Europa retorna provisionalment la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

Aixecament cautelar de la mesura

El Tribunal General de la Unió Europea ha suspès provisionalment l’aixecament de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Tots tres eurodiputats van perdre la immunitat arran del procés de suplicatori arran de la demanda de la justícia espanyola. Així ho ha informat Josep Costa, un dels juristes -juntament amb Gonzalo Boye, que va participar en el recurs a la decisió de l’europarlament i que demanava l’aixecament cautelar de la mesura.

El vicepresident del TGUE ha defensat que les al·legacions fàctiques i jurídiques dels independentistes justifiquen que se’ls hi mantingui la immunitat fins que aquest tribunal de primera instància es pronunciï de forma definitiva. El TGUE ha concedit les mesures cautelars demanades per Puigdemont, Comín i Ponsatí encara que el Parlament Europeu no ha presentat per ara les seves al·legacions a la petició.

Segons es desprèn de la decisió emesa pel Tribunal, la “finalitat dels suplicatoris era dona curs a les ordres de detenció europees per sedició i malversació”. Així mateix fa constar, l’advertència dels tres eurodiputats del “risc real i imminent que poguessin ser detinguts i engarjolats arran de la decisió de l’europarlament, el que els impediria representar els ciutadans durant el seu mandat”. Un fet que podria provocar un “perjudici greu i irreparable i la seva probable detenció o limitació de llibertat de circul·lació vulneraria el seu dret a exercir les seves funcions de diputats europeus“. En aquest marc, els tres independentistes van alertar al TGUE que el 7 de juny havien d’anar a Estrasburg, a França, on es veurien “exposats a ser detinguts”.

El vicepresident recorda que l’Europarlament encara no ha presentat al·legacions, per tant, a la vista de les “al·legacions fàctiques i jurídiques dels diputats justifiquen que es mantingui l’statu quo fins que s’examinin més detalladament les al·legacions i es pronunciï amb caràcter definitiu sobre la demanda de mesures provisionals.

El 9 de març l’Eurocambra va aprovar l’aixecament de la immunitat als tres eurodiputats de JxCat amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Puigdemont, Comín i Ponsatí ho van impugnar el 30 de maig als tribunals de la UE sobretot per la gestió parlamentària prèvia a la votació política.

Comentaris

  Maria 03/06/2021 12:36 pm
  Hi ha comentaristes ximplets als quals els hi plau d'intentar enfrontar l'exili amb la repressió interior. S'ha d'ésser curt de gambals per a ignorar la història que ara es repeteix. Al nostre país entre exili i repressió interior hi ha malauradament, molta experiència, només cal recordar durant el franquisme, les friccions i les desavinences entre uns i altres. N'hi ha que volen repetir errors, inèrcies i capteniments ridículs, però, els hem de dir que l'exili no és el mateix en èpoques passades que ara al segle XXI, tot i la pandèmia de la covid-19, per exemple ara les comunicacions entre exili i interior son immediates, es poden fer debats on line, els mitjans de comunicació no tenen res a veure amb els dels segles XVIII; XIX i XX... Fa dècades o segles, aleshores per a connectar amb l'exili des de l'interior calia fer fatigosos i llargs viatges... Per la qual cosa, ara no intenteu enfrontar-nos entre els que son a l'interior sota la repressió espanyola i l'exili, senzillament perquè son peces d'una mateixa lluita. També cal afegir-hi que ara, al segle XXI, no tot son avantatges, cal tenir molta cura, estar sempre amatents i prevenir l'espionatge i les manipulacions interessades des de les clavegueres de l'estat espanyol, policia i fiscalia patriòtica espanyola, fons reservats, tribunals espanyols de "passar cuentas"...
  Doctor Strangelove 03/06/2021 7:46 am
  A veure melons, he dit que don Pujolone és el psre de la nació catalana moderna, no pas el meu talossos. No veieu que un sevidor és guapo i en canvi aquest paio és clavat al Yoda? Doc
  Luisnomeacuerdo 03/06/2021 1:08 am
  Guau quico otra victoria para los anos de la historia de los fascistas independentistas, espinete el nostre president y legitimi de la repugblica de tractori.
  Vendetta 02/06/2021 10:56 pm
  Colono orangunyol ploras?... mai entregarse al enemic es de 1 de independencia
  19
  93
  Respon
   Lambretta 03/06/2021 12:38 pm
   Oh! Quina merdetta de comentari, de falsa bandera com una casa.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 02/06/2021 9:58 pm
  Les fels unionistes destil·lant bilis a dojo !
   pio 02/06/2021 10:02 pm
   Ens cal destilar menys, les noticies dolentes sembla que s'acumulen més a la banda dels indepes frustats.
    Gavanenc 03/06/2021 11:09 am
    Per a frustrats professionals els pobres unionistes espanyols que encara els fan creure en la fal·làcia de la "unidad" d'Espanya... una unitat que des de l'any 1587 perd territoris, l'últim torna a estar a la palestra, la província del Shara, una província espanyola més fins l'any 1976, a l'època hi regnava Emerito Juancarlos, li sona a algú ? Els catalans hem de tenir més sentit d'estat, menys autoodi i més autoestima i confiança, perduda durant els 300 anys d'ocupació espanyola.
  Ex-reagrupat 02/06/2021 9:02 pm
  Vist lo vist, i de tota manera, jo no em fiaria gaire, (per no dir gens). El títol de l'article parla de "retorn provisional de la immunitat". Son capaços de tornar-se enrere quan el President Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsati estiguin a Estrasburg que es territori francès, i aprofitin per a engarjolar-los. En fi, soc llec, en lleis, i no se si ho poden fer o no, però jo d'ells no les tindria totes. Coses més rares s'han vist. I si per desgràcia passés això, després ves a reclamar al mestre armer.
   Octubrista 02/06/2021 10:03 pm
   El risc de segrest o alguna cosa pitjor, sobre tot pel MHP Puigdemont, sempre existeix, a França i fins i tot a Bèlgica. El President de Catalunya és l'enemic n. 1 no només pel PPSOEMOCS, també ho és pel PDeCat, la Comuna Pudenta i ERC
   45
   69
   Respon
    October 03/06/2021 12:10 pm
    Això ho escrius tu, ximplet. La independència l'aconseguirem si molts de catalans la volem i entre tots, no amb ximplets il·luminats com tu. Els enemics te'ls inventes tu, menys paranoies i més tocar a terra, si no és que ets un quintacolumnista unionista de falsa bandera
  Manel 02/06/2021 8:25 pm
  Els més llestos, els que no s´entreguen a l´enemic i lluiten fins el final.
  125
  26
  Respon
   Maria 03/06/2021 12:25 pm
   Hi ha pallussos que els hi plau d'intentar enfrontar exili i repressió interior. S'ha d'ésser curt de gambals per a ignorar la història que es repeteix. En exili i repressió interior hi ha malauradament al país, un munt d'experiències, només cal recordar durant el franquisme, les friccions i les desavinences entre uns i altres. N'hi ha que volen repetir errors i inèrcies, però, els hem de dir que l'exili no és el mateix en èpoques passades que al segle XXI, malgrat la pandèmia de la covid-19, per exemple ara les comunicacions entre exili i interior son immediates, es poden fer debats on line, els mitjans de comunicació no tenen res a veure... No com fa dècades o segles quan per a connectar amb l'exili calia fer fatigosos i llargs viatges... Per la qual cosa, ara no intenteu enfrontar-nos entre els que son a l'interior sota la repressió espanyola i l'exili, senzillament perquè son peces d'una mateixa lluita. També cal afegir-hi que ara, al segle XXI, no tot son avantatges, cal tenir molta cura, estar amatents i prevenir l'espionatge i les manipulacions interessades de les clavegueres de l'estat espanyol.
  Gonzalo 02/06/2021 8:23 pm
  30 de mayo de 2019: Estrasburgo da un varapalo al ‘procés’: suspender el pleno de la DUI era una “necesidad social imperiosa” El TEDH rechaza la demanda contra la decisión del Constitucional de impedir la sesión del Parlament donde Puigdemont proclamaría la independencia porque había que "preservar el orden constitucional".
  3
  103
  Respon
  L'OBSERVADOR ASTORAT 02/06/2021 7:48 pm
  Efectivament, "EXILI o BARBARIE"
  Angelblau 02/06/2021 7:20 pm
  Puigdemont el nostre PRESIDENT
  230
  1
  Respon
  Je suis Manu 02/06/2021 7:06 pm
  Je me réjouirai de l'acord entre tous les acteurs sur l'avenir de la Catalogne. Il faut maintenant etablir par le gouvernement catalan la date du 3éme référendum, a fin de permetre finalement de mieux éclairer les catalans sur le jour d'après, c'est le choix de la clarté.
  Ricard 02/06/2021 6:12 pm
  Bravo. Justícia europea és justícia.
  almogaver 02/06/2021 6:07 pm
  Ai Europa que covarda ets, i quant et costa admetre que Espanya no es una democàcia plena. Si els que volien crear una Europa unida i democràrtica veiesin en que t'has convertit, els cauria la cara de vergonya
   Gonzalo 02/06/2021 7:05 pm
   Cuando resuelvan el caso desfavorablemente para vosotros, diréis que la justicia es una vergüenza...y tal....como siempre.
   10
   201
   Respon
    Pepet 02/06/2021 9:10 pm
    A joderse os toca nyordos.
    Gavanenc 02/06/2021 7:50 pm
    Tacito, ets un barrut, la justícia lawfare espanyola condemna durant una farsa de judici, innocents, després passats anys Tribunals internacionals anul·len les condemnes o el propi estat espanyol els "perdona", però, ja han segrestat durant un temps, intentat escarmentar, venjar i hauran fotut als que creuen que son els seus enemics, és així, ja ens coneixem la trama de l'estúpid film espanyol. Però no us en sortireu.
  Ramon 02/06/2021 5:49 pm
  Quasi tot el que no és exili és 155.
  122
  7
  Respon
   Nomar 03/06/2021 11:13 am
   Allò que no és independència política, és Espanya. Prou de succedanis per a parlar del país.
   L'OBSERVADOR ASTORAT 02/06/2021 7:47 pm
   Efectivament, "EXILI o BARBARIE"

Nou comentari