El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Xiulades i escridassades al Fossar en la vigília de la Diada
  • CA

El Fossar de les Moreres ha estat l’escenari de la tradicional vetlla de la Diada Nacional. Ara bé, amb una tensió ambiental notable que,a mida que avançava la nit anava creixent fins que les xiulades, els insults i les escridassades han acabat com el rosari de l’aurora. Boicot constant als dirigents d’ERC que pronunciaven el seu discurs d’ofrena, crits de “traïdors” i “espanyols” també als representants de Junts per Catalunya i una periodista de TVE agredida per un grup familiar que se les tenia amb membres de la comitiva del PDeCAT.

Ofrena Fossar de les Moreres amb una estelada gegant/Mireia Comas
Ofrena Fossar de les Moreres amb una estelada gegant/Mireia Comas

La resta del vespre, però, ha estat tranquil·la, amb les habituals guinguetes de marxandatge independentista i l’ofrena d’entitats com Vibrant, la Coronel·la de Catalunya, o fins i tot, representants dels irredempts corsos. L’arribada de la marxa de torxes organitzada per la Coronel·la de Barcelona ha donat inici als parlaments dels convidats i ponents del Memorial 1714, que a la façana de la seu lluïa una pancarta amb el missatge: “#Proutraïdors”.

Ofrena Fossar de les Moreres i la pancarta ProuTraidors/Mireia Comas
Ofrena Fossar de les Moreres i la pancarta ProuTraidors/Mireia Comas

Tensió ‘in crescendo’

Així, l’escenari emblemàtic de la resistència a les tropes borbòniques del 1714 ha esdevingut aquesta nit l’aparador de les diferències, les divisions i la recança entre organitzacions independentistes. No només entre elles sinó amb un públic escàs respecte d’altres anys però sorollós, molt sorollós. Els discursos des dels faristols del Memorial han servit per emmarcar la història i el simbolisme de la Diada. De fet, un dels ponents ha reclamat al públic una “reflexió de dos o tres minuts després de cantar l’himne nacional” per entendre l’abast del seu contingut.

La Coronel·la de Barcelona a l'ofrena Fossar de les Moreres/Mireia Comas
La Coronel·la de Barcelona a l’ofrena Fossar de les Moreres/Mireia Comas

Mentre se sentien els parlaments altres entitats feien l’ofrena de flors a la flama del Fossar. En algun cas, han aprofitat l’avinentesa per presentar el seu projecte polític. Aquest ha estat el cas de la plataforma Suport Civil Català, que ha avançat el seu futur com a partit polític alhora que posava de llarg la DLI, és a dir, la “Declaració Legal d’Independència”. L’encarregat d’explicar-ho ha estat un gat vell de l’activisme com Ramon Carner, un dels fundadors del Cercle Català de Negocis, que ha acabat el seu encès discurs amb una crida al conjunt dels catalans independentistes: “Desperteu!”. L’arribada dels partits, però, ha començat a esperonar diversos participants en la vetlla.

Ofrena Fossar de les Moreres i Ramon Carner presentant el seu projecte polític a la vella escola/Mireia Comas
Ofrena Fossar de les Moreres i Ramon Carner presentant el seu projecte polític a la vella escola/Mireia Comas

Amb els partits, la batussa i una periodista agredida

Les coses s’han torçat amb l’arribada de les comitives dels partits. Els primers d’obrir plaça han estat els juntaires. Jordi Turull, pres polític ara en llibertat i secretari general de la formació, i Josep Rull, també expres polític, han agafat el micro. Algun crit de “botiflers” i de “traïdors” se sentia a l’àgora. Des d’una taula de les terrasses dels bars de la plaça, un home lamentava amb veu forta els discursos. “Que no expliquin la història, que ja sabem què va passar el 1714! Que venim aquí a veure què faran, no perquè ens expliquin el que ja sabem!”, retreia. Rull ha pronunciat un discurs de caire històric i Turull ha repetit el seu mantra i prec de “recuperar l’autoestima”.

Un cop Junts ha fet l’ofrena, amb l’exconseller i expres Quim Forn, el portaveu Josep Rius i els regidors per Barcelona Jordi Martí i Neus Munté, els ha substituït a plaça el PDeCAT, acompanyat una representació del PNB, que encara se’n fa creus del que ha hagut de contemplar. El diputat Genís Boadella ha suat la cansalada per poder pronunciar el seu discurs. Xiulades, crits de traïdors i botiflers, i una banda sonora de guitarres –amb el senyor que es va fer viral per la brega de l’acte de record de les víctimes del 17-A– ha enterbolit l’acte. Un dels homes de la comitiva del PDeCAT els ha demanat respecte i s’ha fet el boig cantant més fort.

Un cop han acabat els parlaments, ha començat crits i cops entre membres del PDeCAT i un grup d’assistents a la vetlla. La batussa dialèctica i d’empentes ha anat a més. Un homes i dues dones han increpat una periodista gràfica de TVE que enregistrava la discussió i, com que no ha deixat de gravar, ha rebut un cop i ha anat per terra. La policia ha hagut d’intervenir i identificar els agressors. La tensió al Fossar es feia notar.

ERC, xiuladíssima

El següent episodi ha estat similar, sense arribar les mans. Els membres de la comitiva d’ERC, amb la portaveu Marta Vilalta, el regidor de Barcelona Jordi Coronas i diputats com Marta Rosique i Eugeni Castellví, anaven acompanyats del diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu i han aguantat estoicament la xiulada i els insults que han ressonat a l’espai. La persona que més s’esgargamellava a cridar “botiflers” als republicans ha estat a punt de cremar el coll d’un dels membres de la direcció d’ERC a Barcelona. Sort n’ha tingut d’un veterà del republicans a la ciutat com Xavi Florensa per evitar el que podria haver estat un altre sotrac.

Els parlamentaris d’ERC han picat pedra, no s’han arronsat i han completat el seu discurs amb el suport de les desenes de persones que acompanyaven la comitiva. Un cop acabats els discursos i les ofrenes, el Fossar s’ha buidat i ha deixat pas al soroll de la botellada irredempta del Passeig del Born com a banda sonora d’una vetlla que ha fet rememorar els anys 80. Aquells temps d’un independentisme tant minoritari com dividit.

Més notícies
Una imatge de la Via Laietana durant la manifestació de la Diada el 2021 /Jordi Borràs
L’ANC es referma en la defensa del seu manifest per la Diada
Notícia: L’ANC es referma en la defensa del seu manifest per la Diada
Comparteix
La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, remarca que és un retret a "l'autonomisme immobilista" i descarta que el manifest s'hagi modificat per pressions externes
Entrevista a Lluis Llach
Lluís Llach: “L’intent de fer fracassar l’11-S és per fer fracassar l’aniversari de l’1-O”
Entrevista: Lluís Llach: “L’intent de fer fracassar l’11-S és per fer fracassar l’aniversari de l’1-O”
Comparteix
ENTREVISTA a Lluís Llach, que considera que "pretendre negociar des de la feblesa amb l’Estat espanyol és un disbarat"
Acte al Fossar de les Moreres / JORDI BORRÀS
El col·lectiu Donec Perficiam aposta pels actes del Fossar per la Diada
Notícia: El col·lectiu Donec Perficiam aposta pels actes del Fossar per la Diada
Comparteix
"Vivim amb estupor les batalletes dels partits amb representació parlamentària i nosaltres no volem ser partíceps d'aquest joc brut", lamenten
El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont / Jordi Borràs
El Cercle Català de Negocis rebutja participar en la manifestació de la Diada
Notícia: El Cercle Català de Negocis rebutja participar en la manifestació de la Diada
Comparteix
L'entitat només participarà de les propostes que tinguin com a finalitat "forçar els partits sobiranistes a prendre les decisions necessàries per fer efectiva la independència"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sergi Sol a setembre 11, 2022 | 08:06
    Sergi Sol setembre 11, 2022 | 08:06
    El dia que Ñerk no pugui sortir de les institucions sense ser increpats i vegin perillar les paguetes i plotronetes, segur que es tornen els més indepes de tots. Menys genuflexions a l'R78 i més escoltar el país.
  2. Icona del comentari de: Català a setembre 11, 2022 | 08:29
    Català setembre 11, 2022 | 08:29
    "Divide et impera". Hem perdut.
  3. Icona del comentari de: De cap manera a setembre 11, 2022 | 09:04
    De cap manera setembre 11, 2022 | 09:04
    Per molt que t'escarrassis en fer el joc als traïdors equiparant el moment amb els anys 80, després de l'1-0 l'independentisme ja mai més tornarà a ser minoritari. No hi ha retorn a la renúncia per molts partits i infiltrats que hi treballeu.
  4. Icona del comentari de: Lleida a setembre 11, 2022 | 09:08
    Lleida setembre 11, 2022 | 09:08
    Deixeu pas a gent nova. Ja esa bé de gent tan inepte i timorata.
  5. Icona del comentari de: Ex-militant d'ERC. a setembre 11, 2022 | 09:13
    Ex-militant d'ERC. setembre 11, 2022 | 09:13
    Doncs jo he anat, a banda de per fer la guitza als espanyolistes, a escridassar a pleret als del meu antic partit. Jo no l'he abandonat, ha estat ERC qui m'ha abandonat a mi.
  6. Icona del comentari de: Cat a setembre 11, 2022 | 09:33
    Cat setembre 11, 2022 | 09:33
    Tant valents contra la gent d'esquerra i tant covards contra els castellans. Han demostrat quina mena de gent són, volen una guerra civil perquè els seus són incapaços de fer res i ho han de parar de atiar l'odi. Havia algú vist en 3 anys i mig a algú d'esquerra fent el mateix a Torra?
    • Icona del comentari de: Sou la marca blanca del 155 a setembre 11, 2022 | 09:52
      Sou la marca blanca del 155 setembre 11, 2022 | 09:52
      Torra no ha estat mai un traïdor. Tu i ERC sí. Atacar Espanya i atacar ERC és exactament el mateix.
    • Icona del comentari de: Memòria curta a setembre 11, 2022 | 10:37
      Memòria curta setembre 11, 2022 | 10:37
      Obvi, no n'hi havia cap motiu per fer això cap a Torra (de totes maneres a Torra ERC li ha fet coses pitjors que xiular-lo, ho han abandonat als lleons).
    • Icona del comentari de: Maria a setembre 11, 2022 | 22:37
      Maria setembre 11, 2022 | 22:37
      A Torra li van fer en seu Parlamentària els escamots de coll blanc d'ER, altrament dits diputats, a les ordres de la repressió espanyola. No el poble esgargamellant-se al fossar de les moreres.
  7. Icona del comentari de: Rancúnia indepre a setembre 11, 2022 | 10:18
    Rancúnia indepre setembre 11, 2022 | 10:18
    “La revolució dels somriures” que l,hi deien.......
  8. Icona del comentari de: Josep a setembre 11, 2022 | 11:32
    Josep setembre 11, 2022 | 11:32
    Marta Vilalta: no serveixes, plega i posa’t a treballar… que ara vius del cuento i les teves declaracions i actitud son fastigoses
  9. Icona del comentari de: David a setembre 12, 2022 | 17:18
    David setembre 12, 2022 | 17:18
    Quiquo salles es un infiltrat q sap qui son els secteyes q es difresan de periodistes per ondentificar indepes i no diu res ni o fa public

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa