Les recusacions al TC aplanen la via judicial europea als presos polítics i els exiliats

En els propers dies, una altra defensa recusarà una altra magistrada | La Mesa de Torrent, beneficiada

Era una tàctica més i ara resulta que pot ser clau per a l’estratègia. Les exitoses recusacions de membres del Tribunal Constitucional per la seva manca d’imparcialitat han obert nous horitzons en l’estratègia judicial dels presos polítics i els exiliats pel Procés i, per descomptat, en l’estratègia d’internacionalització judicial del conflicte. El fet que d’entrada dos magistrats hagin admès que són parcials referma un dels arguments principals dels advocats en la batalla europea judicial. En concret, que la judicatura que els va jutjar tenien prejudicis ideològics públics sobre el cas.

Fonts de les defenses apunten que hi haurà, com a mínim, una nova recusació. L’efecte d’aquestes recusacions que han obligat a apartar pesos pesants del Constitucional com Antonio Narváez i Cándido Conde Pumpido és múltiple. Primer, pot afectar el quòrum de decisió dels recursos d’empara dels presos i exiliats. En segon terme, avala la tesi que els magistrats no són imparcials, bàsica en els recursos a instàncies europees. I en tercer lloc, és un gran cop de mà en el nou procés iniciat contra els membres de la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent

L’advocat Gonzalo Boye, que va presentar les recusacions contra Antonio Narváez i Cándido Conde Pumpido, a les quals després s’hi van afegir els lletrats Andreu Van der Eynde i Jordi Pina, opina que la decisió de tots dos d’excloure’s és “un argument concloent davant Europa”. “Ells mateixos reconeixen el que va descriure el tribunal d’apel·lació de Brussel·les, que Lluís Puig no tindria un judici just a la vista de les declaracions de jutges i fiscals sobre el Procés que esberlaven el principi de neutralitat”, detalla Boye. “Les amistats de Conde Pumpido amb els fiscal Javier Zaragoza, amb lloes públiques incloses o les conferències que han pronunciat obertament contràries al Procés demostren els nostres arguments”, afegeix. 

“L’autoreconeixement dels magistrats d’estar contaminats en la causa, en la qual ja han pres decisions com ara mantenir la presó –no suspendre l’execució de la condemna– o altres decisions de vulneració de drets durant el procés, aclareixen el camí del recurs a Estrasburg”, comenta Boye. “No només podem aportar les seves declaracions, en premsa o en conferències, sinó que ells mateixos ho admeten”, indica el lletrat. Per tant, és una victòria sobrevinguda enmig de la cursa. “Una cursa que ja vaig advertir que seria de fons”, remarca l’advocat. “Els recursos d’empara per la sentència del Procés estan clarament contaminats”, indica.

Un argument que referma Pina i afegeix que les resolucions del Constitucional estarien contaminades a la vista que Conde Pumpido és l’especialista en dret penal del plenari. Precisament, aquest punt és el va va aprofundir en el seu escrit de recusació. Però, a més, Pina s’ha avançat aprofitant la proposta dels dos magistrats d’apartar-se en favor de la defensa de la Mesa que presidia Roger Torrent, ara querellada per desobediència. Aquest dijous, Pina, advocat de l’exvicepresident segon del Parlament, Eusebi Campdepadrós, va presentar un nou escrit davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, un text en què relacionava la recusació amb la innocència del seu client. 

A l’escrit, al qual ha tingut accés  El Món, Pina subratlla que tant Narváez com Conde-Pumpido han reconegut “a posteriori tenir interès directe o indirecte en la condemna de líders polítics independentistes”. “Aquesta situació”, explica l’advocat en conversa amb El Món, determina que les resolucions en les quals s’acusa Campdepadrós de desobeir van ser dictades en lògica conseqüència, per un Tribunal absolutament mancat de la mínima imparcialitat”.  Per això, l’advocat opina que “una resolució dictada per un Tribunal reconegudament mancat d’imparcialitat ha de considerar-se com a materialment nul·la i jurídicament inexistent encara que formalment no sigui ja anul·lable per raons procedimentals”. “En tot cas, és evident que qui presumptament desobeeix les decisions d’un Tribunal que es reconeix ell mateix com a parcial no hauria de cometre cap delicte en un estat de dret digne d’aquest nom”, insisteix l’advocat. Per tant, la resta de membres de la Mesa querellada també poden al·legar aquest fet per desvirtuar la querella presentada per la Fiscalia. 

Amb dues recusacions que han generat sengles baixes, el Tribunal Constitucional queda tocat. Sobretot, si, com és previsible, se’n presenten més. “Tenim molt material”, avisen murris fonts de les defenses. D’entrada, que de dotze magistrats dos s’apartin no deixa en gaire bon lloc el plenari. A més, pot trencar la famosa “unanimitat que han seguit amb les resolucions contra el procés”. Així mateix, pot generar problemes de quòrum i, per tant, en no poder configurar-se un tribunal de ple dret deixaria oberta abans d’hora la via europea dels recursos. Una opinió, però, que no acaben de veure alguns dels lletrats defensors que temen que el Constitucional utilitzi la manca de quòrum per allargar el procés intern espanyol. 

Comentaris

  Angels 19/04/2021 2:15 pm
  Fins a la derrota final? sera la teva vida ets un derrotista potser q t'hi han tallar els ous
  L'OBSERVADOR ASTORAT 19/04/2021 8:53 am
  Joaquín Urías, ex-lletrat del Tribunal Constitucional (TC): "Espanya té la desgràcia de tenir molts dels jutges i magistrats més "IGNORANTS" de tota Europa, en matèria de "DRETS FONAMENTALS". I la "IGNORÀNCIA INEXCUSABLE", és la perfecta definició de "PREVARICACIÓ". Jutges i Magistrats prevaricador doncs?
  Cope una mafia de lladres, il.legalitzacio i confiscacio de tots els bens 19/04/2021 8:05 am
  Rei i cope.opus.dei son el mateix, franquisme sotanero. Diuen un Gobierno de Izquierdas, quan es totalmen fals. No anul.lar la corrupcio del 0,7% per subvencionar al'extrema dreta de l Cope, es franquisme d'esquerra. Permetre que la secta cope no pagui impostos, essent la societat privada mes rica d'españa i del mon, es pur franquisme sotanero. Prou robar als que treballem i enriquir als golfosCope. Esquerres sotaneres, quin fastic, pur franquisme etern. LaLLUITACONTRA LA MAFIA COPE COMENÇA. QUE PAGUIN IMPOSTOS, LLADRES AMB FALDILLES
  146
  13
  Respon
  Ovella esgarriada 19/04/2021 6:54 am
  Los lazis (nazis versión indepe) son tan tontos que todavía y después de diez años de llevarse hostia tras hostia por parte de sus iluminados líderes creen en una independencia a corto o medio plazo, por largo plazo se entiende más de 200 años. Queda clar que no n,hi ha res mes anticatalà que un indepe
   Joan de Canyamars 19/04/2021 1:48 pm
   A tu el que et va es la "DEMOCRACIA ORGANICA" franquistes, socis en l'anomenat "EJE" (associació de Mussolini, Franco i Hitler) Exterminadors de sers humans. Com que no ho vas viure, deus pensar que, aquesta manera de fer, es la correcta. No t'insulto perquè no em vull rebaixar al teu nivell d'ignorància i deshumanització.
   Epañole pa epaña. Maleta y pa andaluzia de la golfa 19/04/2021 8:08 am
   Epañole pa epaña, top.mantes mortsde gana. Epaña tierrade perras y pederastas cope
   113
   162
   Respon
    Ray 19/04/2021 9:22 am
    Ets un personatge lamentabe. Afortunadament el teu despreci cap a aquells que no formen part de la teva Catalunya fa que porteu 300 anys de derrotes continuades . T’ho hauries de fer mirar, èsser derrotats per algú que menyspreas no et deixa en una posició molt favorable.
    73
    136
    Respon
     Ferrovial i VOX, sempre amb españa 19/04/2021 7:31 pm
     Els de VOX i els de Ferrovial.ERc coincidiu. Felicitats!!! I d'indepe, com diu tu, sardineta de ferrovial, no en sòc, soc CATALÀ, I PROU.
     Si que és un personatge lamentable aquest que només insulta a tord i a dret! 19/04/2021 9:47 am
     Però lamento comunicar-te que no és indepe, és un dels molts trolls unionistes de les clavagueres que només busca desprestigiar i confrontar als independentistes.
      Rufian la chacha del sanchez.155, independentisme de burdell espanyol 19/04/2021 3:12 pm
      Callate Rufian del psoe.erc
      44
  ciutadà 19/04/2021 5:38 am
  Els catalans anem de victoria en victoria fins a la derrota final.
  ciutadà 19/04/2021 5:38 am
  Els catalans anem de victoria en victoria fins a la derrota final.
   Angels 19/04/2021 2:15 pm
   Fins a la derrota final? sera la teva vida ets un derrotista potser q t'hi han tallar els ous
   Angels 19/04/2021 2:11 pm
   Tu si q ets un derrotat donas pena aixo
  3547 19/04/2021 3:25 am
  Ohhhhhh ! ASrta ens assabentem que la mal anomenada " Justícia " de Ñòrdia és PPlena de xoriços ?
  fideli 18/04/2021 11:51 pm
  Tractat dels Pirineus, il·legal Tractat d'Utrech, il·legal Decret Nova Planta, il·legal España, ocupant. Il·legal
  Luisnomeacuerdo 18/04/2021 11:38 pm
  Jugada maestra quico, jugada maestra como todo lo que hacéis los fascistas independentistas, cuantos puigdemoles te dan en la tarjetita de la repugblica de tractoria por escribir estas tonterias, por lo menos 1714. A ver si mejoras porque no vas a salir de este panfleto para pasar a abc o el mundo.
   Al nomeacuerdo 19/04/2021 9:34 am
   Jo el que no entenc és que un paio tant llest, perdi el temps llegint pamflets...o potser és que només ets un bordegàs amb ganes de fer la punyeta per oblidar lo desgraciat que ets...
   Guim 19/04/2021 7:05 am
   Et recordo que sou vosaltres els que vau col·laborar amb els nazis i els feixistes italians.
    JordiP 19/04/2021 10:42 am
    Col·laborar és poc: van dependre d'ells per aconseguir subvertir l'ordre constitucional al cost de 500.000 morts, un centenar de mil·lers d'exiliats i un país destrossat de dalt a baix. Ah! I van detentar el poder durant quaranta anys, robant a mans plenes, matxacant els drets humans i fent recular l'economia i el nivell de vida a nivells de començament del S.XX. Denigrant. Maleïts siguin per sempre.
  Català 18/04/2021 9:32 pm
  A veure com petarà tot aixó, encara que crec, malament per a nosaltres, els catalans
  Català 18/04/2021 9:32 pm
  A veure com petarà tot aixó, encara que crec, malament per a nosaltres, els catalans

Nou comentari