El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pere Aragonès: “No som el govern de dos partits, som el govern del país”
  • CA

Primera entrevista al president de la Generalitat, Pere Aragonès, després que aquest matí hagi pres possessió el seu equip de catorze conselleres i consellers. L’executiu d’ERC i Junts s’ha formalitzat just el dia que estava marcat com a límit en el calendari parlamentari per investir un president o dissoldre la cambra i convocar eleccions. Han estat 93 dies de negociacions, i dues investidures fallides, que han acabat donant llum al govern que Aragonès ha definit com el que obrirà una nova etapa a Catalunya i que bastirà la nova “Generalitat republicana”. Tot plegat, el dia que el Tribunal Suprem ha emès un informe en què desaconsella l’indult als presos polítics catalans i posa el govern de Pedro Sánchez, que té la darrera paraula, en el punt de mira de la dreta i l’extrema dreta espanyola.

El president ha reconegut que la repressió ha estat un element clau per explicar per què l’independentisme no ha estat capaç de bastir un acord en un temps breu, però també que “és evident que hi ha visions estratègiques diferents en l’independentisme”. Ara bé, Aragonès ha insistit que “hi ha acord” i que ara és temps de treballar. Preguntat si es podrien tornar a viure les tensions que van viure ERC i Junts la legislatura passada, Aragonès ha aclarit que “la legislatura passada vam tenir una situació de fragilitat parlamentària, amb circumstàncies extremadament dures i amb una sentència que condemnava a un segle als dirigents de l’1-O”, i tot seguit ha reivindicat el seu nou executiu té uns acords “molt concrets i detallats” justament per afrontar els reptes que té al davant el país.

L’entrevistador de TV3, Vicent Sanchis, ha demanat al president què ha passat perquè tres mesos després de les negociacions ERC assegurés que tiraria endavant un govern en solitari: “Junts va posar sobre la taula la possibilitat d’un govern en solitari per evitar les eleccions, i jo estava obligat a preservar el 52% i això passava per evitar la repetició electoral. “El que es va aconseguir el 14-F és un actiu prou important per no perdre’l”, ha dit Aragonès, que ha reconegut que hi va haver un moment en què es va arribar a una situació de “bloqueig”. En aquest sentit, el president ha volgut deixar clar que la seva filosofia serà “treballar en equip”: No som el govern de dos partits, som el govern del país”, ha sentenciat. El president de la Generalitat ha considerat que aquesta legislatura estarà marcada per l’estabilitat a l’executiu perquè és necessària per “afrontar les quatre reconstruccions que necessita el país: la social, per sortir de la crisi, la transformació verda, en clau feminista i democràtica”.

El president de la Generalitat, Pere Aagonès, entrevistat a TV3

Vicent Sanchis ha preguntat a Aragonès si veu possible que en aquesta legislatura es produeix un embat amb l’Estat que conduís a la República. “Ara tenim una oportunitat i hi hem d’anar amb tota la voluntat, a jugar al màxim la pantalla –de la negociació-, ampliar les majories, en definitiva, millorar les nostres condicions ja sigui per una negociació o per un altre escenari. Si en dos anys l’Estat s’aixeca de la taula, hem d’estar preparats per seguir endavant. La forma que agafarà aquest pas endavant dependrà del context”, ha conclòs.

Aragonès, preguntat per com aconseguirà que l’Estat espanyol accepti l’amnistia, ha deixat clar que a Espanya “hi ha vigent una llei d’amnistia, i reivindicarem l’amnistia, perquè aquests dies es parla de solucions parcials, a les quals no ens hi oposarem si permeten alleugerir el dolor, però no soluciona la causa general”. I ha insistit que “hem de ser molt conscients que les urgències socials i polítiques no ens han de fer oblidar que tenim gent a la presó i gent a l’exili, a més de represaliats, a causa del a repressió”. En aquest sentit, Aragonès ha refermat la seva aposta de posar sobre la taula de negociació amb Madrid l’amnistia. “Nosaltres hem de fixar la nostra posició, un acord nacional per l’autodeterminació i l’amnistia, i en això hi ha un gran consens social”, ha assegurat. I aquí, ha afegit, “espero comptar amb un ampli suport no només del Parlament sinó de la societat catalana, perquè l’acord nacional ha de ser un acord de país”.

Aragonès ha reclamat també que l’independentisme català actuï unitàriament a Madrid, especialment els propers dos anys, “perquè després hi pot haver una altra majoria a l’Estat” –en referència a un hipotètic govern del PP i Vox- per “fer veure” al govern espanyol que “anar de la mà de l’independentisme” és l’única manera de resoldre el conflicte polític de forma democràtica és amb un referèndum. I l’Estat ha d’entendre que els catalans ni serem derrotats ni acceptarem una repressió sine die”.

Sanchis també ha preguntat pel paper de Carles Puigdemont: “Té el paper que li correspon del govern que va fer possible l’1-O, i jo compto amb la seva col·laboració per tots les reptes que tenim al davant, però ell va obtenir un resultat molt significatiu al Parlament europeu”. Ara bé, Aragonès ha remarcat que les eleccions del 14F “dona tota la legitimitat al govern actual”, deixant clar així que el seu equip té plena legitimitat per governar bo i respectant el paper que va tenir el govern de l’1-O. I Aragonès tampoc no ha volgut entrar a detallar quin paper creu que ha de tenir el Consell per la República, si bé ha remarcat que és clau per a la internacionalització del conflicte. Sigui com sigui, s’ha adreçat al president a l’exili: “Vull agrair a Puigdemont que m’ha fet arribar una carta, la primera que he rebut després de la meva elecció. Ja vam quedar que miraríem de mantenir una conversa amb calma”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vendetta a maig 26, 2021 | 23:22
    Vendetta maig 26, 2021 | 23:22
    Paraula de botifler
  2. Icona del comentari de: ??? a maig 27, 2021 | 06:56
    ??? maig 27, 2021 | 06:56
    Quln pais, el de PAIS de ALICIA?
  3. Icona del comentari de: FUERA LA OLIGOCRACIA a maig 27, 2021 | 06:58
    FUERA LA OLIGOCRACIA maig 27, 2021 | 06:58
    Si ya habeis negociados con el gobierno. Habeis pactado que la vondena sea por sedecio y no por rebelion.
  4. Icona del comentari de: fideli a maig 27, 2021 | 06:59
    fideli maig 27, 2021 | 06:59
    si no estàs per la Recuperació Nacional, no serveixes
  5. Icona del comentari de: Independentista a maig 27, 2021 | 07:34
    Independentista maig 27, 2021 | 07:34
    Un govern format per qui ha estat abans de les eleccions, tirant-se els plats pel cap, barallant-se fins a l'obscenitat i que si ha arribat a una entesa ha estat perquè una repetició electoral els seria catastrófica, no em mereix la més mínima confiança.
    • Icona del comentari de: FUERA LA OLIGOCRACIA a maig 27, 2021 | 16:36
      FUERA LA OLIGOCRACIA maig 27, 2021 | 16:36
      Un gobierno tiene ser votado como minimo por la mitad +1 de la población. Para mi que 2 partidos pacten me suena mal. Que pactan? Porque ERC y CUP son de izquierras y JXCAT de derecha???
  6. Icona del comentari de: Presoner núm. 49001121 a maig 27, 2021 | 08:39
    Presoner núm. 49001121 maig 27, 2021 | 08:39
    En aquest país dividit entre dos ètnies amb projectes polítics irreconciliables, allò que és obvi per a tots és públicament impronunciable, i el discurs polític es basa en ximpleries i mentides "unsolpoblistes" rere les quals no hi ha sinó la por a la bastonada castellana, i la conversió de colons estrangers en "compatriotes" mentals. Cal que algú trenqui amb la ficció pacocandeliana d'una punyetera vegada, i certament personatges com el "cigronet conciliador" no ho faran.
    • Icona del comentari de: Pedro a maig 27, 2021 | 09:53
      Pedro maig 27, 2021 | 09:53
      ¿ Dos etnias? Una debe ser la que atraviesa el Estrecho, y la otra los lazis.
  7. Icona del comentari de: Bla bla bla bla a maig 27, 2021 | 09:03
    Bla bla bla bla maig 27, 2021 | 09:03
    No. Sou uns mercenaris que heu venut als catalans a canvi de poltrones, sous públics i cotxes oficials. Unes putes... i de les barates.
  8. Icona del comentari de: Empipat a maig 27, 2021 | 09:51
    Empipat maig 27, 2021 | 09:51
    ¿ El nene se ha enterado que Cataluña es la región más corrupta de España ? Es un estudio de la Universidad de Goteburg con el apoyo de la Comisión Europea.
  9. Icona del comentari de: jaum a maig 27, 2021 | 09:58
    jaum maig 27, 2021 | 09:58
    TV3, en les entrevistes i declaracions especials a presidencia, te per costum fer unes escenofrafies de fons, a palau sobretot, de lo més pesat, barroc i arcaic posible. Claredat, obertura, modernitat i dinamisme zero. Entre mig de la foscor amb uns enquadraments farcits d'elements escapçats darrera el president: amb portes, finestres i escaires. Un desastre comunicatiu.
  10. Icona del comentari de: Maria a maig 27, 2021 | 10:24
    Maria maig 27, 2021 | 10:24
    En l'anterior si que ereu dos partits, oi? La deslleialtat cap el President Torra i Puigdemont ja et queda molt lluny, eh! Sou una vergonya!
  11. Icona del comentari de: Gent sense nivell a maig 27, 2021 | 10:38
    Gent sense nivell maig 27, 2021 | 10:38
    No sou res, sou els majordoms de la fiscalia.
  12. Icona del comentari de: Enric a maig 27, 2021 | 10:40
    Enric maig 27, 2021 | 10:40
    Quant cobres, Aragonés? No parlis de la independència, traïdor, explica'ns a quants espanyols has de llepar el cul cada dia i si també has de parar el cul.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa