El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les tres fórmules d’ERC per acabar de negociar la llei de l’audiovisual

ERC encara la recta final de la difícil negociació de la llei audiovisual espanyola. Fonts del partit expliquen a El Món que les converses avancen per garantir la presència del català a les plataformes en base tres fórmules. En primer terme, garantir finançament de producció en català, plus de recursos per al doblatge i acordar amb les plataformes la incorporació de material i produccions ja doblades, realitzades o subtitulades al català. A més, els republicans proposen que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya sigui una “mena d’àrbitre” entre les plataformes i les productores. Tot s’incorporaria al text de la llei a través d’esmenes.

A mida que s’acosta el final d’any, la data límit per aprovar la llei, fonts dels republicans detallen que “per primera vegada s’ha obert la porta a la producció audiovisual”. “La fórmula és establir per llei l’obligació del finançament anticipat de producció en català”, asseguren. Comptat i debatut, seria destinar el 5% dels beneficis a produccions, i d’aquest percentatge una subquota del 70% a “produccions independents”. D’aquest percentatge, la Moncloa ofereix que el 10% sigui en llengües cooficials. És a dir, seria un 0,7% en termes absoluts. Una quantitat que ERC espera augmentar en el conjunt de la negociació pressupostària. Una especulació sobre aquests percentatges ara rondaria els 150 milions, dels quals 15 milions anirien a parar a produccions en llengües cooficials.

A banda, els republicans han acordat la inclusió per llei d’un fons complementari per al doblatge i per a la subtitulació dels productes que s’incloguin al catàleg de les plataformes. Una manera que l’Estat es faci coresponsable de la integració del català a les produccions de les plataformes. I en darrer terme, negociar la inclusió de tot allò que existeix. És a dir, el fons de pel·lícules i sèries que ja estan subtitulades o doblades. En aquest cas, la idea d’ERC és que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) sigui l’organisme responsable d’arbitrar la qualitat dels doblatges o les produccions quan les plataformes arrufin els nas perquè no responen als seus canons de qualitat. Aquests tres punts són per a ERC factibles d’incorporar a la llei per tal que la defensa del català a les plataformes sigui compatible amb la directiva europea i que l’Estat també ho pugui defensar davant les plataformes.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a desembre 10, 2021 | 17:21
  Anònim desembre 10, 2021 | 17:21
  Yo creo que las tres formas son: Bla bla, bla bla y bla bla.
 2. Icona del comentari de: Bla, bla i bla a desembre 10, 2021 | 20:52
  Bla, bla i bla desembre 10, 2021 | 20:52
  Cada cop és més patètica la situació dels catalans, sobretot gràcies a les polítiques d'ERC. Amb tota la gent que ha lluitat pel país fins a les últimes conseqüències al llarg dels segles, no ens mereixem que ens tractin de tòtils!
 3. Icona del comentari de: Cal dir-ho a desembre 10, 2021 | 22:34
  Cal dir-ho desembre 10, 2021 | 22:34
  El català és la 13a llengua més parlada a la Unió Europea. El català supera 11 llengües europees ja normalitzades en nombre de parlants. El català encara no té un estat ( a banda del micro-estat Andorra ) que col·loqui el català on li pertoca. No cal afegir-hi res més.
 4. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a desembre 10, 2021 | 22:53
  Joan de l'Ós desembre 10, 2021 | 22:53
  Quines ganes de fer-nos combregar amb rodes de molí. Mentre els aparells de l'estat és desboquen contra el català a l'escola i a tot arreu, els d'ERC fan veure que quatre molles que els hi deixaran menjar els del PSOE són una gran victòria. Patètic. Tinta de calamar per amagar la seva absoluta irrellevància a l'hora d'assolir res significatiu políticament parlant.
 5. Icona del comentari de: Junqueras el FACHA.ES a desembre 11, 2021 | 08:59
  Junqueras el FACHA.ES desembre 11, 2021 | 08:59
  Junqueras ODIA CATALUNYA I EL CATALÂ. Li es una nosa per que el votin els immigrants que odien el català i a Catalunya
 6. Icona del comentari de: Ricard a desembre 11, 2021 | 14:21
  Ricard desembre 11, 2021 | 14:21
  Baixada de pantalons, i prou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa