El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Polèmica perquè Bolaños diu que “els jutges no poden elegir els jutges”
  • CA

Félix Bolaños, el ministre de la Presidència d’Espanya, ha provocat una nova i forta polèmica en la guerra entre el PSOE i el PP pel bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En una entrevista a la Cadena SER, Félix Bolaños ha dit clarament que “els jutges no poden elegir els jutges” i ha afegit que és com en el cas dels polítics: “Ni els jutges poden elegir els jutges, ni els polítics poden elegir els polítics, a tots ens trien els ciutadans perquè són poders de l’Estat”. Les paraules del nou ministre de la Presidència del govern del president espanyol Pedro Sánchez han provocat la reacció immediata del PP, que ha esclatat demanant que Bolaños sigui cessat del seu càrrec, perquè consideren que el que ha dit és “autoritarisme” i “totalitarisme”.

De fet, Pablo Casado, el president del Partit Popular (PP), ho ha exigit en una piulada al seu compte de Twitter, en què ha assegurat que “Félix Bolaños hauria de ser cessat pel seu atac a la democràcia i als l’estat de dret”. Per a Casado, les declaracions del ministre són d’un “totalitarisme inadmissible”.

En aquesta línia s’ha expressat també Cuca Gamarra, la diputada portaveu del PP al Congrés. En declaracions al programa Al rojo vivo, de La Sexta, Cuca Gamarra ha assegurat que “això que els ciutadans escullen els polítics perquè siguin ells els que ho trien tot és la màxima de l’autoritarisme. Això és just el contrari del l’estat de dret i de la separació de poders”. Gamarra ha aprofitat l’avinentesa per atacar el president espanyol, Pedro Sánchez, del qual ha afirmat que practica “el totalitarisme dia a dia” i que ara aquest totalitarisme “s’aguditza” amb les declaracions de Félix Bolaños. La diputada ha defensat que la Constitució espanyola del 1978 permet que siguin els mateixos jutges els que escullen la composició del CGPJ i ha recordat que es va estar fent així des del 1980 fins al 1985, en què es va canviar de sistema durant el primer govern del PSOE de Felipe González.

El president del CGPJ i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes | ACN
El president del CGPJ i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes | ACN

Segons el PP, la Unió Europea ha reclamat a Espanya que canviï el sistema d’elecció dels membres del GGPJ, màxim òrgan de govern dels jutges, per “despolititzar” la justícia. Però fonts del PSOE i del govern espanyol consideren que aquesta excusa només és una maniobra del PP per mantenir el bloqueig de la renovació del CGPJ, que s’havia d’haver fet el 2018 i no ha pogut tirar endavant perquè els dos grans partits espanyols no es posen d’acord sobre com repartir-se els representants en aquest organisme, cosa que sí que havien fet fins ara des del 1985.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa