Marlaska enviarà a Moscou el cervell policial d’Urquinaona

El cap de les UIP que va actuar a les protestes del Procés, de delegat a l’ambaixada espanyola a Rússia

“Era qui manava”. Aquest és el record dels integrants del poderós CECOR que va dirigir l’operatiu policial per les protestes de la sentència del Procés. Es refereixen al comissari  José Miguel Ruiz Iguzquiza que portava des del 2011 al capdavant de les Unitats d’Intervenció Policial del Cos Nacional de Policia, la Brimo del CNP. El comissari Iguzquiza va dirigir personalment l’operació Ícaro, el nom del dispositiu per aplacar les manifestacions contra la condemna als líders dels procés. Ara, el ministre Fernando Grande Marlaska li ha preparat el que es coneix com una jubilació d’or policial. Fonts del ministeri de l’Interior asseguren a El Món que l’han proposat com a conseller d’Interior a l’ambaixada espanyola de Rússia a Moscou. 

El comissari, veterà de les unitats d’ordre públic, es va vantar als comandaments policials que van participar en l’anomenada Batalla d’Urquinaona d’haver disparat fins a 7.000 bales de goma. De moment, el ministeri encara no té substitut de Ruiz Iguzquiza a l’espera que la Comissió de Destins Exteriors avali la proposta de Grande Marlaska d’enviar-lo a Rússia. De fet, és un cos molt específic on costa trobar comandaments especialitzats i acceptats per la tropa. En tot cas, des del 16 de novembre que estan convocats una dotzena de destins per a policies a les seus diplomàtiques espanyoles de Cuba, Colòmbia, Mèxic, Nigèria, Índia, Regne Unit, Turquia, Tailàndia, Guinea, Perú i Portugal, a més de Rússia. 

El ministeri de l’Interior considera que Ruiz Iguzquiza té tots els mèrits per ocupar aquesta plaça. En la seva exposició raonada destaca que el comissari té “una àmplia experiència operativa i de gestió”. A més, subratllen un currículum policial “multidisciplinar” i gran capacitat de liderat atesa la seva feina a les UIP. A més, constaten el seu alt nivell d’anglès que li permet afrontar amb més confiança el nou destí. 

Ruiz Iguzquiza, però, no ha tingut un pas tranquil al capdavant de les UIP. El seu nom en clau dels operatius és Marte, el déu de la guerra. Precisament, l’operació Ícaro, li va portar molts maldecaps i crítiques dels principals sindicats del CNP pel centenar llarg de ferits que van registrar les unitats. De fet, quatre sindicats majoritaris al cos Justícia Policial (Jupol), el Sindicat Unificat de Policia (SUP), la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i la Unió Federal de Policia (UFP) van exigir al ministeri que es rellevés del comandament al comissari Ruiz Iguzquiza a la vista de les “errades operatives i logístiques” que es van constatar. 

Marte va tenir problemes en l’operatiu de les Marxes per la Dignitat -que tot i 67 agents ferits va ser condecorat-, els avalots a València i com a cap de les UIP enviades a Catalunya per sufocar el referèndum del Primer d’Octubre. Tots aquests grans operatius van acabar amb queixes sindicals per la mala planificació dels operatius. En tot cas, no ha estat l’única queixa al llarg de la seva direcció, els sindicats han lamentat en diverses ocasions a través de comunicats el seu tracte “autoritari i dèspota”. Una faceta que integrants del CECOR de l’Operació Ícaro del departament d’Interior i dels Mossos confirmen en explicar el tracte que donava als seus subordinats. 

Des d’Interior entenen que el nou destí proposat pel comissari és un premi a la carrera professional. Ara bé, no ho veuen igual fonts policials que consideren que “hi ha altres destins millors que no pas un estat que no manté relacions extremadament cordials amb Espanya”. La decisió de Marlaska però ha obert certa polèmica, en entendre part de la dreta que és una decisió per treure de circulació a un dels comissaris responsables del fiasco del Primer d’Octubre i de les protestes post procés. De fet, diversos inspectors en cap de la policia espanyola investigats per les càrregues de l’1-O van afirmar davant el titular del Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona que va ser el comissari en cap de la unitat d’antiavalots, el que els va ordenar actuar en els punts de votació a les vuit del matí.

Comentaris

  L'OBSERVADOR ASTORAT 29/05/2021 12:04 pm
  Que aprofiti per fer un curset a la "Lubianka" !!!
  L'OBSERVADOR ASTORAT 29/05/2021 12:04 pm
  Que aprofito per fer un curset a la "Lubianka" !!!
  Diálegs per la Independéncia 29/05/2021 11:01 am
  - Quico: "El ministre Fernando Grande Marlaska li ha preparat el que es coneix com una jubilació d’or." - Quim: "Sujétame la ratafía."
  Josep 28/05/2021 10:46 pm
  si, els grunys i la pudor del gonzalo
  Josep 28/05/2021 10:44 pm
  espero que l'enviïn de la mateixa manera que va volar el primer astronauta español al carrer aquell de madrit
  Xac 28/05/2021 7:26 pm
  Un cop enviat el cervell, la resta la poden llençar
   Angels 29/05/2021 12:05 am
   Tots aquells "chusqueros" tenen premis i condecoracions, per mi estaria millor a la Siberia😈😈👎👎
  Luna Barceló 28/05/2021 11:46 am
  Espero han gran expectació la meva jubilació d'or, sóc una persona puntual, feinera, complidora, amb bona disposició per comandar... i espero que des de el Ministeri de Foment tinguin per a mi el mateix, que dic, més encara que el que li han concedit a un personatge que va cometre errades operatives i logístiques que es van poder constatar i que els mateixos policies varen denunciar. Potser convindria enviar-lo en comptes de a Moscou a Mart... jejejeje
  RAMON A 28/05/2021 11:33 am
  Deu anar aprendre com enverinar enemics sense que es noti masa
  Un de pas 28/05/2021 10:37 am
  Ja poden tremolar el Moscovites... Els hi envien el Filemón, agent de la TIA... A veure si el deixen sortir al carrer que Moscou es més gran que Barcelona... Una nosa menys ocupant la ciutat autonòmica, que no torni i que acabi en un raco de siberia es demanar molt? Salut i dues repúbliques, aqui i a Ñ
  Ferran 28/05/2021 10:08 am
  Este caspaÑostan debe ir para salvar la patria?
  Doctor Strangelove 28/05/2021 8:27 am
  Ens infiltrem a casa de l'enemic, bé! Doc
   Un de pas 28/05/2021 10:44 am
   Enemic o amic? L'EspaÑa rancia d'avui enveja les maneres de fer d'en Putin, amb els seus sistemes de democracia represiva ben organitzats als dos estats.... Marxem ja, que fa anys que perdem temps i diners. Salut i dues repúbliques... Aqui i a Ñ
   Los borregos se ven llegar... 28/05/2021 8:55 am
   Ademas se oyen y se huelen...
    Josep 28/05/2021 10:45 pm
    si, els grunys i la pudor del gonzalo
  Anònim 28/05/2021 7:43 am
  Va a prendre lliçons de tovaritx Putin.
   Anònim 28/05/2021 8:33 am
   Lavate tu sucia boca con agua fuerte antes de mentar a Putin.
    Miento a Putin... 28/05/2021 8:56 am
    ...y a su puta madre
    19
    17
    Respon
  Quim 27/05/2021 10:54 pm
  El que vare trobar un espia rus a Catalunya i cap feixiste a Espanya?
  Vendetta 27/05/2021 10:16 pm
  A per els orangunyols tenen cervell?
  Pere 27/05/2021 10:03 pm
  Vaja jo em pensava que hi enviaven el cervell a trossets i en formol per què l'analitzessin!.

Nou comentari