El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Quatre detinguts a Catalunya en una batuda contra una xarxa neonazi
  • CA

Batuda policial contra el supremacisme blanc. Agents d’informació del Cos Nacional de Policia han detingut set persones que presumptament integraven un “grup cohesionat de supremacistes”. Quatre dels arrestats han estat detinguts a Sant Cugat del Vallès i la resta, a Torrejón de Ardoz (Madrid), Alcoi i Ontinyent, al País Valencià. La policia els ha comissat armes de foc. De moment, les diligències obertes són per la seva presumpta participació en delictes d’odi, tinença il·lícita d’armes, injúries a les institucions de l’Estat i pertinença a grup criminal.

Segons ha informat la policia, els set arrestats conformaven un grup cohesionat a través de les xarxes socials, que incitaven l’odi i la violència extrema contra col·lectius antagònics i vulnerables. La investigació policial arrenca a principis del 2020, arran d’una denúncia anònima a la policia espanyola. De fet, l’avís era sobre la creació i descoberta d’un fòrum d’ideologia “d’ultradreta radical i violenta”.

Les perquisicions van començar rastrejant les xarxes socials i els enllaços del fòrum. Els investigadors van poder comprovar l’ús de les xarxes i aplicacions de missatgeria instantània, a través dels que emetien de forma anònima missatges “filtrats” cap a subjectes que es vantaven del seu postulat ideològic radical. Els perfils ja han estat bloquejats. Un cop emmarcat i situats els fets i els sospitosos, es van portar a terme diferents escorcolls.

Amb la informació recollida, els agents d’informació van identificar la possible existència d’una o diverses cèl·lules extremistes que durien a terme tasques de captació i adoctrinament d’altres per tal “cometre accions violentes destinades a subvertir l’ordre constitucional”. Així, els investigadors responsabilitzen un dels detinguts de l’atac a una seu LGTBIQ+ d’Alcoi.

Finalment, dimarts passat, la policia va executar una batuda de neutralització de la xarxa a través de la Comissaria General d’Informació en col·laboració amb les Brigades Provincials d’Informació de Madrid, Barcelona, ​​València, Alacant i Tenerife i la Brigada Local d’Informació de Torrejón de Ardoz (Madrid).

Durant els escorcolls, realitzats simultàniament, els agents han intervingut un revòlver, tres carrabines, armes de foc simulades, munició, armes blanques, bats de beisbol i manuals de fabricació d’explosius. A més s’ha confiscat variat material de caràcter supremacista -com a indumentària i documentació d’ideologia nazi- i nombrosos dispositius electrònics que seran analitzats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Talp a maig 18, 2022 | 23:40
    Talp maig 18, 2022 | 23:40
    Al TSJC n'hi ha molts del mateix pal d'aquests que han detingut. L'única diferència és que van togats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa