El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme supera el Procés
  • CA

La Diada més polèmica i la manifestació més incerta han acabat certificant que l’independentisme continua viu però el període anomenat Procés s’acaba. El terme, encunyat fa una dècada, ha anat perdent força i des d’aquest diumenge té els dies comptats. Els diversos sectors de l’independentisme han deixat clar durant la celebració de l’Onze de Setembre que esperen una nova etapa, encara per definir. El carrer ha expressat que continua esperant i reclamant un pla, un punt d’inflexió.

Després de l’agror visualitzada els darrers dies entre ERC i l’ANC, enmig de l’exhibició permanent de rivalitat crònica entre els republicans i Junts i malgrat de la profecia de la desmobilització provocada per la divisió, una multitud ha tornat al carrer. Com cada any, les xifres ballen segons la font. La Guàrdia Urbana de Barcelona hi ha comptat 150.000 persones, 42.000 més que les 108.000 que va calcular l’any passat. I els organitzadors, l’ANC, calculen que hi havia 700.000 manifestants, 300.000 més que els 400.000 de l’any passat. Sigui quina sigui la xifra real –possiblement ni l’una ni l’altra–, les imatges mostren una mobilització massiva.

L’alcalde d’ERC que considera la manifestació un èxit

Tots els oradors que han intervingut en els parlaments finals han considerat un èxit la convocatòria, inclòs Jordi Gaseni, president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de l’Ametlla de Mar per ERC. “Necessitàvem una tarda com la d’avui”, ha dit quan ha pujat a l’escenari de l’Estació de França per al seu parlament del final de la manifestació. Gaseni ha seguit i corejat la consigna que cridaven els assistents a la marxa, “1-O, ni oblit ni perdó”. En declaracions posteriors a TV3, quan li han fet notar que és dirigent del partit que havia repudiat la marxa d’aquest any, ha al·legat: “La manifestació era necessària. Tenia riscos però s’han superat”.

Jordi Gaseni, president de l'AMI, ha clamat que “No cal buscar culpables. Cal treballar per la llibertat” en el seu discurs de la Diada 2022 | Jordi Play
Jordi Gaseni, president de l’AMI, ha clamat que “No cal buscar culpables. Cal treballar per la llibertat” en el seu discurs de la Diada 2022 | Jordi Play

La jugada tàctica d’ERC, amb Pere Aragonès al capdavant, va ser anunciar una setmana abans de l’Onze de Setembre que no assistiria a la manifestació –convocada per l’ANC, Òmnium i l’AMI però organitzada per l’ANC– perquè considerava que anava contra els partits independentistes i contra el Govern, en lloc de contra l’Estat. Es va generar una espiral de polèmica però no hi ha cap indici que hagi tingut efecte sobre el volum d’assistents a la marxa. Cap mostra que els dirigents d’ERC, absents de la cita, hagin arrossegat la militància ni els votants al boicot.

L’acte paral·lel d’ERC, poc abans de la manifestació

Poca estona després de l’acte paral·lel en què s’ha convertit aquest any el dinar tradicional del partit previ a la manifestació, en el qual Oriol Junqueras ha defensat la posició del partit que presideix, els carrers s’omplien i l’independentisme traçava dues vies per explorar a partir d’ara. Els discursos del president d’Òmnium, Xavier Antich –que ja havia llançat la seva proposat en profunditat en l’acte polític de l’entitat al matí–, i de la nova presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que no s’ha arronsat malgrat l’hostilitat que ha vist al seu voltant els darrers dies, posaven sobre la taula dos punts de partida en absència dels republicans del Govern i dels republicans que manen al partit. Sí que hi era l’altra meitat de l’executiu de Pere Aragonès, la de Junts. I Gaseni i Carme Forcadell, que transmetran les seves impressions al carrer Calàbria.

L’ultimàtum de l’ANC i l’oferta d’Òmnium

El to dels dos actors principals de la Diada ha mantingut les distàncies que ja havien marcat els dies precedents. Òmnium no se sent còmode amb el manifest de l’ANC i ho ha fet saber a la nova cúpula de l’entitat, però Feliu s’han mantingut en la seva línia de considerar esgotada la via del govern del 52%. I fins i tot ha anat més enllà: a més de recordar que l’Assemblea està disposada a impulsar una llista alternativa d’independents, el que anomenen una “llista cívica”, la presidenta de l’entitat ha plantejat un ultimàtum al Govern, com va fer Carme Forcadell el 2014 amb el seu famós “president, posi les urnes” adreçat a Artur Mas. Feliu ha optat per un: “O independència o eleccions”, que també ha recordat aquell “O referèndum o referèndum” de Carles Puigdemont.

En el discurs de la Diada 2022, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha exigit al Govern que
En el discurs de la Diada 2022, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha exigit al Govern que “faci la independència o convoqui eleccions” | Jordi Play

En una altra direcció, però també amb l’objectiu de començar una nova etapa i posar fi al cicle iniciat el 2010, Xavier Antich ha insistit en la seva idea, ja exposada hores abans, de buscar un nou “marc estratègic”. Però ha tingut molta cura de deixar clar que Òmnium també defensa l’herència de l’1-O, bo i deixant clar que cal acceptar que la República Catalana no s’ha aconseguit i que, per això, “la lluita continua”. “Qui deia que ens quedaríem a casa? Que no coneixen aquest poble?”, ha preguntat amb el seu to més de míting. A diferència de l’ANC, que focalitza tota la seva proposta en la implementació de l’1-O, de la independència, Antich proposa treballar en diversos fronts i anar “aconseguint victòries contra l’Estat” fins a arribar a l’objectiu.

En el seu discurs de la Diada 2022, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que
En el seu discurs de la Diada 2022, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que “no sabem que vol dir rendir-se” | Jordi Play

A partir d’aquest dilluns comença una nova fase en què els partits i el Govern hauran de respondre a les dues rutes traçades aquesta Diada. Una exigència de punt d’inflexió que amb tota probabilitat s’intensificarà amb la celebració del cinquè aniversari de l’1-O, d’aquí a tres setmanes.

Més notícies
La capçalera de la manifestació de l'esquerra independentista la Diada de 2022/Mireia Comas
L’esquerra independentista omple el carrer i titlla ERC de “quinta columna”
Notícia: L’esquerra independentista omple el carrer i titlla ERC de “quinta columna”
Comparteix
La biosfera cupaire recorda la seva capacitat de mobilització
Representants d'ERC, encapçalats per Oriol Junqueras, fent l'ofrena floral al Monument de Rafael Casanova en la Diada del 2022 / Mireia Comas
Xiulets i crits contra els polítics a l’ofrena floral a Rafael Casanova
Notícia: Xiulets i crits contra els polítics a l’ofrena floral a Rafael Casanova
Comparteix
ERC s’emporta la pitjor part: “Feu la independència, cabrons!”
El Fossar de les Moreres ple aquesta Diada de 2022/Quico Sallés
El Fossar per la Diada, un pantone independentista
Notícia: El Fossar per la Diada, un pantone independentista
Comparteix
Festa reivindicativa al Born durant el matí de l'Onze de Setembre
Ofrena Fossar de les Moreres i la marxa de torxes/Mireia Comas
Xiulades i escridassades al Fossar en la vigília de la Diada
Notícia: Xiulades i escridassades al Fossar en la vigília de la Diada
Comparteix
Tensió entre els assistents i els representants d'ERC, Junts i el PDECat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Clarificant a setembre 11, 2022 | 23:17
    Clarificant setembre 11, 2022 | 23:17
    L'independentisme torna a arrancar, però aquest cop ERC s'ha quedat voluntàriament a l'estació. Tot en ordre, doncs.
    19
    Icona de dislike al comentari de: Clarificant a setembre 11, 2022 | 23:17 21
    Respon
    • Icona del comentari de: Menys demagògia a setembre 12, 2022 | 12:08
      Menys demagògia setembre 12, 2022 | 12:08
      I per quin motiu no van implementar la independència els presidents de Junts, quan les manifestacions eren d'un milió de persones? Puigdemont ho va tenir molt millor i va trair els independentistes, i el senyor Torra no va mantenir ni una pancarta.
  2. Icona del comentari de: GON-ZAL-ETE a setembre 11, 2022 | 23:38
    GON-ZAL-ETE setembre 11, 2022 | 23:38
    Bona nit GON-SAL-ET Espero que hagis tingut un bon dia (perdón por hablar esta lengua). ¿Como va tu odio? ¿Más tranquilo? Venga, que al final lo coseguirás. Duerme bien.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 12, 2022 | 01:00
      Gonzalo setembre 12, 2022 | 01:00
      ????????
    • Icona del comentari de: OK Gal a setembre 12, 2022 | 08:24
      OK Gal setembre 12, 2022 | 08:24
      És una de les formes i cares del GAL, que segueix tot indepedentista, però, diuen, no un iman i 4 xavals movent explosius. Eren una branca més del GAL. Uns pelen la lady d’un cop de volant o la reina d’una empenteta, uns altres maten, torturen i segresten independentistes. Feixisme disfressat de democràcia, res més fàcil.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 12, 2022 | 13:57
      Gonzalo setembre 12, 2022 | 13:57
      Lo conseguiré en 18 meses, no? ???
  3. Icona del comentari de: Camí de pedres a setembre 11, 2022 | 23:57
    Camí de pedres setembre 11, 2022 | 23:57
    El nombre de manifestants no porta la solució incorporada, tan si són molts com pocs. El problema és l'estratègia dels dirigents de l'ANC i els discursos populistes, que no faciliten cap projecte. Exigir que es faci la independència, per la cara, sense cap mena d'estratègia ni de procés és una ximpleria considerable, o bé només obeeix a interessos electoralistes.
    26
    Icona de dislike al comentari de: Camí de pedres a setembre 11, 2022 | 23:57 16
    Respon
    • Icona del comentari de: Ricard a setembre 12, 2022 | 10:40
      Ricard setembre 12, 2022 | 10:40
      El problema és que amb castellans pel mig l'única estratègia és la confrontació amb ells. I l'ANC llegeix el context perfectament. Ara ja sap el "projecte".
    • Icona del comentari de: 2017 a setembre 12, 2022 | 13:20
      2017 setembre 12, 2022 | 13:20
      Potser que ja vagi sent hora d'oblidar discursos com aquest. Les coses es fan o no es fan. Si s'ha de proclamar la independència amb un referèndum que es va guanyar per el 90% es fa i punt. El que no pots esperar es programar l'èxit sense fer res. Un cop aixecada la DUI les institucions espanyoles ya no tenen veu a catalunya, per tant la generalitat agafa el control.
      • Icona del comentari de: El carallot fugitiu a setembre 12, 2022 | 13:34
        El carallot fugitiu setembre 12, 2022 | 13:34
        El que va fugir sense donar la cara, i ho va espatllar tot, ara vol que els altres facin el que ell no va ser capaç en unes condicions immillorables.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 12, 2022 | 14:27
        Pere Llimonera i Citronell setembre 12, 2022 | 14:27
        Hay que estar muy abducido o muy mal del TaRR0 para creerse "de verdad" que ese Quilombo de B0TiFaRReNduM tenía/iba a tener/o tuvo alguna validez, legitimidad Democrática, GaRaNTías Democráticas e institucionales, sentido alguno, apoyo de la gran masa social del pueblo Catalán -y menos aun del resto de Espanya-, aceptación jurídica y política mayoritaria en Catalunya, resto de Espanya o en la UE/Europa... Nada mas lejos de todo eso... por eso mismo, N0 hacen ni caso a los separatas suprematas en ningún sitio, ni en el resto de Espanya ni en el Extranjero, mas que los 4 Chiringuitos y Partidos que tienen montados en Catalunya, y N0 del todo, pero en gran parte movidos con los dineros de todo el pueblo... Vamos, es que ya, Ni "subvencionando" por el Mundo a Universidades, entes y organismos, o elementos "dudosos" en la ONU o lo que sea... En cuanto se corte mas aun el "Ch0RRo" por la Crisis en ciernes, se va al garete todo, o casi, el teatrillo, Circo y pantomima...
  4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 12, 2022 | 00:22
    Luisnomeacuerdo setembre 12, 2022 | 00:22
    Los exaltados fascistas independentistas de tractoria en su enésimo ridículo. Todo en orden.
    11
    Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 12, 2022 | 00:22 19
    Respon
    • Icona del comentari de: Manel a setembre 12, 2022 | 14:02
      Manel setembre 12, 2022 | 14:02
      La messeta es va quedant despoblada...fes.te un favor i torna casa
  5. Icona del comentari de: fideli a setembre 12, 2022 | 00:27
    fideli setembre 12, 2022 | 00:27
    Pere, PLEGA! Oriol, CALLA!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 12, 2022 | 14:38
      Pere Llimonera i Citronell setembre 12, 2022 | 14:38
      Yo no "plego"... ¿Por qué lo haría? ... Vengo aquí a exponer verdades como catedrales... Y N0 hay que hacer callar a las verdades... Si se puede hay que rebatirlas; pero sospecho que los suprematas N0 pueden... y se pueden dar miles de ejemplos de ello: Oi, ¿Dónde están las Fotos y videos de tomas aéreas, desde lo alto de edificios o desde helicópteros? ... que veamos la ingente masa de millones de Catalanes manifestándose por sus cosas fantasiosas y ficcionales? ... ah, que N0! ... !Que N0 las hay! ... Que solo se muestran de frente y la primera Fila, todos los radicales apelotonados para que parezcan muchos... lo de 700.000 N0 se lo cree ni el mas T0nTo; Ni siquiera 150.000, porque la Colau y separatas también hacen siempre exagerar los datos de estas manifas o circo ambulante, a la Guardia Urbana... Si llegan a 100.000, que lo dudo, ya van que arden... es que, NuNCa el supremacismo se impuso en las masas, y duró y fue legitimado durante mucho tiempo... Unos meses, años, algunas Décadas en el peor de los casos, quizás... pero, mas N0, porque la verdad acaba saliendo a la LuZ, y el pueblo reniega entonces de todas practicas falaces y abusivas...
  6. Icona del comentari de: Independence Process a setembre 12, 2022 | 01:50
    Independence Process setembre 12, 2022 | 01:50
    Què vol dir l'independentisme "supera" el "procés" ? El que s'esdevé és que el procés que molts de catalans varem engegar, per assolir la independència, continua. Perquè algunes persones sovint intenten canviar el significat i el sentit dels mots? Si hom no sap un significat d'un mot o vol saber distintes accepcions d'un mot, recomanem consultar un diccionari. Així procés social : "Mode d’acció, operació o interacció entre individus o grups socials, que suposa un canvi caracteritzat per un tret comú o una direcció definida." Nosaltres, malgrat els entrebancs i obstacles propis i aliens, malgrat tot, continuem endavant en direcció a la independència.
  7. Icona del comentari de: Mark Dewalberg a setembre 12, 2022 | 03:11
    Mark Dewalberg setembre 12, 2022 | 03:11
    Espero amb moltes ganes la propera patacada indepe
    • Icona del comentari de: A en Mark a setembre 12, 2022 | 18:12
      A en Mark setembre 12, 2022 | 18:12
      Una cosa més a esperar per la teva part, tros de quòniam. Suposo que també ets dels esperes que s'acabi el "soufflé" i també esperes el "pensamiento-único" i "i'adoctrinamiento"... Ja pots esperar el què vulguis, perquè una cosa és el que t'agradaria com a espanyolista annexionista i una altra la realitat. Sembles una mica curtet de gambals.
  8. Icona del comentari de: Matematic a setembre 12, 2022 | 06:18
    Matematic setembre 12, 2022 | 06:18
    Es pot fer un simple càlcul matemàtic. Amb imatge Aèria de la mani i Amb google Earth mesures el carrer complet de fins arribava la mani. Sent optimista posem 2 persones per metre quadrat. Segons càlculs es podria arribar als 100 000 i superarlo. 150 000 és molt optimista i 700 000 impossible físicament.
    • Icona del comentari de: Al matemàtic i allò del soufflé de l'annexionisme a Espanya a setembre 12, 2022 | 20:12
      Al matemàtic i allò del soufflé de l'annexionisme a Espanya setembre 12, 2022 | 20:12
      Guaiteu senyor matemàtic, sigui la quantitat de persones que hi havia ahir als carrers de Barcelona i altres municipis, fou una quantitat suficient per a "emprenyar" annexionistes i espanyolistes convulsius. Concretament per a aquells que encara esperen que allò del soufflé els sigui una realitat... pobre soufflé on para ?
  9. Icona del comentari de: toni a setembre 12, 2022 | 06:38
    toni setembre 12, 2022 | 06:38
    Aquí ens barallem per veure quí fá la millor " performance ", i quí la diu més " indepe " en contra ........ sí, en contra de nosaltres mateixos. Allà ( Madrid ) es pixan de riure de veure com ens insultem, ens barallam i fem el ridìcul . Així no es com se sumaran més indecissos a la " cosa ". I a Junts, ja es veurà.
  10. Icona del comentari de: No m'ho crec a setembre 12, 2022 | 08:00
    No m'ho crec setembre 12, 2022 | 08:00
    El procés continuarà funcionant mentre tingui suport institucional, que en té. No en té tant com en temps de Moisès-Mas o de l'homenet de Waterloo però en té. Sense la Gene darrere no hi ha procés.
  11. Icona del comentari de: Anònim a setembre 12, 2022 | 08:18
    Anònim setembre 12, 2022 | 08:18
    Son 30 mil. ¿ La población de cataluña es... ? Nada más, señoría.
  12. Icona del comentari de: Ferran a setembre 12, 2022 | 09:44
    Ferran setembre 12, 2022 | 09:44
    En la calle todos los indepes estábamos codo con codo y del mismo lado,sin fisuras y ayudándonos, sense cap retret. Y los politiqueros que elijan entre CADIRA o CATALUNYA. Más sencillo imposible.
  13. Icona del comentari de: MHP a setembre 12, 2022 | 10:28
    MHP setembre 12, 2022 | 10:28
    Ahir hi havia mes gent la platja de la Barceloneta que al aplec del bocata de xoped, impressionant.
  14. Icona del comentari de: Ricard a setembre 12, 2022 | 10:43
    Ricard setembre 12, 2022 | 10:43
    En democràcia l'independentisme és la gent. El "procés" és simplement el resultat de la voluntat popular. No hi ha cap novetat en el front. Cap. Per tant l'independentisme de la gent sempre supera suposats "processos".
  15. Icona del comentari de: Visca les CUP a setembre 12, 2022 | 13:16
    Visca les CUP setembre 12, 2022 | 13:16
    Jo tinc pensat votar CUP com he fet sempre, abans de convocar eleccions I de fer campanya, ja se a qui votare, i com jo molta gent, ja sabem a qui votar abans d'eleccions, el partit politic de l'ANC, el partit politic llista civica, sera un fracas el que han de fer es agitacio al carrer I si cal dir a la gent que no voti ERC,JxCat I CUP, em sembla perfecte que votin altres partits indepentistes alternatius que segur n'hi haura sense l'ANC convertintse en partit, la feina de l'ANC es estar al carrer no al Parlament.
    • Icona del comentari de: Lloat sia sant Kalashnikov! a setembre 12, 2022 | 13:55
      Lloat sia sant Kalashnikov! setembre 12, 2022 | 13:55
      L'ANC NO serà un partit. Promourà un partit, cosa que és molt diferent, amb un sol punt en el programa: publicar al DOGC la DUI ja feta i aguantar-la peti qui peti (cal ser conscient que hi haurà hòsties i cal estar-hi disposat). No em malinterpretis, la CUP em cau molt bé i fins i tot l'he votat alguns cops, però no els veig pel merder que vindrà quan tinguem que aguantar com han fet altres països plens d'herois, com les repúbliques bàltiques o els països dels Balcans. L'únic que sé del cert són dues coses: 1) l'únic espanyol bo és l'espanyol mort i 2) hi haurà hòsties de debò i hi estic disposat. Però si vols ser un espanyol viu mots anys, continua votant a la CUP i ignora l'únic camí que ens queda. Espero que molta gent com jo voti la llista instrumental per fer petar els sistema, però ets lliure de votar uns dels partits que fa dos anys que maregen la perdiu -llegeixi's ens prenen el pèl".
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 12, 2022 | 15:08
        Pere Llimonera i Citronell setembre 12, 2022 | 15:08
        Mira que eres ruc... siempre con tus animaladas de 'muyaidin' del Dogma de Fe de la Secta del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... Tomate un Tranquid0L, o fúmate un peta, haz Ejercicios Espirituales, Yoga... yoquésé, pero deja ya el discurso 'asnológico' de los mundos de Yupi en la Burbuja... Luego, una vez ya calmado, empieza a leer algunos libros, de los de verdad (N0 panfletos, ni Nova Historia inventada), empieza con un poco de Filosofía, luego Historia, economía, política, antropología, etc.; hasta biología y astrofísica puedes llegar, pero manuales de la 'Asociación del Rifle' de USA, N0; y del Estado islámico, tampoco... y cuando ya estés desintoxicado y sanado de las Fantasías de la Burbuja, vuelves y comentas como un ser racional... Ademas, ¿pero ya tienes licencia para usar una carabina para cazar gorriones, o es con pisT0La/meTRaLL€Ta de agua que juegas?...
      • Icona del comentari de: SinChan a setembre 12, 2022 | 15:56
        SinChan setembre 12, 2022 | 15:56
        Que flipao. Quieres ver ostias? Ves a misa allí las reparten.
    • Icona del comentari de: Joan a setembre 12, 2022 | 14:05
      Joan setembre 12, 2022 | 14:05
      Que hi farem es la teva opinió...la meva NO

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa