixer amb malfiances l’any 2015, tant de l’oposició de l’aleshores govern de Mariano Rajoy com de Catalunya i Euskadi, que no veien res més que un buidatge de competències de facto, una invasió dels seus estatuts. De fet, ERC el 2017 en va demanar la derogació. La llei, però, va sobreviure i ara l’executiu de Sánchez, l’amplia, l’enforteix i la posa al dia amb un avantprojecte que ja es va elevar al consell de ministres per tal d’elaborar-ne l’informe.

Després de 17 mesos de pandèmia, i just abans de la crisi del govern, la vicepresidenta Carmen Calvo, va elevar a l’executiu aquest avantprojecte de llei de modificació de la llei 36/2015 de 28 de setembre de Seguretat Nacional. El text, al qual ha tingut accés El Món, mira de completar els deures que van quedar pendents ara fa sis anys i va una mica més enllà. Així, la reforma prevista pel govern més progressista de la història supera algunes línies vermelles i contempla sense embuts la “requisa de béns i serveis”, la “mobilització” forçada de ciutadans sense cap indemnització, un control exhaustiu de la informació, sense aplicació de la llei de transparència, i un pla d’intel·ligència i informació per tenir sota control tots els recursos que un estat podria menester en una “situació de seguretat nacional”, així com la “supensió” del lliure mercat i aturar les “inversions estrangeres”.

El text de l’avantprojecte, amb membret del Ministeri de la Presidència, relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, té tot just 12 pàgines, de les quals quatre són d’exposició de motius i la resta de reformes concretes de capítols, d’articles i lletres. La llei manté el paradigma que una “situació d’interès per la seguretat nacional” només pot ser declarada pel president espanyol. L’avantprojecte recull un interessant dictamen del Consell d’Estat del 13 de maig del 2015 que advertia que la “distribució de recursos” no estava resolta i calia “un desenvolupament complet i adient”. En concret, la reforma mira de complir amb la “necessitat de regular la producció a Espanya” així com la “integració de la informació” amb què treballa el poderós Sistema de Seguretat Nacional.

De fet, l’avantprojecte té un article únic i dues disposicions finals, que varien substancialment els poders que atorga la llei a la Moncloa en cas de necessitat per una situació declarada d’interès per a la seguretat nacional. En detall, la reforma preveu la modificació de l’article 10 de l’actual llei de Seguretat Nacional que amplia l’espectre del que es considera “àmbit d’especial interès per a la Seguretat Nacional”. Una descripció que inclou els àmbits que “necessiten d’una atenció específica, en ser bàsics per preservar els drets i les llibertats (…) i garantir el subministrament de serveis essencials i els recursos de primera necessitat de caràcter estratègic”. D’aquesta manera, inclou en la llista de proteccions la “salvaguarda de la base industrial que subministra recursos de primera necessitat i de caràcter estratègic”.

El canvi més transcendental que preveu el text de la Moncloa és la nova redacció del Títol IV de la llei, titulat Contribució de recursos a la seguretat nacional. En aquest títol, la primera reforma és per a l’article 28, que determina que “els ciutadans i les persones jurídiques estan subjectes al deure de col·laborar, personalment o material en la situació d’interès per a la seguretat nacional, en cas de requeriment de l’autoritat competent”. En el mateix sentit estableix el reclutament forçat de ciutadans. Així determina que qualsevol persona major d’edat “estarà obligada a la realització de les prestacions personals que exigeixen les autoritats competents i sense dret a indemnització”.

En el nou punt 3 del mateix article, destaca que es podrà “procedir a la requisa temporal de tot tipus de béns” així com “la intervenció o ocupació transitòria” o la “suspensió d’activitats”. Això sí, totes aquestes mesures seran limitades en el temps. També la reforma afecta al dret de la informació. En el mateix article 28 mana que els “mitjans de comunicació col·laboraran amb les autoritats en la difusió de les informacions preventives i operatives durant una situació d’interès per a la Seguretat Nacional”. En el mateix marc, l’avantprojecte preveu la formalització d’una “xarxa de comunicacions especials de la presidència del govern”. La reforma també barra el pas a la llei de transparència i avisa que quedarà fora del control de la ciutadania i de la premsa els “documents i la informació del Sistema de Seguretat Nacional” que s’utilitzi en aquestes circumstàncies. És a dir, tot el que s’inclou en una situació d’interès per a la Seguretat Nacional s’exclou de la Llei de Transparència.

Una altra modificació rau en l’article 20.2, que converteix el Departament de Seguretat Nacional en una “secretaria tècnica i òrgan de treball permanent del Consell de Seguretat Nacional”, que a més tindrà la capacitat “d’integrar tota la informació”. Un altre dels canvis importants es troba a l’article 21.1 que obliga a l’elaboració d’un “catàleg de recursos del sistema de Seguretat Nacional, així com la creació de la Recerca Estratègica basada en les capacitats nacionals de Producció Industrial (RECAPI)”.

Reunió del Consell de Seguretat Nacional d'ahir
Imatge d’arxiu d’una reunió del Consell de Seguretat Nacional que guanya pes amb l’Avantprojecte/DSN

L’article 16 contempla una modificació estructural. En particular crea un “comitè de situació” de “caràcter únic en matèria de gestió de crisis pel conjunt del sistema de Seguretat Nacional, que tindrà el suport del Departament de Seguretat Nacional. Fins i tot, la nova llei habilitaria l’inquilí de la Moncloa per a “l’activació preventiva d’una cèl·lula de coordinació”, si el director del Departament de Seguretat Nacional, –ara el general Miguel Ángel Ballesteros– ho proposa. En aquesta “cèl·lula” només hi seran les autonomies o els ajuntaments si “es considera necessari”.

La reforma continua en el capítol II del Títol IV, que crea un “catàleg de recursos del sistema de seguretat nacional”, que contindria mitjans humans, materials, instal·lacions privades o públiques, que puguin ser “d’utilitat”; i un Centre de Coordinació i Promoció de la Indústria Estratègica. Les empreses també poden ser aturades, tant per la seva activitat o les seves inversions, a més que la llei preveu “la suspensió del règim de liberalització”. La reforma encara no ha arribat a tots els grups parlamentaris del Congrés. De fet, l’opacitat és un dels elements que més preocupa a forces com Junts per Catalunya, ERC, EH Bildu o el PNB.

El general Ballesteros amb el General Fèlix Sanz en la reunió d'ahir
El general Ballesteros, enmig de la foto, guanya pes amb aquest avantprojecte/CSN

Comentaris

  L'obligació de qualsevol democrats es fer caure el gobierno 13/07/2021 9:30 pm
  Cal fer caure al gobierno abans que s'aprobi aquesta llei pròpia de Korea del nord, o de qualsevol dictadura. El PSOE-Podemos no té majoria, pot caure fàcilment.
   Joan de Canyamars 14/07/2021 11:57 am
   Digues com es fa tan fàcil fer caure el "gobierno", si us plau.
    fer caure el gobierno 14/07/2021 6:36 pm
    Votant al costat del VOX, el PP i C's
  Joanka 13/07/2021 9:36 pm
  La solució és senzilla. Es vota sistemàticament en contra de qualsevol iniciativa dels espanyates mentres no es derogui la llei.. no val que prometin només si es deroga. Però molt em temo que ni erc ni els komuns faran això, donaran mil excusses però ja sigui per passiva o per activa permetran aquest atropellament. A més si algú diu que psoe+pp+vox etc sortiria se li recorda que el psoe necessita els vots per tirar cap endavant qualsevol cosa i segur que ni el pp ni amigotes els donaran suport.
  Ciutadà estorat 13/07/2021 10:00 pm
  Un estat totalitari es això no?
  JordiP 13/07/2021 10:04 pm
  Total: tornem als temps de "el abuelito". Així es demostra que la pretesa "perfecta transició" va ser una bola i contina sent una filfa.
  un marcià per l'espai sideral 13/07/2021 11:31 pm
  Això és un cop d'estat tirànic. I estan preparant un genocidi, d'ara a uns dies, un parell de mesos si ho estiren, m'ho explicareu. I tot està perfectament planejat. Pla Rockefeller 1970, Event 201, Agenda 2030, Great Reset. O obrim els ulls o veurem en primera persona l'Apocalipsi. Els vacunats ocupen les UCI. Amenacen la salut dels joves i els nens. No ho dic jo, ho diu el descobridor de les vacunes Dr. Robert Marlone. Les morts les provoquen els que fan el cop d'Estat. No hi ha cap pandèmia (3 milions de morts en 2 anys, de 120 milions i en una població de 7800 milions, feu números! Mentrestant, 30 milions de morts de fam i 15 milions de pobres més). Cerqueu l'ocupació UCI en pàgines oficials, us adonareu que us prenen el número. Per cert, el diari es posicionarà a favor del CRIM DE LESA HUMANITAT de la vacunació obligatòria?
  Vendetta 13/07/2021 11:33 pm
  Putaejpanya sempre y am akets volen negociar els processistas?
  Un de pas 13/07/2021 11:55 pm
  Au, una altre llei presentada pel PSOE i utilitzada per les dretes en contra del poble. Sabent que "les sobran los motivos" per aplicar-la, i que poc interès tenen en canviar el sentit i la forma, el millor que perdem fer és marxar ja d'Espanya!!! Perquè després será més il·legal, difícil i segons aquesta llei, no podrem ni explicar-ho per tiktok... I amb silenci oficial rang secreto de estado... Salut i dues Repúbliques, aquí i a Ñ
  Ja que passava per aquí 13/07/2021 11:56 pm
  Manipuleu els comentaris?
   fat boy 14/07/2021 12:32 pm
   Habitualment censuren els que piquen la cresta als d'erc. Per exemple quan es recomana que el senyor Aragones es prengui cert medicament utilitzat normalment per accelerar l'aparicio de la pubertat i el creixement.
  2021 14/07/2021 12:01 am
  Segur, segur, que en cas d'emergència, requisaran part de la fortuna d'Amancio Ortega, per posar un exemple. Vaja, el govern més progressista de la història no es quedaria, mai de la vida, els estalvis o el piset d'un treballador que necessita 35 anys per pagar la hipoteca d'un pis de 75 metres quadrats. Ells mai no farien això! És broma. Ja us podeu posar la mà a la cartera.
  fat boy 14/07/2021 12:02 am
  Estem a un pas del nomenament del Sanchez com a president vitalici. Be, tenint en compte que el Mussolini va ser un membre del Partit Socialista Italia, no seria res que no s'hagues vist. Fins i tot el Bribonet faria el paper de Vittorio Emmanuele III encantat.
  Pep 14/07/2021 12:24 am
  Quan la coalicio PP+Vox arribi al poder ja tindran tota la feina feta, no caldra passar cap llei nova.
  Xavier Llombart 14/07/2021 12:27 am
  I així és com és passa d'una falsa democràcia a una pura dictadura militar. Sembla més una llei feta a mida contra qualsevol intent de canvi de l'actual Statu Quo de la política centralitzadora de Madrid, Corona, Ibex VS Independentisme o qualsevol altra forma de canvi de Règim. A saber que entenen a Madrid per Seguretat Nacional, pot englovar qualsevol iniciativa per canviar el Règim actual! La nova llei Mordassa tenim davant nostre dels partits més progressistes de la història d'Espanya,si es que algú s'ho creu!
  Amill 14/07/2021 12:27 am
  Tot preparat per si Catalunya vol marxar.
  Anònim 14/07/2021 1:27 am
  Els "demòcrates" del PPSOEMOCS que han de negociar amb ERC
  Pepet de Vallmanya 14/07/2021 2:07 am
  I això no és FEIXISME ? On són ? On s'amaguen ... les " esquerres " ???
  Jac Jou 14/07/2021 6:58 am
  Encara dubteu de que la pandèmia (recordeu que la oms va canviar la classificació abans per dir-ne pandèmia) o com la vulguin anomenar ha sigut una prova per veure fins on podien arribar i tachin, tachan, ja u tenim aquí , una dictadura o millor una tirania amb tots els ets i el uts . Ara l'important es la vacuna . Sort que ja em queda poc.
  VÒMIT REPETIT ad nauseam, vergonya de polítics i de nación española! 14/07/2021 7:10 am
  I aquesta monstruositat feixista i conculcadora dels drets humans més bàsics, la votaran a favor els que s'anomenen "representants del poble català a Madrid"? Quins futur els espera als nostres fills?, i a nosaltres?, obligats a viure a un païs que no és el nostre i sotmesos a unes lleis anti-llibertat. Segur que en Rufián vota dues vegades a favor, tal és el maltracte que ens estan fent tots aquests polítics INFAMES. VERGONYA. Fa dies que els anomenats representants nostres NI HAURIEN DE SER AL PARLAMENT, NI A L'AMPUTADA taula de diàleg, mentidera i fantasma. LLIBERTAT PEL POBLE CATALÀ. Marxem d'aquest llardós film d'horror orwelià.
  ja n'hi ha prou. No em representeu. 14/07/2021 7:13 am
  NO SÓN POLÍTICS, SÓN FEIXISTES.
  ite, ite, calamitates et miserias. 14/07/2021 7:15 am
  Vull marxar d'españa més que mai. Com a ciutadà, com a humà, com a català, com a païs, com a nació!
  Josep 14/07/2021 7:27 am
  Ñordia es a un pas de la bancarrota, i s,estan preparant pel que passarä i qui li pagarā la festa. Ja podem armar-nos amb el que sigui per liquidar xivatos i altra fauna ñola i treure els calers dels bancs colaboracionistes i dur-los lluny...
  Xavi 14/07/2021 7:40 am
  Això només te un nom: feixisme Es carreguen la democràcia, el president de torn pot fer el que vulgui quan vulgui sobre les persones. No entenc que aquesta llei es pugui aprovar. S´ha d´aturar aquesta llei!
   Catetos catalans indepes 14/07/2021 9:38 am
   I a Catalunya què fan els polítics indepes? Res de res!!!! Només discutir per les cadires i per la pasta. I Puigdemont vivint com un rei a un palau.
    Com un rei? 14/07/2021 5:37 pm
    Com el Juanka? Com el Felip uve palito? Com quin?
  UNA REFLEXIÓ PREOCUPANT. 14/07/2021 8:15 am
  Una pregunta, perquè cap partit i sindicat diu res al respecte?, ni ERC ni la CUP, ni jXcat, ?, es molt preocupant i sorprenent, tampoc ningu diu res del projecte de llei aprobada la parlament EU, sobre les comunicacions per xat i correu electronic, ara, l'estat podra escoltar i lleguir quasevol conversa, obliguen a les operadores i serveis de correu, inclos Telegram i Signal, a donar la clau mestra per veure tots els missatges, NIGU HA DIT RES?, estem mes a prop del NAZISME del que ens pensem.
  Miren 14/07/2021 8:28 am
  Bon article. Cal llegir-ho més d'una vegada. Costa d'empassar tot aixó. De fet he llegit comentaris que ja han dit el que penso: s'assembla massa a una dictadura i que ja li han fet la feina a PP-Vox-Cs. I a més tenin en compte que Espanya no és un estat plenament democràtic, sobretot a les altes esferes juridico-político-militars, i fins i tot eclesiàstiques. I com sempre, el problema el tenim aqui. Seguirem de genolls demanant que no ens facin més mal?
  Sánchez o Mussolini? 14/07/2021 8:46 am
  Pedro Sànchez s'està demostrant com algú molt perillós, no m'atreveixo a qualificar-lo de boig, però poc en falta. Aquesta llei, com la del 155, està pensada per a Catalunya, i com el 155, l'aplicaràn saltant-se qualsevol tràmit per convertir Catalunya en una enorme presó vigilada pel gran hermano, on només es podrà ser un buen ciudadano segons les normes que ens dictin els militars de torn.
  ¡Me paso por el forro de los cojones al reclutamiento, la pàtria y su puta madre! 14/07/2021 8:52 am
  ¿Todo por la pàtria? ¡¡¡UNA PUTA MIERDA!!!
   JO 14/07/2021 8:59 am
   Dues putes merdes. Ja fa temps que vinc dient que ens hem d'armar, per autodefensa inclos del nostre podrit i puto estat.
  Tal com raja 14/07/2021 9:08 am
  Feixistes de merda que ho empastifeu tot amb les vostres paraules. Tindreu molts coneixements però no teniu cap cultura ni educació. Sou escòria; el càncer de la societat.
  a UNA REFLEXIÓ PREOCUPANT 14/07/2021 10:14 am
  Va al mateix paquet, és l'altre tribut que ha de pagar EL ESTADO MONÁRQUICO ESPAÑOL per a rebre diners. Hi inclouen les ordres. I es firmará, de nou, potser el mes d'agost, com també ho van fer quan van canviar la intocable constitución española. I el que ens ve a Europa, i el que els hi vé a España, i el que ens espera pels catalans no cal ni dir-ho. ÉS L'ESCLAVITZACIÓ DELS HUMANS, MÉS BÈSTIA QUE LA DE L'EDAT MITJANA. Sense llibertats, en mans d'un tirà, PEDRO SÁNCHEZ o d'altri. Treballar per a que t'ho prenguin tot, però a seguir pagant l'hipoteca i els deutes perquè NO INDEMNITZA el estadoespañol. I si ens treball. I si vols vendre la casa, les inversions estrangeres estaran prohibides, i el poder econòmic español concentrat en quatre mans. De les nostres llibertats, no en parlo perquè començaré a plorar. Y SIN-DES-PEI-NAR-SE. Mentres,els nostres polítics, CALLEN COM A PUTES.
  A un marcià per l'espai sideral. 14/07/2021 10:20 am
  TOTALMENT D'ACORD. Potser ets l'humà més informat dels que participem aquí. Siguin Rockefeller, Rostchild o la Federacion Galàctica, és el que dius. I em cauen els cabells a sarpats solament d'intuir per a on ens porten. I nosaltres UNS RUCS OBEÏNT COM A XAIS.
  Si 14/07/2021 10:23 am
  Cal que ens preparem al marge de les institucions feixistes del estado i del Govern de Vichi Catalan.
  albert 14/07/2021 10:24 am
  Semble que no ens n'adonem... Aquest és l'atac més bèstia que s'ha fet a la democràcia i als drets humans des del cop d'estat de Tejero. Com és que no reaccionem? Ara mateix, haurien d'estar sonant TOTES les ALARMES!!! Que no veiem que som nosaltres, els catalans, l'objectiu principal d'aquesta llei, per tenir-nos lligats i ben lligats? Això ja és directament DICTADURA!!!
  A Jac Jou 14/07/2021 10:26 am
  NO ETS SOL. Ni de bon tros. Delcomençament dela funció. que hotinc clar, penso com tu icada vegaa s'està confirmant amb més força.
  RAMON A 14/07/2021 11:12 am
  O sigui mantenir la borbonia al preu que sigui
  Jordi 14/07/2021 12:19 pm
  Aquesta llei permet, per tant, que un president electe es converteixi en dictador sense necessitat d'un cop d'estat, exactament el mateix que van fer Mussolini i Hitler. Totes les llibertats suspeses (fins i tot la propietat privada!) però tot legal. Amb aquests voleu "dialogar", ERC? Sou rucs.
   Els catalans en paguem 18 mil de milions, la UE, NOU 14/07/2021 7:07 pm
   Ara la UE dóna NOU MIL MILIONS D'€ i són molts diners diuen a Madrid. Doncs mireu, als catalans des de fa molts anys se'ns en queden DIVUIT MIL MILIONS cada any com a mínim... esclar que fan lleis per no deixar-nos marxar. El robatori més gran.
    Georgiana 14/07/2021 7:34 pm
    NO els dóna! D'els Fons Europeus haurem i els nostres descendents de pagar interessos des del 2026 fins al 2058. Hipotecats durant 32 anys! Perquè no arreglan el dèficit amb Espanya de 18 a 20 milions cada any que s'en van de Catalunya i no tornan? Perquè ens deixem endeutar per uns politics que no saben administrar l'economia ni la pademia ni els bancs ni la monarquía? Que ningú ho veu que així estem perdent doble? Algun periodista podria fer-ne un anàlisi?
  Joan de Canyamars 14/07/2021 12:24 pm
  Els que manen a Madrid, diuen que la llibertat i la democràcia, és el compliment de la llei. Jo que ja tinc una edat, recordo perfectament que durant la dictadura, el regim difonia el mateix concepte: Per ser lliure s'ha de complir la llei. El que no deien és qui feia les lleis,(parlament NO elegit lliurament pel poble) ni quina funció tenien els diputats a corts i sobretot els jutges que les aplicaven. I d'això en deien DEMOCRACIA ORGANICA. En aquest moment històric, estem perfectament en la mateixa onda però han canviat lo d'ORGANICA per AVANÇADA i en ocasions PERFECTAMENT OMOLOGADA. Per Catalunya i fins hi tot diria per la resta del estat, el millor, és la nostra independència. La constitució del 78, no te cap utilitat practica ja que se la passen per on ja sabeu. Per això el tribunal constitucional, va ser creat per ser elegit pel poder polític. Per tant no pot ser imparcial a l'hora de jutjar res. Recordem que l'estatut, malgrat ser retallat per les corts espanyoles, va ser votat en referèndum legal, pel poble català i els TC va gosar entrar en el joc i el va desfer. Deixant sempre la darrera paraula al poder central, encara que les competències fossin totalment t traspassades i exclusives de la Generalitat. La reforma de la llei de seguretat nacional, pot fer desaparèixer la policia catalana (Mossos d'Esquadra) si el cap de govern aixi li passa pel cap. L'única solució per la lliberta dels ciutadans, és la Independència i fer foc nou.
  I la Colau contenta gobernant amb el PSOE al Ajuntament. 14/07/2021 12:27 pm
  Ja s'està fregant les mans... això de confiscació de bens i calers es música per a les seves orelles. Ja no necessitarà subterfugis absurds com els cànons del aigua, impostos camuflats i multes arbritaries. I esclar! tot culpa del Mas, del Pujol, del 3% i del Mickey Mouse... per això ara hem de fer un front "d'esquerres" comú que inclogui Comuns, Cosculluelas, CUP's, Esquerra i PSOE. mhhh!!! com m'excita la idea, quin futur mes engrescador ens espera!!
  Gerard 14/07/2021 12:37 pm
  I tots els progres de Madriz on estan? Ai, calla, que aquesta llei la fan els seus i per tant deu ser bona.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 14/07/2021 1:00 pm
  Una llei per deixar-nos sense llibertats individuals i col·lectives quan els roti, les poques que teníem, al menys teòricament, perquè ens les respectaven si els venia de gust, tornem al franquisme pur i dur. El més divertit és que els mateixos que estan fent aquesta llei s'atreveixen a donar lliçons a Cuba sobre drets humans
  Gràcies per rès 14/07/2021 1:25 pm
  És la Ley per assegurar el sistema medieval espanol. Els sistema que ERc recolza, a canvi de sous BOE
  Ferran 14/07/2021 3:59 pm
  + de 2millones podríamos rezar para que caiga un rayo y separe Catalunya del Pirineo al Ebro, y nos desplace dirección Italia. Al día siguiente otro rayo en el culo de los políticos que nos mienten con la independencia,y que firmen. Luego ya montaremos una mesa para discutir los miles y miles de millones que CaspaÑastan nos debe...y saber cómo se harían los pagos a la República de Catalunya (quizá desde los bancos del e mérito)
  ere 14/07/2021 4:47 pm
  que dicen a esto vuestros vecinos socialistas ? pp ? la colao ? carrizosa? se lo habeis preguntado ?ellos son complizes
  Jordi 14/07/2021 5:10 pm
  Durant els anys 80 i 90 va semblar que Espanya es podria convertir en un país europeu pel que fa a drets i llibertats i mentalitat... però només ho va semblar. Espanya és, desgraciadament, un país de súbdits orgullosos de ser-ho, molts d'ells residents a Catalunya (que no catalans). "Vivan las caenas!" deien quan Ferran VII va reinstaurar l'absolutisme. Doncs això.
  Feixistes 14/07/2021 5:25 pm
  Si ERC encara manté els dos anys de negociar, estarem ficats (potser ho hauran votat i tot) en un estat totalitari. Tot està pensat per no perdre Catalunya. I si el PSOE ja és capaç de fer una llei així, què farà el PP quan la posi en pràctica amb tots els tribunals a favor.
  Quant de mal ens deixarem fer? 14/07/2021 5:38 pm
  Els de podemos què hi diuen? votaran aquesta llei? i ERC? De fet ja en tenen prou amb els vots del PSOE +PP+Cs+VOX. Martí I Pol deia: de ponent ni vent ni gent, tenia tota la raó, Han fet totes les guerres, totes les dictadures, ens han imposat totes les males lleis... ERC, ERC què fareu?
  Castellans de Catalunya què?, aplaudiu una lleique us farà mal també a vosaltres? 14/07/2021 5:45 pm
  Castellans que viviu a Catalunya, és aquest l’estat que voleu per als vostres fills i per a vosaltres? No us heu empaltat d’un viure més democràtic? Sempre formareu part dels vostres propis repressors? També us tocarà el rebre a vosaltres. I no hi podreu fer res. Històricament el preu de ser espanyol és viure guerres, dictadures, robatoris d’impostos, aïllament d’Europa... Espero que no sigui una ordre europea.

Nou comentari