El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Neguit dels mossos de seguiments i vigilàncies per manca de cotxes i agents
  • CA

Preocupació entre els integrants de la Unitat de Seguiment i Vigilàncies de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra (CGINF), que ja van fer un memorial de greuges al desembre. El motiu del neguit és la manca de personal, de material i l’envelliment dels seus instruments de treball i dels vehicles que tenen per desenvolupar una tasca fonamental en les perquisicions d’intel·ligència policial.

Aquesta unitat és la que realitza els treballs de recerca i vigilància a sospitosos dels delictes que investiga la CGINF, o, bé per ordre de la comissaria general d’Investigació Criminal. Són els agents que segueixen les passes dels investigats per fer els mapes i els diagrames de relació així com trobar els espais on presumptament es preparen o es cometen actes delictius.

Els comissaris Josep Estela i Eduard Sallent, el dia del seu nomenament/Quico Sallés
Els comissaris Josep Estela i Eduard Sallent, el dia del seu nomenament/Quico Sallés

Els comandaments de la unitat reconeixen que pateixen un “envelliment del parc mòbil”, un element indispensable per a la seva feina i que els pot “delatar amb facilitat”. En la darrera reunió tècnica i laboral, celebrada el passat 1 de desembre, els caps de la unitat es van encomanar a l’esperança de la nova licitació de vehicles, tot i que també apunten la possibilitat que vehicles confiscats en operatius policials puguin se utilitzats i no dormin el son dels justos en un pàrquing a tocar del complex Egara, el quarter general dels Mossos, a Sabadell.

De fet, des la unitat no paren de pressionar la UGER, la Unitat de Gestió de Recursos (UGER), que regeix amb una extraordinària disciplina d’estalvi l’intendent Josep Saumell, conegut com “el calvinista”. Són constants les peticions que es fan de vehicles per tal que no es vegin sempre els “mateixos” ja que “normalment qui la unitat empaita acostuma a tenir un bon servei de contrainformació” i és “relativament fàcil que detectin els mossos actuant“. La licitació de 482 vehicles el 2022, que s’està lliurant ara, i una segona licitació per al primer trimestre del 2023, de 269 vehicles, podria ajudar a “esponjar” aquesta situació. De moment, però, estan pendents del calendari de lliuraments.

Un altre dels retrets que la unitat remarca i que ara volen posar sobre la taula de la nova Prefectura del comissari Josep Estela és la manca de personal. De fet, a finals d’any encara romanien els problemes que havia suposat el canvi de cap i de sotscap que es va fer el darrer trimestre de l’any. A més, s’han incorporat a la unitat agents sense formació en seguiments –tasques en què cal molt ensinistrament– que s‘estan formant gràcies als agents veterans. “Estem esperant novetats, ens van anunciar que el primer semestre d’aquests2022 en principi hi havia d’haver un concurs i després un curs de formació específic”, comenten fonts de la unitat.

Un home amb micròfon i auricular en una tasca d'informació/EU
Un home amb micròfon i auricular en una tasca d’informació/EU

En aquest marc, també ressalten dues mancances greus. “Poden semblar ximpleries, però no ho són ni de bon tros: la roba i els cascos per a les motos!”, es queixen. “Els nostres espies, els que vigilen els moviments i els escenaris, no poden anar sempre amb la mateixa roba o vestit similar, se’ns veu d’una hora lluny“, apunten. En el mateix sentit, posen com a exemple els cascos de motocicletes. “Molts seguiments els fem en moto, i si un sospitós se sent seguit o vigilat en el primer que es fitxa és en el casc del motorista que el segueix, un vehicle força utilitzat per la maniobralitat que té per aquest tipus de feina”, al·leguen.

“Estem en mans de la Comissaria General Tècnica!“, clamen els integrants de la unitat en relació al gran departament de compres de la policia catalana. “Esperem que la nova prefectura pari l’orella. Al capdavall, el número dos, el comissari Eduard Sallent, ja ens coneix. Va estar molt temps com a comandament de la Comissaria General d’Informació i coneix perfectament les nostres febleses materials”, remarquen les mateixes fonts.

Més notícies
Dos agents d'informació de paisà acompanyats d'agents de la BRIMO en la detenció d'un pressumpte gihadista/Arxiu
Els Mossos descarten contractar civils per ajudar els seus ‘espies’
Notícia: Els Mossos descarten contractar civils per ajudar els seus ‘espies’
Comparteix
Crisi de formació a la importantíssima Comissaria General d'Informació

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Dani a gener 23, 2022 | 20:52
    Dani gener 23, 2022 | 20:52
    Sincerament, me la pela el que diguin els mossos, només son mercenaris a les ordres dels politics i jutges feixistes, a nosaltres, en poden robar, agradir, i no faran res,
  2. Icona del comentari de: Jordi a gener 23, 2022 | 23:40
    Jordi gener 23, 2022 | 23:40
    La teva opinió també ens importa i aporta bastant poc als lectors .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa