El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Josep Rius carrega contra l’estratègia d’ERC: “S’estan quedant sols”
  • CA

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha carregat contra l’estratègia negociadora d’ERC i els ha advertit que cada vegada estan més aïllats de la resta del moviment independentista. “S’estan quedant sols en tots àmbits”, ha recordat Rius en referència al govern en minoria, les escridassades a la Diada i les crítiques rebudes per la reforma del delicte de sedició. En una entrevista al Cafè d’Idees de La2 i Ràdio4, el portaveu de Junts ha assegurat que el seu partit animarà a participar en la manifestació convocada per l’ANC el pròxim 6 de desembre, tot i que ha evitat dir obertament si és una protesta contra el seu exsoci de govern.

“No compartim l’estratègia d’ERC”, ha insistit. Rius ha defensat que la derogació del delicte de sedició, que serà substituït per un altre de desordres públics agreujats, “afecta el conjunt de represaliats” i ha criticat que s’hagi “fet d’esquena a la resta d’actors independentistes”. Des de la ruptura del govern, les relacions entre Junts i ERC estan més distants que mai i els juntaires no perden oportunitat de recordar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que està en una posició de debilitat. “Teníem una majoria sòlida i la responsabilitat de governar en solitari és exclusiva del president Aragonès”, ha dit en referència al cessament de Jordi Puigneró que va desencadenar la crisi.

El portaveu de Junts ha retret a ERC que fa dues setmanes que esperen una proposta detallada de com seran els nous pressupostos i que des del partit comencen a dubtar que els republicans tinguin “voluntat” real de negociar-los amb ells. “No han presentat la lletra petita ni han dit com pensen desplegar les polítiques que se’n deriven”, ha lamentat. En opinió de Rius, el govern Aragonès és “molt feble” i si no aconsegueixen una majoria parlamentària sòlida, hauria de plantejar-se seriosament sotmetre’s a una qüestió de confiança o convocar eleccions. “Des que governen sols, o bé han perdut votacions o bé han retirat proposicions” per no agreujar la imatge d’aïllament polític que transmeten.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat Toni Comín / Junts
El president a l’exili, Carles Puigdemont, i l’eurodiputat Toni Comín / Junts

La reforma de la sedició va contra Puigdemont

Josep Rius, estret col·laborador de Carles Puigdemont, ha carregat contra la reforma del Codi Penal acordada pel PSOE, Podemos i ERC perquè perpetua la “venjança” contra el moviment independentista i podria facilitar l’extradició del president català a l’exili, tal com han insinuat Pedro Sánchez i diputats socialistes com Patxi López. “No hi ha voluntat de resoldre el conflicte polític o rebaixar la tensió. Em sorprèn que un partit independentista hi doni suport”, ha dit. “O potser hi ha un càlcul que no s’ha fet bé”.

Junts manté que si la reforma es limités a derogar el delicte de sedició, tindria tot el seu suport i per això Rius ha avançat que preparen un text alternatiu per presentar durant la tramitació de la reforma del Codi Penal al Congrés dels Diputats. “Farem esmenes amb un text alternatiu que només preveu la derogació del delicte de sedició i que arxivi les causes obertes i esborri els antecedents penals derivats de la condemna”, ha defensat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Accelerant la davallada a novembre 15, 2022 | 10:37
    Accelerant la davallada novembre 15, 2022 | 10:37
    Els que es queden sols són els de Junts, que amb la seva política del no a tot estan fastiguejant a tothom. El seu caos intern el compensen amb declaracions estrambòtiques, que no obeeixen a cap lògica racional. Les enquestes els hi auguren una davallada espectacular.
    • Icona del comentari de: Imperatiu categòric a novembre 15, 2022 | 19:01
      Imperatiu categòric novembre 15, 2022 | 19:01
      Que nostru senyor, et conservi el que et queda de l'ull borni. M'importa un rave les possibles "devallades" de un partit o de l'altre. La "reculada" del teu, es impressionant. L'ull borni fa veure coses, com que els catalans son els mes "constitucionalistes" de tots, perque van ser els que van votar més la constitució. Per dir alguna cosa i ampliar la base. Sense l'estructura de l'estat, la vostra "devallada" seria de vertigen!.
  2. Icona del comentari de: Marededéusinyor a novembre 15, 2022 | 11:07
    Marededéusinyor novembre 15, 2022 | 11:07
    Pels escons independentistes no ho sembla, superen als corruptgents. Seguiu dividint-vos en capelletes corruptgents i quedareu per darrere de vox, amb Rius, Turull, la xoni Borràs i el macarra Dalmases aneu pel bon camí...
  3. Icona del comentari de: Margot a novembre 15, 2022 | 11:49
    Margot novembre 15, 2022 | 11:49
    Sense país no hi ha independència. Ara mateix hi ha un parell de partits, Podem i Erc, que actuen des dels parlaments com autèntics activistes anarquistes antisistema contra la gent i que, per raons numèriques, tenen la força de fer xantatge als altres partits perquè puguin governar. En resulta un discurs general en aparença bonista-proteccionista del dèbil que l'únic que fa a favor dels vulnerables és llançar-los contra la població per foragitar contribuents dels seus habitatges i deixar-los delinquir a gratcien sense el control policial i judicial que caldria. Resultat? L'efecte crida a les màfies, i a tots els "vulnerables" de la terra que tensionen fins a rebentar els serveis públics. Davant la barbàrie descontrolada i la incompetència i ineficàcia de les institucions, hi ha una desmoralització profunda de la societat. Algú concret en treu profit d'això, segur, però, a quin preu? Així les coses, quin càlcul han de fer els votants per alliberar-se de tanta escòria? Aquest és el problema més greu que s'ha d'abordar.
  4. Icona del comentari de: Àcrata a novembre 15, 2022 | 13:24
    Àcrata novembre 15, 2022 | 13:24
    Els votants no poden alliberar-se de tota aquesta escòria perquè és el què hi ha. Si una persona té eun mínim de vàlua no exerceix la política.
    • Icona del comentari de: Margot a novembre 15, 2022 | 15:38
      Margot novembre 15, 2022 | 15:38
      Però quan els partits són pitjor que activistes esquizoides, rebecs i, a més, intervencionistes en les seves dèries extremes, i l'acció que en resulta és demolidora i va destruint inexorablement el país i el poble, amb quin vot se'ls ha de castigar?
      • Icona del comentari de: I que? a novembre 17, 2022 | 14:14
        I que? novembre 17, 2022 | 14:14
        Molotov sense parar.
  5. Icona del comentari de: Independentista a novembre 15, 2022 | 13:25
    Independentista novembre 15, 2022 | 13:25
    Sols?. De cap manera!. Tenen tot l'espanyolisme al seu costat.
  6. Icona del comentari de: Lluït a novembre 15, 2022 | 21:51
    Lluït novembre 15, 2022 | 21:51
    Els que voten ? vol dir que ja els va bé? Ja hi van, ja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa