Finalment, el Parlament de Catalunya ha descartat una moratòria dels projectils de foam que utilitzen els unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra. La proposta de resolució dels Comuns, que proposava apartar de l’arsenal de la policia catalana aquests polèmics projectils, ha acabat amb una mena d’empat. Es desestima la moratòria però, això sí, amb la modificació el protocol fins que hi hagi conclusions de la comissió d’estudi del model policial que encara s’ha de constituir a la cambra catalana.

En la comissió d’Interior del Parlament, que s’ha celebrat aquesta tarda, el portaveu del ram dels Comuns, Marc Parés, ha defensat la moratòria que establia el primer punt de la resolució que ells proposaven i l’acord a què ha arribat amb ERC i Junts per Catalunya, en el segon i darrer punt, que establia la reforma del protocol perquè no està “prou ben regulat” . L’esmena pactada en el punt dos raona que s’insti el Govern a “modificar el protocol d’utilització de les llançadores de 40mm i dels seus projectils amb l’objectiu de minimitzar el risc de lesivitat i garantir-ne la rendició de comptes”.

La Comissió d’Interior del parlament, aquesta tarda que ha descartat la moratòria del Foam/Quico Sallés

En la resolució, però, s’emfatitza que “com a criteri general –sens perjudici que es pugui contemplar alguna especificació justificada per casos molt excepcionals i d’extrema necessitat–  les llançadores hauran d’utilitzar-se amb l’autorització de la persona que exerceix el comandament del dispositiu i s’avisarà la ciutadania abans de la seva utilització”. “En qualsevol cas, haurà de quedar perfectament registrada la traçabilitat del seu ús i en cap cas podran disparar-se aquests projectils a l’alçada del cap“, afegeix el text definitivament aprovat.

La transacció ha arribat després d’un debat de dies que ha arribat a un pacte de darrera hora. Els portaveus d’ERC, Carles Castillo, i de Junts, Pere Albó, han defensat l’acord per no deixar els Mossos sense cap dispositiu de dispersió a l’espera dels treballs de la comissió d’estudi que és previst que s’allargui un any. Parés ha insistit en el caràcter “altament lesiu” del foam i que “no hi ha prou garantia de traçabilitat”. Per part de la CUP, el seu portaveu Xavier Pellicer, ha retret que la resolució pugui avalar la “impunitat policial”. De tota manera, els cupaires han votat a favor del punt primer de la resolució i en blanc en el segon. El portaveu dels socialistes, Ramon Espadaler, ha demanat paciència i aplicar el protocol que ja hi ha a l’espera dels resultats de la comissió d’estudi.

Comentaris

    Gonzalo Octubre 27, 2021 | 19:51
    Mejor que disparen florecitas de colores....eso es lo que os gustaría a los asquerosos laZisnaZis de mierda.

Nou comentari