El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Comença un nou procés judicial contra l’independentisme institucional
  • CA

L’expresident del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, està citat aquest dimecres per declarar com a investigat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), juntament amb tres altres exmembres de la Mesa de la cambra catalana estan. Com va anunciar El Món, el tribunal investiga Torrent, Adriana Delgado, Eusebi Campdepadrós i Josep Costa per un suposat delicte de desobediència al Tribunal Constitucional. El novembre del 2019 van permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra que avisaven que aquests debats podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional.

En la querella, la fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, el 12 i el 26 de novembre. A la primera hi constava un compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l’1-O.

L’exvicepresident del parlament, Josep Costa, va anunciar ahir un recurs al TC per suspendre cautelarment la declaració al TSJC de l’antiga Mesa del Parlament. Costa recusa tots els magistrats del TC i considera, per tant, il·legal que l’àrbitre constitucional el denunciï per desobediència.

La fiscalia recorda que en la sentència de 17 de juliol del 2019 el TC ja havia declarat inconstitucionals i nuls uns apartats d’una resolució del parlament on ja es reprovava l’actuació del Rei en relació al procés. En una resolució posterior, el 25 de juliol del 2019, es tornava a reiterar la reprovació al Rei, i el 18 de desembre el TC va declarar nuls un altre cop aquests incisos.

De fet, la resolució del Parlament de resposta a la sentència —la segona que motiva la querella— també incloïa una defensa del dret a l’autodeterminació, amb el compromís que “el Parlament reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades (…) la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ferran a setembre 14, 2021 | 21:10
    Ferran setembre 14, 2021 | 21:10
    No habéis querido creerme. Pluta y su novio Pluto tuvieron muchos, muchos descendientes, los hijos de Pluta como son conocidos generalmente.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 14, 2021 | 23:21
    Luisnomeacuerdo setembre 14, 2021 | 23:21
    En que quedamos paleto, pues no decís que las sentencias de los tribunales de vuestro país, España, no las aceptáis, pues no recurras y jodete. La repugblica de tractoria no existe, idiota.
  3. Icona del comentari de: Costa es un huevón a setembre 15, 2021 | 00:06
    Costa es un huevón setembre 15, 2021 | 00:06
    No va a llegar a nada. Con suerte a la inhabilitación y con mucha suerte a la trena.
  4. Icona del comentari de: Pregunta a setembre 15, 2021 | 00:49
    Pregunta setembre 15, 2021 | 00:49
    El estado vol controlar al Torrent amb això, i atrabes d'ell, a tots. Que farà ell? Prestar-si, com fins ara?
  5. Icona del comentari de: Què feu a setembre 15, 2021 | 01:44
    Què feu setembre 15, 2021 | 01:44
    Per exemple, el sr Torrent: veu que és massa cas semblant al Santi Vila?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa