El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La comissaria d’Informació dels Mossos també passarà la ‘ITV’ del Parlament

La poderosa Comissaria General d’Informació (CGI) dels Mossos d’Esquadra i la seva unitat especialitzada en ordre públic serà un dels objectius “clau” de la comissió d’estudi sobre el model policial que aquesta setmana s’ha constituït al Parlament. La CGI, per tant, també haurà de passar aquesta ITV. Així ho expliquen a El Món, fonts dels seus integrants que entenen que els “espies” i les “fures” de la policia de la Generalitat han de donar “moltes explicacions” sobre les seves “tasques, objectius i prioritats”. “Més enllà de l’ordre públic pur i dur que representen la Brigada Mòbil i les Àrees Regionals de Recursos Operatius, cal mirar bé com actuen els que generen la informació i la intel·ligència policial”, apunten les mateixes fonts. De fet, recorden que les tasques d’aquestes unitats abans i després d’un conflicte al carrer són bàsiques per a les actuacions i dispositius policials i les posteriors diligències policials.

Un dels motius de la fiscalització de la unitat d’Informació és que els grups parlamentaris han demanat al Govern respostes concretes sobre els mètodes de treball i mecanismes de la comissaria, que dirigeix el comissari Xavier Porcuna, que va ser un dels portaveus uniformats dels Mossos. Fins ara, les peticions sempre han caigut en un cistell buit amb l’argument que és informació operativa que podria comprometre les feines d’investigació policial. Ara, grups parlamentaris com la CUP o Junts volen aprofitar la comissió per tal d’examinar els criteris que segueixen els comandaments i agents adscrits a Informació per “perseguir, controlar o investigar” moviments socials, partits, activistes o entitats. Així mateix volen fer un balanç de quins controls utilitzen en els seus protocols, com obtenen la informació i de quina manera la tracten.

Paral·lelament, la comissió vol estudiar en profunditat com treballa una de les unitats mixtes més polèmiques al voltant de la informació i l’ordre públic. Concretament, el Grup d’Investigació de l’Ordre Públic (GIDOP) una unitat ultra especialitzada hereva de la que en el seu dia era l’omnipotent Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic (UCIOP). Aquesta unitat centra les investigacions sobre els desperfectes o els atemptats a l’autoritat que ocasionen els aldarulls, protestes o manifestacions. Una unitat pensada només per identificar, situar, perseguir i detenir subjectes que la policia consideri que ha participat en uns avalots. Un dels seus suports bàsics és el GOAP, el Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova, un sistema de recopilació d’imatges que després són filtrades pels analistes per identificar i crear bases de dades sobre aldarulls i manifestacions i els seus participants.

Membres del GOAP en una protesta en el segon aniversari del Primer d’Octubre a Girona

La consigna de la seva creació respon a una doble bifurcació. Per una banda, deixar que la Comissaria General d’Informació que a través de l’Àrea Central d’Informació Interior analitza, estudia i investiga els moviments. Especialment rellevant és l’opaca Unitat Central d’Investigació d’Extremismes Violents encarregada dels atestats sobre Comitès de Defensa de la República, moviments obres, revolucionaris, d’extrema esquerra o ultradreta, o fins i tot, els ja famosos anarquistes italians, que formen part de la cosmovisió policial catalana i espanyola. Aquesta Unitat ha dirigit les investigacions dels talls de carretera a la Jonquera del novembre de 2019 convocades per Tsunami Democràtic.

Al capdavall, les mateixes fonts remarquen que la resolució de creació de la comissió, del passat mes de juliol, deixava ben clar que el departament d’Informació dels Mossos d’Esquadra també havia de passar per la seva lupa. “La revisió de l’enfocament de la comissaria d’informació i les seves actuacions pel que fa al seguiment d’activistes polítics, les bases de dades d’informació i els sistemes de vigilància i seguiment que poden vulnerar els drets fonamentals”, establia el text fundacional de la comissió. “No serveix de res analitzar i reestructurar les unitats operatives, de força i acció com la Brimo, i deixar fer sense revisar els agents destinats a Informació, que mai queda clar què, qui i com investiguen”, alerten. “Només cal veure com es realitzen els atestats incriminatoris de les accions d’ordre públic, com exemple, el cas dels 9 de Lledoners que hem viscut aquesta setmana, quan després de dos anys i mig, la jutgessa en va absoldre sis dels nou acusats per només tres Mossos de l’ARRO”, conclouen. Així doncs, la Comissaria General d’Informació també haurà de passar la ITV del Parlament.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a novembre 06, 2021 | 07:46
  Veterà antifranquista. novembre 06, 2021 | 07:46
  No cal pas que ressusciteu el Tribunal de Orden Público; ja existeix el seu hereu i succesor, la Audiéns¡cia Nacional.
 2. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a novembre 06, 2021 | 17:19
  LLARENA dPENA novembre 06, 2021 | 17:19
  Bla, bla, bla ... i més bla, bla, bla. I no faran res deixant tranquils aquells que se suposa que estan per proteger i ajudar la ciutadania catalana, apallisant-la i portant-la als jusjats cada vegada que els hi roti. Ah .... i pagant-los els apallsisats amb els seus impostos les denúncies i demés que aconsegueixen.
 3. Icona del comentari de: Primer cal fotre al carrer els ineptes d'Afers Interns a novembre 06, 2021 | 18:06
  Primer cal fotre al carrer els ineptes d'Afers Interns novembre 06, 2021 | 18:06
  Quants criminals de la BRIMO estan expedientats, engarjolat o ingressats en un psiquiàtric?!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa