El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras i Romeva demanen al TC la recusació de Conde-Pumpido

La defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva ha presentat un escrit per demanar al Tribunal Constitucional la recusació del magistrat Cándido Conde-Pumpido de l’estudi dels recursos contra la sentència de l’1-O. La defensa critica la falta de neutralitat i imparcialitat del magistrat i ho atribueix a les seves declaracions durant una conferència el 2017. Concretament, es refereixen a la conferència el novembre d’aquell any al Congrés dels Diputats, on asseguren que es va posicionar sobre els fets i va expressar “la seva opinió personal sobre la transcendència penal dels fets atribuïts”, així com “altres consideracions que obliguen a rellevar-lo” del procés. L’escrit dels dos presos arriba pocs dies després que Carles Puigdemont també demanés la recusació del magistrat i que s’aparti de totes les causes.

Segons la defensa, a la xerrada es va analitzar “de manera indiscutible” l’actuació dels presos i assenyalen que es va fer “especial menció a la utilització irregular de fons públics” –referent al càrrec per malversació- i “al control o utilització de les forces de seguretat autonòmiques armades” –en referència als càrrecs per rebel·lió i sedició-. Els lletrats creuen que el magistrat “va construir al seu discurs una clara anàlisi juridicopenal concreta destinada a combatre, descartant-la, la concurrència de causes de justificació o eximents en l’actuació dels demandats” i subratllen que es va utilitzar “el verb típic ‘alçar-se’ que es vincula a l’actuació dels qui en aquell moment estaven investigats per rebel·lió”.

La defensa també apunta que es va fer diverses referències durant la conferència “al caràcter antijurídic penal dels fets”, a la falta de viabilitat d’alguns arguments de la defensa i “a la il·legalitat i gravetat de la imputació”. “Qualsevol oient hauria de deduir naturalment de les paraules del magistrat recusat que no es troba en disposició d’afrontar de manera neutra i imparcial l’anàlisi dels motius d’empara”, consideren. La defensa recorda que en el moment de la conferència ja s’havia incoat el procés penal contra Junqueras i Romeva del que es desprèn el recurs d’empara sinó que ja estaven en presó provisional. Els lletrats també argumenten que durant el procés judicial no només s’ha de garantir l’exercici del dret de les parts, sinó que també s’ha d’oferir l’aparença que serà així.

Escrit de Puigdemont

El dijous 18 de març Carles Puigdemont també va demanar la recusació de Conde-Pumpido i que s’abstingui en tots els recursos sobre l’1-O. L’expresident també fa referència a la conferència del 2017, i també recorda que el magistrat va ser Fiscal General de l’Estat i que té una relació d’amistat amb Javier Zaragoza, un dels fiscals del Suprem en el judici de l’1-O.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 22, 2021 | 19:04
  L'OBSERVADOR ASTORAT març 22, 2021 | 19:04
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
 2. Icona del comentari de: Català a març 22, 2021 | 19:08
  Català març 22, 2021 | 19:08
  I jo demanaré la lluna en hn cove. Babaus!
 3. Icona del comentari de: Octubrista a març 22, 2021 | 19:17
  Octubrista març 22, 2021 | 19:17
  Havien d'haver marxat tots i format un govern a l'exili, a Bèlgica, a Suïssa o a qualsevol altre país civilitzat
 4. Icona del comentari de: Parece que Conde-Pumpido cabalga a març 22, 2021 | 19:35
  Parece que Conde-Pumpido cabalga març 22, 2021 | 19:35
  Mira como le ladran los perros secesionistas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa