El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern vol fixar dijous amb Sánchez “un calendari” per iniciar la mesa de negociació
  • CA

El Govern confia que la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que tindrà lloc el proper dijous a Barcelona serveixi per fixar “un calendari” per iniciar la mesa de negociació entre governs per resoldre el conflicte amb l’Estat. El PSOE s’havia compromès amb ERC a posar en marxa aquesta mesa en un termini de 15 dies després de la formació del nou govern, que va tenir lloc el passat 13 de febrer.

Budó ha fet aquestes declaracions pocs minuts després que la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, hagi anunciat que a la reunió amb Torra Sánchez estarà acompanyat per la ministra de Política Territorial, Carolina Darias. El Govern, en canvi, no s’ha plantejat que hi vagi “cap membre” de l’Executiu perquè l’acord era que la trobada fos “una reunió entre dos presidents prèvia a la mesa”, la qual, ha insistit Budó, “ens hauria de permetre posar les bases del joc que han de guiar” la negociació “entre governs”. “Cal preservar els acords telefònics i considerem que la reunió s’ha de celebrar de president a president”, ha dit.

El problema de les “garanties”

Pel que fa al contingut de la trobada, Budó ha repetit el que el Govern ve dient des del principi: “La nostra voluntat és que es pugui parlar de tot, sense vetos ni limitacions de contingut i amb totes les garanties possibles”. El Govern, però, no ha discutit en la reunió d’aquest dimarts sobre com s’han de produir aquestes garanties i manté que el contingut serà el que van fixar en una cimera al Palau de la Generalitat partits i entitats independentistes.

El dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió es mantenen com dos punts fonamentals en les demandes del Govern i que pensa traslladar a Sánchez dijous. En la seva intervenció, Budó també ha replicat les paraules de la portaveu del govern espanyol que ha dit que no confiava que la reunió entre presidents pugui donar fruits a curt termini. “No sé si hi ha d’haver fruits a curt, mitjà o llarg termini, la política és una carrera de fons i aquest treball ha de servir per obtenir uns resultats que ens permetin resoldre el conflicte existent entre Catalunya i l’Estat espanyol”, ha afegit la portaveu del Govern.

Budó ha insistit en què s’ha de parlar sobre el fet si existeix “una voluntat real de resoldre políticament el que és un conflicte polític”. “Si ens asseiem —ha subratllat la portaveu— és perquè hi ha aquesta voluntat de resoldre el conflicte polític i això passa pel dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa