El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Feijóo s’estrena beneint l’entrada de Vox al govern de Castella i Lleó
  • CA

El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’estrena beneint l’entrada de Vox al govern de Castella i Lleó. Feijóo evitarà sortir a la foto que consumarà el pacte de govern amb la ultradreta, però en les seves últimes intervencions ha donat el vistiplau a un acord que es perfila com un assaig de les pròximes eleccions generals si el PP i Vox sumen prou vots per entrar a la Moncloa.

Aquest dilluns hi ha el debat d’investidura d’Alfonso Fernández Mañueco, que repetirà com a president de Castella i Lleó gràcies al pacte que donarà a Vox la vicepresidència de la comunitat i les conselleries de Treball, Cultura i Agricultura. La formació d’ultradreta, que ja té la presidència del parlament autonòmic, entra per la porta gran en un govern autonòmic i encara el pròxim cicle electoral amb més força i visibilitat que mai.

En la seva intervenció, Mañueco ha defensat el pacte amb Vox com un acord “beneficiós per millorar la nostra qualitat democràtica i per millorar el futur de la nostra terra” i ha reconegut la voluntat del partit ultra per facilitar la investidura. “Som dos partits diferents, però hem sabut donar un exemple de responsabilitat” i “tenim molt a construir”, ha dit abans d’avançar que el seu executiu governarà la comunitat “sense complexos”.

El líder de Vox a Castella i Lleó, Juan García-Gallardo i Alfonso Fernández Mañueco després de signar el pacte de govern / Europa Press

El vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, ha tret ferro a l’acord amb Vox i ha assegurat que no hi ha “res a témer” perquè “forma part de la normalitat” política després dels resultats de les eleccions autonòmiques. En una entrevista a Onda Cero, Rollán ha insistit que el pacte no hauria “d’estranyar ningú” i ha reclamat que es miri la lletra petita de l’acord, en el qual Vox ha cedit a les postures del PP.

Feijóo defensa el pacte

Les declaracions de Rollán van en la línia de les que va fer Feijóo el divendres passat. El nou president del PP va titllar de “broma” que el PSOE li reclami no pactar amb Vox a Castella i Lleó després de negar-se a facilitar la investidura de Mañueco amb l’abstenció dels socialistes. “Entenc que és una broma”, va dir. “Que el PSOE ens digui que s’ha de trencar amb Vox quan ells governen amb Bildu a Navarra, amb Podemos a Espanya i busquen el suport d’ERC i Bildu per tirar endavant pressupostos i lleis“.

El nou govern de Castellà i Lleó, que prendrà possessió més de dos mesos després de les eleccions, només tindrà el suport de PP i de Vox. El PSOE, Podemos, Ciutadans, UPL i Soria Ya han avançat que votaran en contra. Així, els 31 escons dels populars i els 13 de Vox seran suficients per consumar el primer pacte autonòmic amb la ultradreta ocupant responsabilitats de govern, un precedent perillós de cara al nou cicle electoral que obriran les eleccions a Andalusia i continuarà amb les municipals del 2023 i les generals, que s’han de convocar a mitjans de l’any que ve.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a abril 11, 2022 | 12:41
    fideli abril 11, 2022 | 12:41
    españa és nazivox. tota.
  2. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a abril 11, 2022 | 12:44
    L'OBSERVADOR ASTORAT abril 11, 2022 | 12:44
    https://blogs.publico.es/juan-tortosa/2021/04/10/el-huevo-de-la-serpiente/
  3. Icona del comentari de: Tano a abril 11, 2022 | 15:56
    Tano abril 11, 2022 | 15:56
    Que baix i cavernari ets Feijóo.
  4. Icona del comentari de: Jm a abril 11, 2022 | 16:52
    Jm abril 11, 2022 | 16:52
    Valle Inclán en “Luces de Bohemia”: “España es el esperpento grotesco, continuo e inacabable de la civilización europea”./
  5. Icona del comentari de: Poca-solta a abril 11, 2022 | 16:54
    Poca-solta abril 11, 2022 | 16:54
    Oh, quin ensurt! M'havia semblat que el de la camisa blanca era Laporta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa