El president català a l’exili, Carles Puigdemont, ha demanat explicacions a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, pel pla que ha ordit per retirar-li les credencials. Segons publica el diari El Mundo, Metsola va explicar en un dinar celebrat a Barcelona amb dirigents del PP i les patronals empresarials catalanes que està decidida a retirar les credencials a Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín i Jordi Solé, però que ha d’esperar “un informe jurídic per donar-li totes les garanties”.
A l’octubre, el Parlament Europeu va enviar un requeriment a la JEC per saber si considera que Puigdemont és un eurodiputat o no. Els quatre eurodiputats catalans afectats són els únics que no han viatjat a Madrid per jurar la Constitució espanyola, l’escletxa legal que aprofita la Junta Electoral Central (JEC) per negar-los la condició d’eurodiputats. En el cas de Puigdemont, Ponsatí i Comín, viatjar a Espanya a jurar la Constitució suposaria la seva detenció immediata, malgrat que disposen d’immunitat parlamentària.
La presidenta del Parlament Europeu dina amb el PP i els empresaris
Sempre segons la informació publicada pel diari El Mundo, al dinar amb Roberta Metsola hi van assistir el president del PP, Alberto Núñez Feijóo; la portaveu del PP a l’Eurocambra, Dolors Montserrat; l’ex consellera de Justícia, Pilar Fernández i Bozal; i els presidents de Pimec i Foment del Treball, Antonio Cañete i Josep Sánchez-Llibre, entre altres. Ni Metsola ni el Parlament Europeu han fet cap comentari oficial sobre la filtració.

Puigdemont ja va tenir una primera enganxada amb Metsola aquest mateix dilluns, primer dia del viatge de la presidenta del Parlament Europeu a Barcelona. Després de participar en un acte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Metsola va fer una piulada només en castellà i amb la icona de la bandera espanyola, un gest que no va agradar a Puigdemont. “Esperava de vostè més sensibilitat cap a la llengua pròpia de Catalunya, oficial en una àrea on viuen 10 milions de persones”, li va etzibar. “Vostè té la sort que la seva llengua materna, el maltès, és oficial a la Unió Europea, tot i que és parlada per poc més de mig milió de persones. Cada vegada que la fa servir és una victòria merescuda dels qui han lluitat per la seva pervivència”.
Una decisió contra la Doctrina Junqueras
Tal com recorda el mateix Puigdemont, retirar-li les credencials perquè no ha anat a Madrid a jurar la Constitució “contradiria la decisió del Tribunal General [de la UE]” –coneguda com la Doctrina Junqueras–, que estableix que la condició d’eurodiputat s’adquireix en el moment de ser diputat electe, sense cap més requisit. El cas d’Oriol Junqueras va obrir un intens debat polític i jurídic al Parlament Europeu i a Espanya.
Aquest dilluns es va saber que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) té previst pronunciar-se a finals d’any sobre el recurs de Junqueras per saber si era legal retirar-li l’escó. L’advocat general del tribunal, Maciej Szpunar, considera que la decisió del Parlament Europeu de retirar-li l’escó va correcte perquè no tenia “competències” per rebutjar la decisió del Tribunal Suprem, que va suspendre el mandat del líder republicà.