Una multa a un regidor de Junts indica que els Mossos tenen un arxiu d’activistes

Els Mossos d’Esquadra han sancionat amb 600 euros el regidor i tinent d’alcalde de Badalona per Junts per Catalunya, David Torrents. Una sanció que constataria l’existència d’una base de dades policials sobre activistes independentistes. El motiu de la multa va ser la participació de Torrents –per cert, mosso d’esquadra en excedència– en una protesta davant la delegació de la Unió Europea a Catalunya, al passeig de Gràcia de Barcelona, per reclamar la llibertat dels presos polítics i de Pablo Hasèl el passat 25 de març.

Segons el document de la sanció, al qual ha tingut accés El Món, els Mossos d’Esquadra que van identificar Torrents durant la concentració asseguren que “és una persona coneguda pels compareixents com a activista polític”. “És a dir, abans d’identificar-me ja sabien qui era i quines activitats presumptament feia”, apunta Torrents.

Aquest fet inquieta diversos activistes consultats per El Món, perquè “ens porta a una conclusió inquietant” perquè indica que tenen un “arxiu d’activistes polítics”. De fet, alguns dels manifestants que han rebut sancions pels mateixos fets estan “convençuts que els Mossos tenen un llistat”. “A nosaltres ens tenen fitxadíssims. Quan al voltant d’una manifestació que encara no ha començat hi passem pel costat, sempre ens identifiquen”, comenten en M. i en X. a El Món. “A mi sempre m’identifiquen i en les denúncies sempre posen que soc un conegut activista”, relata en P. a aquest diari. “Nosaltres ja estem quietons, no participem de cap acte ni manifestació perquè sempre ens toca el rebre”, admeten amb resignació la G. i el P.

En definitiva, aquests reconeixements per part dels Mossos reforça la tesi de l’existència d’una base de dades sobre activistes polítics gestionada per la Comissaria General d’Informació, concretament de la Unitat Central d’Investigació d’Extremismes Violents. Aquest és un dels punts que la CUP vol portar a la comissió d’estudi del Model Policial que ha començat a treballar al Parlament. De fet, un dels objectius és clarificar les perquisicions preventives d’informació dels Mossos i qui i què justifica la identificació dels activistes polítics en diverses manifestacions, concentracions i protestes.

Ocupen la delegació de la unió europea a Barcelona en reclamació dels drets fonamentals | Jordi Play
Ocupen la delegació de la unió europea a Barcelona en reclamació dels drets fonamentals | Jordi Play

Per altra banda, el relat de la sanció a Torrents no acaba de quadrar amb el que les imatges indiquen. Així, l’acusen d’haver entrat fins al vestíbul de la delegació i ser el “darrer a treure’l” per part de les unitats de l’Àrea de Recursos Operatius que es van encarregar de l’operatiu. En cap cas, Torrents va ser el darrer. Així mateix, el document de la sanció diu que “cal esmentar que ha mantingut una especial actitud provocativa i a la recerca de l’enfrontament amb els agents actuants”.

Una descripció que contrasta amb les imatges i els testimonis que són diametralment diferents. En tot cas, va ser el cap de l’operatiu qui es va dirigir a Torrents per retreure-li que participés de la protesta. Una acció absolutament pacífica que no va comportar més incidents que enganxar post-its a les portes de la delegació europea. En aquest marc, els policies insisteixen que la resta de concentrats van mantenir “una conducta que buscava l’enfrontament i el conflicte amb els agents”. Precisament, l’actuació va constar en el desallotjament individualitzat dels concentrats.

Part del desplegament policial amb membres de Mossos d'Esquadra de l'ARRO per desallotjar la protesta de 20 persones a la seu de la Unió Europea a Barcelona/Quico Sallés
Part del desplegament policial amb membres de Mossos d’Esquadra de l’ARRO per desallotjar la protesta de 20 persones a la seu de la Unió Europea a Barcelona/Quico Sallés

La protesta va durar escassament dues hores i hi van participar una vintena d’activistes de la plataforma de Desobediència Civil. L’acte va constar de l’entrada al vestíbul de la seu i el desplegament d’una pancarta al carrer amb què reclamava la llibertat de Pablo Hasél i una gran fotografia de l’hemicicle del Parlament Europeu durant la votació sobre el suplicatori dels eurodiputats independentistes. Els participants també portaven rètols on retreien a la UE que no defensi els drets civils. La protesta va coincidir amb l’inici de la cimera de caps d’Estat i de Govern.

Així mateix els manifestants van enganxar post-its (sí, post-its) amb missatges de protesta i reivindicació. Al cap de pocs minuts, agents de seguretat ciutadana dels Mossos d’Esquadra es van aplegar davant del número 90 del passeig de Gràcia i van demanar reforços de les unitats d’ordre públic, que van participar en l’operatiu, a més de diversos binomis del Cos Nacional de Policia.

Comentaris

  Ricard Gener 04, 2022 | 18:21
  Seure al carrer per una protesta política sense violència són 600 euros. Em pregunto quina "multa" posen els nostres estimats estaments "oficials" per obligar als nostres fills a fer classe en castellà, per ser membre de la junta electoral però a sou d'un partit d'amagatotis (evidentment pancastellanista), oi per emprar recursos policials i diplomàtics per fer persecució d'idees polítiques que no complauen al govern xenòfob pancastellanista de torn.
   Gonzalo Gener 04, 2022 | 20:12
   No se sentaron en la calle. Forzaron la puerta de entrada e invadieron una sede de una institución pública. En tractorlandia todo es posible. Incluso gentuza que les defienda.
    Ricard Gener 05, 2022 | 10:59
    No s'entén.
  MHP Gener 04, 2022 | 18:36
  Si nois, es el que fan les policies de tot el món: els quinquis reincidents estan fitxats.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 04, 2022 | 18:42
  El activismo político, cuando es justificado es necesario... pero no hay que confundir activismo con delincuencia, apoyo o realización de actos ilegales y/o criminales. Eso es deformar la realidad y alterar los nobles fines y ética del activismo verdadero... y la realidad es que la Justicia y el Estado de la Nación tienen que ser benevolentes, pero también firmes... Si un criminal se obstina en delinquir y en reincidir, pues tiene que ser enviado al trullo; y las fuerzas de seguridad tienen que tener vigilados a los potenciales criminales (siempre respetando la ley, caro).
  Anònim Gener 04, 2022 | 19:46
  I llavors direu de la Gestapo.
  Anònim Gener 04, 2022 | 19:46
  I llavors direu de la Gestapo.
  el becari Quico Sallés i el seu martirològic Gener 04, 2022 | 21:47
  Què només multan als corruptgents els Mossos? El teu títol de periodista deu ser per la URJC com la Cifuentes, a Europa els periodistes que flotan son OBJECTIUS...
  Només el nostrat becari Quico Sallés fa un titular així per vergonya de la professió Gener 04, 2022 | 22:01
  a ón et van donar el títol de periodista? A la URJC de Madrid com la Cifuentes?
   Jo Gener 05, 2022 | 10:09
   No, a aquesta universitat només regalen títols als fatxes...
  Tip Gener 05, 2022 | 02:15
  Siguem clars: els Mossos d'Esquadra és un Cos de Policia Colonial creat dins d'una Colònia dels Espanyols on els Aborígens anomenats Catalans són tractats com una merda: obligats a parlar la llengua de merda dels Ocupants/Colons, obligats a pagar impostos per tal que el Règim Espanyol pugui donar una vida de luxe a milions de ganduls tots treballant per a l'Estat i empresonats, atonyinats, humiliats i insultats des de fa anys i panys sense que les elits catalanes hagin volgut MAI engegar la Revolució Catalana i fer fora aquesta merda gentalla que infecta el Sud dels PPCC.
   Pere LLimonera i Citronell Gener 05, 2022 | 14:07
   Que empeño en adulterar la Historia por unas gentes que son o se considera descendientes de los Colonos venidos de la Provenza Francesa hace unos cuantos siglos... eran eso, Colonos, que aparentemente "se quieren quedar con la finca" ahora... Si ya había gente en la península, y en lo que hoy es Catalunya... ellos son solo unos mas de los que llegaron aquí... Tanto "Fent País"/ "Fem País", tanto "Reinventar la nació"... Si tanto hay que hacer país, inventarlo o Reinventarlo, es porque no estaba hecho... o sea , no lo había, NO existía ni existe... solo que 4 gatos se lo inventaros hace siglo y pico, con intereses espurios, y han comido el coco a otros durante décadas con objetivos económicos egoístas escondidos (y parte de la masa se ha creído el cuento; y ahora son incluso mas radicales que los primeros; !Como le pasó a USA con los talibanes en Afganistán!)... 4 gatos a los que la gran mayoría de Catalanes NO hacían ni caso en la época y tildaba de locos (No lo digo yo, lo dicen ellos en sus escritos; Esto son hechos). ... ... Que cantidad de barbaridades que llegas a decir... Mira, yo comprendo bien el 'fet diferencial' Catalán del que hablaba Pujol. Comprendo que efectivamente hay unas especificidades culturales catalanas, que ademas son muy positivas: una mayor y mejor voluntad de acción en ciertas cosas, que en otras regiones en España; una proactividad y cultura relacional que puede facilitar el desarrollo intelectual y económico (eso que decía M. Rajoy de que "los catalanes hacen cosas...")... ... Esa impronta cultural catalana existe y es deseable que no cambie, incluso que se transmita mas a otras áreas de España, pero entender mal eso y exagerarlo a tal punto lleva al supremacismo, que es un problema grave que existe hoy en Catalunya... Esa impronta cultural también se puede dar , y de hecho existe en otras zonas de España, aunque no en toda ella. Podemos admitir que esas cualidades culturales tienen varios orígenes, algunos provenientes de las gentes -colonos- de mas allá de los Pirineos que se establecieron en lo que hoy es Catalunya. Es probable que incluso ciertas características remonten incluso a la cultura de los 'Cátaros' y otras gentes que se instalaron en el norte de la península y su influencia posterior... ... Pero, lo que hoy es Catalunya, es y ha sido siempre una sociedad plural y con gentes que venían y se instalaban allí porque está en el cruce de caminos entre la península y el resto de Europa, con el estrecho paso en los Pirineos y es puente ente la península y todo el mar mediterráneo y países que lo albergan... No podría ser de otra manera.... ... Por otra parte Cataluña siempre ha sido parte de España cultural y relacionalmente... Sus raíces están ahí, aunque tenga también otras influencias de gentes venidas de mas allá de los Pirineos y de lejos... No se puede cambiar la geografía de la "Pell de Brau"; y en España, poco mas o menos todos tienen algún 'fet diferencial', entre todas las relaciones, intercambios, geografía e intereses comunes; entre todas raíces, cultura e Historia comunes desde hace, no siglos, sino milenios... Radicalismos de abducido como los que expones solo llevan a crear problemas...
    JordiP Gener 05, 2022 | 18:42
    Em sembla que li has plagiat al César Vidal (o a qualsevol dels seus col·legues), oi? És justament el tonillo de la Història de Espanya que ens propinàven als anys 50. Només t'ha faltat dir que "los primeros habitantes de España fueron Túbal y Tarsis". I també "primeramente se establecieron los celtas por el Norte y más tarde los iberos por el Sud; al juntarse, dieron lugar a los celtíberos". Apa noi, que et bombin.
     Pere LLimonera i Citronell Gener 05, 2022 | 21:23
     Ja, ja, ja... te has levantado de mal pie hoy JordiP.. Ya te visto 2 o 3 comentarios muy revolucionado... Va a ser sin consecuencias: esto ya esta sentenciado, tarde lo que tarde en resolverse... No soy yo mucho de César Vidal ni sus colegas. Nunca lo fui; pero, en bastantes cosas tiene razón... Nadie se equivoca en todo, ni tiene razón en todo... Lo de España, Túbal y Tarsis, no es así... No existía una España política como nación, lo mismo que no existían una Grecia Antigua como nación; pero las gentes de la península sabían quienes eran y sus relaciones entre si, al igual que los Griegos también lo sabían aunque predominasen las ciudades estado y las aldeas, y no las naciones o naciones-estado... ... La península es ademas un espacio geográfico obvio, distinguible y separado del resto. Con los Pirineos, ademas, casi una isla Y los peninsulares sabían quienes eran, lo mismo que los irlandeses lo han sabido siempre, ambos, invadidos por quien estuvieran invadidos... ... Hay Historiadores Romanos y citas que así lo confirman incluso... Que tú o algunos interesados, crean que no es así, o que no cuenta porque pretendéis que lo que cuenta unicamente son los colonos venidos hace unos siglos de la Provenza Francesa es un asunto diferente... Eran colonos venidos de fuera y traían su propia cultura que han tratado de imponer siempre en la península. Muchos musulmanes también piensan que tienen derecho a invadir y ocupar toda la península porque fue/es tierra del Islam; y para ellos no cuentan los pueblos, raíces, cultura, lenguas, etc. que hubiera antes -no las conocen, porque vinieron y vienen de fuera-: y así ocurre con todos los colonos, emigrantes e invasores... unos se adaptan y otros tratan de imponerse o se imponen. Y estos procesos pueden durar siglos... "primeramente NO se establecieron los Celtas por el Norte y más tarde los iberos por el Sud; al juntarse, dieron lugar a los celtíberos"... ... Los celtas eran invasores y colonos también. Antes había una serie de pueblos Iberos por toda la península que llevaban unos 4000 o 4500 años en ella, y que también fueron invasores en su momento y casi acabaron con los pobladores que encontraron al llegar de Anatolia... De todos los pueblos Iberos los mas conocidos son los del Mediterráneo, siendo Catalunya un bastión principal y llegaban hasta lo que hoy es Francia, 'Nimes' y mas allá... ... Por esto la continuidad del Reino Visigodo de la Península hasta esa zona: y mas tarde, el Imperio Musulmán también durante un tiempo, y el Reino de Aragón y España, hasta que se perdió lo que hoy es el Rosellón, por traidores como Pau Claris... No es porque fuera Catalán, que también después, sino porque durante Milenios los Pueblos Iberos moraban en toda esa zona que va desde el sur de Francia hoy y por todo el mediterráneo peninsular especialmente, aunque por toda la Península; y ellos sabían de su Historia común, raíces y relaciones entre si... ... Los Celtas eran invasores que llegaron 2000/3000 años después y aunque se hacían la guerra, acabaron mezclándose con los Iberos mediante matrimonios mixtos. Lo dicen hasta los Historiadores Romanos que empezaron a conquistar la península unos 200 años antes ante de nuestra Era (a.c.). Es decir, esas gentes del Mediterráneo peninsular sabían quienes eran y tenían Memoria Histórica antes de que llegaran del norte -y después también- todos los invasores y colonos bárbaros germanos y sus oleadas de descendientes durante siglos... ... Se llama Memoria Histórica de las gentes que habitan un lugar y se transmite durante generaciones y generaciones. !Claro que los Colonos e invasores tienen una Memoria Histórica diferente a los que ya estaban en el lugar, sobre todo si quieren imponerse y no adaptarse! Si no estás muy espeso, y yo no lo he explicado muy mal, seguro que has entendido porque todas las gentes de la "Pell de Brau" tienen algo en común desde hace milenios; y quieren seguir teniéndolo... Cuida de que no te traigan carbón JP, 'maco'...
  Jo Gener 05, 2022 | 07:26
  Com era allò? Ah si, de verd blau o marró un cabró es un cabró.
   Gonzalo Gener 05, 2022 | 21:30
   Y de amarillo ya, ni te digo.
  Jo Gener 05, 2022 | 10:11
  I de l'ultradreta i fatxes, no en tenen de llistes? O és que hi figurarien molts d'ells...
  gatemprenyat Gener 05, 2022 | 10:44
  Durant el franquisme la Guàrdia Civil ja tenia una llista de catalanistes desafectes al règim. Això és el mateix, res ha canviat, perquè seguim sent una nació ocupada.
  Quico se aburre Gener 05, 2022 | 11:05
  Y viene Quico otra vez como incitador del odio. Se aburre. Dejad las fuerzas del orden en paz.
  JordiT Gener 05, 2022 | 12:03
  Si pacifica podria ser, però a l'entrar al vestíbul van cometre una il.Legalitat. O sigui sancionable. I aquesta base de dades que fa referència el periodista es diu antecedents policials.

Nou comentari