El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès reivindica Maragall en el traspàs de la presidència de l’Euroregió

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assumit aquest divendres la presidència de l’euroregió Pirineu-mediterrània a Tolosa, després de dos anys del lideratge de la presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga, qui també ha assistit a la trobada. En aquest context, el president ha reivindicat la figura del president Maragall, impulsor de l’euroregió el 2004, que durant els últims anys ha anat acompanyada de les Illes Balears i la regió d’Occitània. “Cal continuar amb la visió estratègica del president Maragall, que va impulsar la recuperació cultural i la innovació de l’euroregió”, ha dit el president, davant al costat de Carole Delga i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors de les Illes Balears.

La presidenta de la Regió d'Occitània, Carole Delga, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès / Govern
La presidenta de la Regió d’Occitània, Carole Delga, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès / Govern

Impulsen una macroregió

De fet, tots ells han demanat l’impuls de la nova Macroregió europea, amb la participació de Grècia, Còrsega, Itàlia, Catalunya, Occitània, i totes les regions mediterrànies. De fet, ja hi ha algunes macroregions, com ara la del Danubi, Bàltic i Adriàtic, i no té perquè incloure estats de fora d’Europa.

“Des del primer moment Catalunya ha estat impulsora de l’euroregió Pirineus-mediterrània”, ha dit el president, qui ha reivindicat el full de ruta de l’Euroregió 2021-2030, que es basa en respondre les urgències climàtiques, promoure la innovació, millorar la inclusió dels ciutadans a través de la participació i respondre a l’ambició mediterrània dels territoris membres. Des de Tolosa, Aragonès assegura que agafa el lideratge de l’Euroregió “amb el convenciment que és la millor aliada del projecte europeu”. “Són una eina per superar fronteres per governar de forma horitzontal”, ha dit el president davant les mirades de la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, i la vicepresidenta d’Occitània, Nadia Pellefigue.

Nous reptes a afrontar

Alhora, el president ha posat en valor la necessitat d’enfortir les aliances en un context sanitari complicat per la crisi sanitària de la covid, la guerra d’Ucraïna, així com la necessitat de cooperar pels fons Next Generation. Occitània té un pol aeronàutic, mentre Catalunya manté té com un dels principals punts forts la investigació i la recerca.

Occitània reivindica el seu mandat

En aquesta línia, Carole Delga ha reivindicat el seu mandat de dos anys, en un context de covid-19, mentre que ha tret pit de la “mobilització del jovent”. De fet, en la trobada també hi era present el president de l’Assemblea euroregional dels joves, Francesc Almendros, ja que hi ha hagut una trobada presencial per debatre el futur europeu i els diferents reptes. “Els joves tenim molt a dir”, ha assegurat Almendros. Delga, ha assegurat que l’euroregió els permet posar-se “al mapa” de la Unió Europea. “Ens hi hem de comprometre més i millor”, ha dit Delga, que s’ha mostrat orgullosa d’haver presidit l’ens europeu.

Per la seva banda, la consellera d’Economia de les Illes, Rosario Flores, ha reivindicat la cooperació a través dels fons covid així com la necessitat de preservar el medi ambient i el Mediterrani. “Hem de continuar posant fil a l’agulla de la preservació de la nostra diversitat i lluita contra el canvi climàtic”, ha explicat Flores, qui també ha demanat preservar els territoris de l’Euroregió.

Més notícies
Una imatge de la vista del judici a Laura Borràs que ha començat aquest matí amb les qüestions prèvies/ACN
La fiscal del cas Borràs: “El judici se celebra aquí, no al carrer”
Notícia: La fiscal del cas Borràs: “El judici se celebra aquí, no al carrer”
Comparteix
Fiscalia considera que és legítim intentar arribar a conformitats entre diferents acusats
Instal·lacions del Club Natació Barcelona (CNB) on s'obrirà el nou 'beach club' / Servimedia
Costa Este crearà 300 llocs de feina al nou ‘beach club’ de la Barceloneta
Notícia: Costa Este crearà 300 llocs de feina al nou ‘beach club’ de la Barceloneta
Comparteix
El grup d’oci nocturn crear una nova àrea de restauració i entreteniment al Club Natació Barcelona (CNB)
Borja Thyssen i Blanca Cuesta, acusats per la Fiscalia - Europa Press
Demanen tres anys de presó per a Borja Thyssen i Blanca Cuesta
Notícia: Demanen tres anys de presó per a Borja Thyssen i Blanca Cuesta
Comparteix
El fill de Carmen Cervera i la seva dona també podrien veure's forçats a pagar una multa milionària
L'Estela d'Eufòria revela si els companys tenen relació - 8TV
L’Estela d’Eufòria confessa si hi ha hagut distanciament amb els companys
Notícia: L’Estela d’Eufòria confessa si hi ha hagut distanciament amb els companys
Comparteix
Ara que ha acabat el programa, molts es pregunten si ha canviat la relació entre ells

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Nap a febrer 10, 2023 | 16:26
    Nap febrer 10, 2023 | 16:26
    El que cal és un país independent, tap de suro!
  2. Icona del comentari de: Països Catalans a febrer 10, 2023 | 16:31
    Països Catalans febrer 10, 2023 | 16:31
    Una federació d'estats entre catalunya, andorra, occitania, valència i les illes seria el millor per tots.
  3. Icona del comentari de: Cal dir-ho a febrer 10, 2023 | 17:15
    Cal dir-ho febrer 10, 2023 | 17:15
    Quan parleu de la Regió Occitània heu d'especificar que parleu de la regió administrativa francesa "creada" en la reforma territorial del 2014 la qual inclou l'antiga anomenada regió Llenguadoc-Rosselló, però, en realitat aquesta nova "regió" del 2014 no inclou l'Occitània sencera i per contra inclou el departament del Pirineus Orientals, és a dir la Catalunya de sobirania francesa i que mai ha estat terra occitana. Realment la nació Occitània està formada per la Gascunya, el Llenguadoc, el Llemosí, Guiena, Alvèrnia, el Delfinat i la Provença. L'Aran tot i que administrativament depèn de la Catalunya espanyola, és culturalment gascona (de Gascunya) i doncs de llengua i cultura occitanes. L'Occitània "regió" del 2014 francesa inclou parts de Gascunya, del Llenguadoc i de Guiena... i la Catalunya del nord (?!).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa