La impunitat d’un terrorista ultradretà espanyol arriba a la justícia europea

Carlos García Juliá. Aquest nom podria ser ben bé el buc insígnia de la sensació de certa impunitat de la ultradreta a Espanya. És el nom d’un terrorista de la ultradreta de la Transició condemnat a 193 anys de presó per l’atemptat al despatx d’advocats laboralistes d’Atocha el 24 de gener del 1977, on van matar cinc persones i quatre van quedar ferides greument. Un fet que va marcar de manera profunda la incipient transició espanyola.

Un home que no només ja campa lliure, gràcies a una argúcia processal i al fet que els fiscals no van arribar a presentar recursos quan tocava, ni tampoc es va advertir a les víctimes, sinó que va fugir durant un permís penitenciari al Paraguai, d’allà a Bolívia i finalment al Brasil, on va ser extradit a Espanya gairebé 20 anys després.

Després d’un periple judicial, processal i criminal inversemblant, la llibertat de Carlos García Juliá ha arribat al Tribunal Europeu de Drets Humans perquè les víctimes n’estan fins al capdamunt de la seva impunitat. “És una vergonya, una història incomprensible”, qualifica l’advocada Cristina Almeida que ha mantingut la flama dels recursos contra aquest condemnat per l’assassinat de cinc persones, i l’intent de quatre més. “Esperem que a Europa sí que es tutel·li i es protegeixi les víctimes”, afirma Almeida en conversa amb El Món.

Carlos Garcia Juliá formava part de l’escamot Roberto Hugo Sosa de l’Aliança Apostòlica Anticomunista, la Triple A, amb l’ajuda d’efectius de la poderosa i temuda xarxa Gladio, un subsistema de guerra bruta anticomunista ideada pels Estats Units, que va actuar a Europa, especialment durant els anys de plom d’Itàlia. Garcia Juliá va participar en l’atemptat d’Atocha. Li van imputar 9 delictes d’assassinat, cinc de consumats i quatre de frustrats. Va ser condemnat per l’Audiència Nacional a 193 anys de presó, a més del pagament d’una indemnització de 50 milions de les antigues pessetes, dels quals mai s’ha arribat a pagar ni un ral. La sentència va ser ferma el 30 de desembre del 1980.

Permís del jutge per anar al Paraguai

El temps va passar i el 12 de març del 1991, el jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Valladolid va concedir-li la llibertat condicional, amb l’única obligació de presentar-se als serveis socials penitenciaris mensualment. Aquesta posada en llibertat, que no va ser informada a les víctimes, va ser recorreguda pel ministeri fiscal, però no se’n va sortir. El condemnat, però, no prou satisfet amb la llibertat, va demanar permís per poder traslladar-se al Paraguai. Curiosament, el jutge li va concedir perquè “seria bo per la seva redempció social” amb “l’única condició que es presentés un cop al mes a l’ambaixada”. Aleshores, el fiscal va pensar que ja passava de taca d’oli i va recórrer una decisió clarament surrealista. El jutge li va estimar el recurs. Però va fer tard, García Juliá havia fugit al Paraguai, i posteriorment, va fugir també del Paraguai.

Portada de El País l’endemà de l’atemptat/El País

La història continua. La justícia espanyola li va revocar la llibertat condicional concedida el 1991 quan, el 14 d’agost del 1996, va rebre una notificació de la justícia boliviana segons la qual García Juliá havia estat condemnat a més de sis anys de presó per tràfic de drogues. De fet, havia fugit a Bolívia quan es va assabentar de sota mà que li revocaven el permís d’estada al Paraguai. És a dir, va trencar el compliment de la condemna. No seria el primer cop. L’Audiència Nacional, no especialment ràpida, va emetre una ordre de detenció internacional a la Interpol l’any 2000. La policia internacional va certificar que el terrorista es trobava intern en una presó boliviana. Bolívia, dos anys després, va concedir l’extradició. Però, ves per on, va tornar a fer tard.

Efectivament, quan els agents bolivians van a arrestar-lo comproven que Carlos Garcia ha aprofitat un permís penitenciari per fugir. I aquesta vegada, no se sap on. Al cap dels anys, en concret el 7 de desembre del 2018, l’Audiència Nacional rep una missiva, si més no, sorprenent. La Interpol li informa que s’ha detingut García Juliá a Brasília (Brasil). Segons la Interpol hauria estat vagant per l’Argentina, Xile i Veneçuela. En el moment de la detenció es feia passar, amb un passaport fals, per ciutadà veneçolà. La justícia espanyola insta, de nou, l’extradició. La base és que malgrat que ha passat el temps, té una condemna de més de 30 anys i li queden 3.855 dies per complir. La defensa del terrorista s’hi oposa perquè entén que ha prescrit l’acció per perseguir el compliment de la condemna. Finalment, tot i els recursos, el 6 de febrer del 2020, torna a Espanya custodiat pel Cos Nacional de Policia.

La policia espanyola custodia a Santos Julià a l’arribada a Espanya/CNP

Però poc duraria l’alegria a les víctimes. De fet, reclamaven que encara quedaven deu anys de compliment de condemna. Però la sorpresa va ser que el 19 de novembre del 2020, nou mesos després de l’arribada a Espanya, després de 24 anys fugit, va ser excarcerat. L’advocada de les víctimes va quedar astorada i va començar a indagar el perquè d’aquest gran benefici penitenciari. El resultat va descobrir una argúcia legal, aprofitant un descuit de la fiscalia, de la defensa del terrorista.

L’advocat defensor va presentar la liquidació de la condemna a l’Audiència Provincial de Ciudad Real, la darrera a condemnar-lo, precisament per un delicte de trencament de condemna i per un altre de segrest, evasió de presos, detenció il·legal i atemptat contra l’agent de l’autoritat. Es tractava d’una condemna de tres anys, del 17 de novembre del 1980, ferma el 9 de gener de 1981, per intentar fugir de la presó, segrestant el director i els seus fills i manllevant-li l’arma.

Aquesta sentència va arribar just quan es va acabar de celebrar el judici pels atemptats d’Atocha i, abans que fos ferma la sentència, l’assassí ja havia estat condemnat per l’Audiència de Ciudad Real, sense que ni l’Audiència Nacional ni les víctimes en sabessin res. Aprofitant aquesta condemna, i que el terrorista d’ultradreta s’havia acollit al Codi Penal de 1973, en tornar a Espanya es va fer una nova liquidació de penes a través de l’Audiència de Ciudad Real. Una liquidació que calculava la seva sortida de la presó el 27 d’agost del 2030. Però aquesta liquidació de pena va ser recorreguda “aportant mèrits, reconeixements i càlculs”. El recurs es va acceptar i van retallar el compliment de la pena fins al 19 de novembre del 2020. La rebaixa era per redempció de pena i beneficis penitenciaris, tot i només haver complert deu anys de la condemna.

García Juliá detingut al Brasil amb identitat falsa, després de fugir a Xile, Argentina i Veneçuela/Arxiu

“No ens ho podíem creure, ens vam assabentar pel diari que hi havia aquesta liquidació i aquesta condemna per l’Audiència de Ciudad Real, i ens hi vam personar”, explica Almeida. “La retallada de la pena pendent és forassenyada i il·legal perquè els beneficis de redempció de pena no es poden aplicar si hi ha hagut trencament de condemna o mala conducta, i és evident que en aquest cas n’hi ha hagut: fugides, segrest, tràfic de drogues i desaparició”, afegeix amb cert to indignat Almeida. “A més, els magistrats de Ciudad Real van entendre que els dos delictes eren connexos i no tenen res a veure”, exclama.

La decisió va ser anar al Tribunal Constitucional i presentar un detalladíssim recurs d’empara al qual ha tingut accés aquest diari. Es va presentar un 6 de novembre i, només quatre dies després, el 10 de novembre, els magistrats ja havien decidit que no l’admetien a tràmit. “No ens han deixat més remei que anar a Europa i denunciar “l’enorme arbitrarietat de la justícia espanyola en no aplicar les lleis i la jurisprudència que impedirien l’aplicació de beneficis de redempció de penes per treball a García Julià, un assassí d’ultradreta”, raonen. “Aquesta impunitat no pot ser, en canvi, a d’altres els treuen el tercer grau per una acusació de sedició sense violència”, compara l’advocada, en referència als presos independentistes. Així, han registrat el recurs i han aportat la documentació –molta encara que no estava digitalitzada– davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, en entendre que no hi ha hagut tutel·la judicial de les víctimes i s’han vulnerat el seu dret a la segona instància. “Tot plegat és increïble, sembla que les vides d’Atocha no valguin res, un despropòsit que beneficia la ultradreta“, conclou Almeida.

Comentaris

  Vendetta Juliol 09, 2021 | 21:10
  Ke el matin y fora
  Pepe Juliol 09, 2021 | 21:43
  Spain is still different. Has a lot in common with Turkey or North Korea, or not?
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Juliol 09, 2021 | 22:32
  No ens hauria d'estranyar si pensem que Mr. X, organitzador dels GAL, no ha estat mai processat i és una icona del PPSOEMOCS
  David Juliol 09, 2021 | 22:46
  Que li posin una samarreta amb una estelada i tot solucionat. No podrà viure tranquil mai més a la vida i el posaran a la garjola tant aviat com puguin.
  Pedro Juliol 09, 2021 | 23:25
  La ley no es sinónimo de justicia.
  Luisnomeacuerdo Juliol 09, 2021 | 23:33
  Quico también tenemos al pastelero loco y otros fascistas independentistas dando tumbos y no pasa nada. Por cierto tu amado líder se quiere quedar en Bélgica para siempre, que suerte tienen los belgas que nos van a privar de tan insigne personaje, va a ser un schok para los borreguetes grocñordos.
   uno que vive en Tabarnia Juliol 10, 2021 | 09:58
   doña francisquita, porque asi te llamas verdad, tus argumentos no son solamente pobre sino que proceden de una mente desquiciada por lo que tus ancestros (cabestros) te inculcaron, no mreces vivir en sociedad porque verdaderamente eres el ejemplo de los que no debe de ser un ser humano, aqui demuestras que el unico loco y que merece estar encerrado eres TU
  Violant d’Hongria Juliol 09, 2021 | 23:51
  Els jutges són d'ultradreta. La justícia espanyola fa fàstic.
  6599 Juliol 10, 2021 | 00:28
  Chuches i fecals bruts, corruPPtes i PPrevaricadors ....Ñordos .
  Bravo ! Juliol 10, 2021 | 05:19
  Espero que pueda pasar el resto de sus días entre rejas, fue una masacre. Siempre me ha horrorizado que, gracias a “retorcedores” de leyes, asesinos / delincuentes puedan librarse de la justicia. Es igual que el caso de la asesina de Ramon Romeo, la Etarra que se “exilio” y vivía en Bélgica. Sus abogados son los Mismos que Puigdemont, retorcedores de leyes. Por suerte en este caso BÉLGICA fue condenada por el TEDH por no aceptar la extradición.
   Pere G. Prat. Juliol 10, 2021 | 20:15
   Puigdemont no és un assassí sinó la víctima innocent d'un estat prepotent que es passa la democràcia i el dret per l'anus.
   Pere G. Prat. Juliol 10, 2021 | 20:17
   Si fos català i independentista de segur que l'haurien engarjolat, però com és dels seus a voltar món.
  Català Juliol 10, 2021 | 09:56
  Com voleu que l'engarjolin?. És dels seus.
  Lisa Juliol 10, 2021 | 10:07
  Aquests assesins, els haurien de exterminar..no és el que va fer ell? I gràcies a la justícia espanyola, ha estat tots aquests anys de rositas...m'agradaria que es pogués saber qui li va facilitar la fugida, el canvi de nacionalitat i el modus vivendi...potser quedaríem estorats (encara més) del funcionament del estat espanyol...no han posat tants dispositius en marxa per capturar aquest tros de carn, com per fer-ho amb el exiliats catalans...
   La asesina de Ramon Romeo Juliol 10, 2021 | 11:18
   Es verdad, es injusto que haya estado de rositas. Igual que la asesina Etarra de Ramon Romeo, que ha estado 40 años huida ( 40 años de Rositas ). En Bélgica ( la gran tierra de la “libertad” de los etarras ) gracias a unos abogados que saben retorcer las leyes. Justamente son los mismos abogados que PUIGDEMONT fue a buscar para que pararan su extradición. El Tribunal Europeo de Derechos Humanos condenó a BÉLGICA a por no aceptar la extradición a España. Estos abogados y justicia Belga Franquista.. que dejo de rositas a esta asesina .. en fin ..
    Eso le paso por ir a misa Juliol 10, 2021 | 11:42
    Ir a misa no es bueno
    No cola Juliol 10, 2021 | 13:05
    Comparar un assassí amb Puigdemont, és típic dels súbdits borbònics sense res al cervell, com tu q només mires el món pel forat del cul de ñ
     Xenofobia Populista Juliol 10, 2021 | 13:15
     Hola Xenófobo, Lo compararás tú con los etarras, yo solo he dicho que Bélgica fue condenada por el TEDH por dejar de Rositas a una etarra que ha estado 40 Años sin ser juzgada por el asesinato de Ramón Romeo. Y te he dicho que Puigdemont se fue a buscar a esos abogados, por que si paran las extradiciones de Etarras sabía que pararían la suya. Tu respuesta es la típica de lo que Sois, Hiperventilados Xenófobos Populistas
    Pere G. Prat. Juliol 10, 2021 | 20:15
    Puigdemont no és un assassí sinó la víctima innocent d'un estat prepotent que es passa la democràcia i el dret per l'anus.
   Tot continua lligat i ben lligat! Juliol 10, 2021 | 11:39
   I portem gairebé 50 anys així
  Xenófobo Juliol 10, 2021 | 11:46
  Hola Xenófobo, Lo compararás tú con los etarras, yo solo he dicho que Bélgica fue condenada por el TEDH por dejar de Rositas a una etarra que ha estado 40 Años sin ser juzgada por el asesinato de Ramón Romeo. Y te he dicho que Puigdemont se fue a buscar a esos abogados, por que si paran las extradiciones de Etarras sabía que pararían la suya. Tu respuesta es la típica de lo que Sois, Hiperventilados Xenófobos Populistas
   Santi Juliol 11, 2021 | 12:32
   Visca Puigdemont i la LLibertat Europea !!! A la mierda la España franquista y fascista !!!
  Sants Juliol 10, 2021 | 11:52
  Los odios y el fanatismo no tienen derecha ni izquierda. Todos deben ser condenados por igual.Algunos de los comentarios que son graves insultos,desprecios y supremacismos y que leemos en este blog demuestran que el odio está bien vivo.Lamentable
   Si noi, Juliol 11, 2021 | 11:45
   Explica-ho a la magistratura de la monarquia bananera de ejpaÑistán, que és la riota d'Europa.
  Doctor Strangelove Juliol 10, 2021 | 13:49
  Jesús ens va ensenyar a perdonar, en canvi els comunistes a matar i odiar. Pel bé de tots, hauríem de fer més cas del que ens va dir Crist i menys de tots aquest que volen acabar amb la nostra llibertat individual! Doc.
   Doctor Strangeignorantadoctrinatapessebratitontulcul Juliol 10, 2021 | 20:50
   Que Dèú no existeix, IDIOTA!!! I de rebot el seu fill tampoc. Son contes de velles i tietes, d’aquelles que tant critiques. Gaudeix mes de la vida i no siguis tant amargat, infeliç!

Nou comentari