Els Mossos descarten contractar civils per ajudar els seus ‘espies’

La Comissaria General d’Informació (CGI), una de les que hauria de ser la peça clau del Cos de Mossos d’Esquadra, “s’ha d’endreçar”. Aquesta és la instrucció que el seu cap, Xavier Porcuna ha traslladat als seus integrants. Segons ha pogut saber El Món, en una reunió, amb delegats sindicals l’1 de desembre, els comandaments de la CGI van admetre que tenen manca de formació, que no tenen prou efectius i que tenen por de perdre “talent” amb agents que passen a “segona activitat”.

Els espies dels Mossos, encarregats de recollir informació i generar intel·ligència policial, també van informar que “han descartat l’opció de contractar personal civil especialitzat en anàlisi o intel·ligència” com fan altres cossos d’arreu del món, o altres serveis d’intel·ligència. De fet, segons ha pogut saber El Món, una de les intencions de la direcció i Prefectura del cos és fomentar titulats per tal que opositin. Una solució que comportava un doble benefici, més efectius i més preparació professional i especialitzada.

“Efectivament, tenim molts agents que no tenen el curs d’anàlisi“, detallen fonts coneixedores de la CGI. Ara com ara, aturen el cop “amb la formació que ofereixen els membres veterans als nous agents que entren a aquesta comissaria”. “Tenim una manca de formació en anàlisi, però amb l’ajuda dels companys sí que disposen dels coneixements necessaris per fer les seves tasques”, emfatitzen. Un dels problemes que més cou són les mancances per investigar “delictes econòmics i finançament del terrorisme i el crim organitzat”. En aquest sentit, s’ha proposat crear una Unitat Central adreçada al finançament de les organitzacions. Així mateix necessiten de més especialització en la “vigilància i patrullatge a les xarxes socials”. De fet, el mes de novembre es va acabar el curs d’especialització de xarxes a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya que encara no hi hagut prou temps d’executar-lo.

Pla mig curt de l'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, en una atenció als mitjans de comunicació/Arxiu
Pla mig curt de l’intendent portaveu dels Mossos d’Esquadra, Xavier Porcuna, en una atenció als mitjans de comunicació/Arxiu

La manca de formació especialitzada que requereix la generació d’intel·ligència policial va fer plantejar a la direcció del cos i de la Comissaria General d’Informació “la contractació d’estudiants en pràctiques –dels quals es fomentaria posteriorment la integració al cos– i civils especialitzats”.

La intenció era que portessin a terme tasques “d’anàlisi, traducció, estudi i prospectiva” i que provinguessin tant del món de la recerca, universitari, com del món de l’empresa o, simplement, coneixedors de matèries concretes que afectin qüestions de la seguretat pública”. Aquesta possibilitat, que altres cossos policials utilitzen, o si més no d’agències externes de caràcter públic on les contractacions de personal són més flexibles, es va descartar. “El tipus d’informació i la confidencialitat que requereix la nostra feina no ens ho recomana”, asseveren fonts de la CGI per argüir haver descartat aquest tipus de contractació.

El problema també rau en la manca de provisió de places. “Cal recordar que des de l’any 2013 no han sortit places”, es queixen. Aquesta manca de provisió ha provocat que un gran nombre de places són “cobertes amb provisionalitat i comissions de servei”. “Treballem des de fa un any i mig per endreçar la comissaria!”, destaquen els comandaments. En aquest sentit, han reclamat un augment de places específiques per a la unitat central, i una nova provisió amb el sistema de lliure designació per a 120 places d’agent, 40 de caporal i 16 de sergent.

El problema que corca la CGI és que té molts integrants que hi han arribat a través de comissions de serveis o d’adscripcions provisionals de fora de l’especialitat. Aquestes places no es poden oferir fins que aquests agents no les deixin lliures. Una de les solucions també passa per intentar que quan hi hagi un concurs per cobrir places a la comissaria general d’Investigació Criminal també n’hi hagi a Informació.

Una altra de les propostes per ampliar la xarxa d’agents d’informació és aprofitar els efectius que passen a segona activitat. “No podem perdre el talent, l’experiència i el coneixement dels especialistes que han treballat anys i panys i tenen moltíssimes hores vol, confidents, contactes i agenda”. Ara com ara, la solució és difícil perquè la CGI no deixa de ser un servei operatiu i és difícil conjugar les tasques de treball amb la segona activitat.

Així mateix, els membres de la unitat sospesen demanar un “complement d’especialitat” per evitar també fuga d’agents en una unitat que requereix molta dedicació i amb poquíssima conciliació familiar. “Ens trobem que els surt més a compte anar a treballar de nits a les Unitats de Seguretat Ciutadana”, retreuen. “Tenim cinquanta antenes a tot el territori [en referència les comissaries], i agents a tot el territori, podem tenir la millor informació que és la millor intel·ligència”, proposen des de la CGI. Una idea per fomentar una comissaria crucial en la tasca policial que ara pateix per la manca de formació i de personal.

Comentaris

  civilots Desembre 20, 2021 | 20:09
  civils no sé, però guardia civils si que n'hi han.
  Dolors Desembre 20, 2021 | 21:59
  Que pesadets amb el cuento de falta d'efectius, si els que tenen els dediquen a perseguir delinquents i no els manifestants i activistes Catalans, en tindrien de sobres.
  Pep Desembre 20, 2021 | 22:10
  El que fa falta són més gossos antidroga i que patrullin pels bars dissabtes que cada cap de setmana em trobo gent fins al cul de porros per el carrer.
  Gonzalo Desembre 21, 2021 | 14:41
  Os podemos prestar a Mortadelo y Filemón, y a Anacleto. Si queréis también a Pepe gotera y otilio, para que arreglen los desperfectos de los barracones que tenemos como colegios.

Nou comentari