El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa es compromet a defensar l’oficialitat del català a Europa
  • CA

La Moncloa ha escoltat les peticions del president Pere Aragonès de cara a la 27a cimera hispanofrancesa. En la trobada entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron; que se celebra aquest dijous a Barcelona i que culminarà amb la signatura d’un “tractat de Barcelona” d’amistat entre els dos països, també s’hi abordarà qüestions fonamentals per als dos estats com les interconnexions, qüestions migratòries i el suport a Ucraïna. A més, el govern espanyol s’ha compromès a defensar l’oficialitat del català a Europa, tal com suggeria Aragonès en una carta enviada a Sánchez fa uns dies, tal com explica l’ACN.

A la cimera hispanofrancesa, Pedro Sánchez, les tres vicepresidentes, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, i els ministres d’Exteriors, Defensa, Interior, Transports, Educació, Agricultura i Cultura; assistiran al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Allà, els 10 ministres es reuniran amb els seus homòlegs francesos mentre el president espanyol fa el mateix amb el president de la República Francesa. Entre les qüestions que abordaran, hi ha la reobertura dels vuit passos fronterers secundaris que França va tancar durant la pandèmia i que el govern espanyol vol reobrir com més aviat millor.

El president francès Emmanuel Macron / Europa Press
El president francès Emmanuel Macron arribarà al MNAC cap a les 10.30 hores d’aquest dijous / Europa Press

La participació d’Aragonès

El president del Govern tindrà un paper insignificant en la cimera, ja que únicament es preveu que participi en la part protocol·lària, és a dir, en la rebuda i salutació de Macron i el seu equip de govern. Fonts del govern espanyol asseguren que serà en aquest moment quan Aragonès i Sánchez puguin intercanviar unes paraules.

El “tractat de Barcelona”, l’eix de la cimera

El principal objectiu de la cimera hispanofrancesa és la signatura del “tractat de Barcelona”, una declaració d’amistat que eleva les relacions entre l’Estat espanyol i França al màxim nivell. El tractat conté nou títols, entre els quals hi ha afers europeus; política exterior i seguretat; justícia; cultura, educació i esports; economia i turisme; desenvolupament sostenible; transports; agricultura i alimentació; sanitat; treball i afers socials, i el novè, que menciona una possible estratègia de cooperació transfronterera, segons fonts de la Moncloa.

La manifestació contra la cimera

Paral·lelament i a només uns metres, l’independentisme, convocat per més de 40 entitats sobiranistes, es manifestarà contra la cimera Sánchez-Macron amb l’objectiu de demostrar que el Procés no s’ha acabat, tal com volia en aquesta trobada.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sisco a gener 18, 2023 | 19:51
    Sisco gener 18, 2023 | 19:51
    Ficaran el catala a Europa i no a les corts espanyoles. Que no veieu que us estan foten el pel ?
    • Icona del comentari de: Josep a gener 18, 2023 | 20:47
      Josep gener 18, 2023 | 20:47
      El català el posaran a europa quan andorra entri a la ue
      • Icona del comentari de: Arnau a gener 18, 2023 | 22:47
        Arnau gener 18, 2023 | 22:47
        Sisco i Josep, la llengua catalana ni la "posaran" ni la "ficaran" a "Europa". La llengua catalana ja hi és a Europa, els catalans i els parlants de català som principalment europeus, d'Europa, vaja, excepte altres catalans a l'exterior i catalanòfils d'arreu del món. Una altra cosa és la llengua catalana 25a llengua oficial de la Unió Europea, cosa que no és exactament el que vol fer l'estat espanyol ara ni durant el govern de Rodriguez Zapatero, quan es va "aconseguir" o millor varen permetre fer comunicacions, adreçar preguntes a la UE. Jo personalment preferiria que sigui el català oficial a "Europa" com en dieu vosaltres, català a al UE vol dir moltes més coses que no pas poder parlar-lo els eurodiputats a l'Europarlament. A més si ens hem d'independitzar d'Espanya millor fer coses de cara al futur. Sisco, la camisa ens l'aixequen sempre. Josep, Andorra entrarà a la UE entre cometes, no hi entrarà com la resta d'estats actuals, el Govern andorrà actualment treballa en el marc de millorar i augmentar les relacions entre Andorra i la UE, la qual cosa ha de permetre un accés progressiu i estructurat d'Andorra al mercat interior de la UE i alhora tenir en compte les especificitats del país, tal com preveu la Declaració 3a relativa a l’article 8è del TUE segons la qual la UE tindrà en compte la situació particular dels països de petita dimensió territorial que mantenen relacions específiques de proximitat amb la Unió Europea. També negocien amb la UE dos estats encara més petits que Andorra Mònaco i San Marino, amb llengües oficials francès i italià. El que podria fer valdre Andorra és que la seva llengua oficial és parlada per alguns milions de ciutadans de la Unió Europea en estats actuals, tant de bo ho facin. Un altre tema és que el català ja és llengua oficial al Consell d'Europa format per 47 estats entre els quals, ara sí Andorra.
  2. Icona del comentari de: Català a gener 18, 2023 | 20:22
    Català gener 18, 2023 | 20:22
    Quan ho vegi m'ho creuré.
  3. Icona del comentari de: Ricard a gener 18, 2023 | 20:25
    Ricard gener 18, 2023 | 20:25
    Un altre cop la mateixa mentida dels castellans? Però quantes vegades l'han repetida aquests racistes? Prou de mentides, caram!
  4. Icona del comentari de: Aneualamerda a gener 18, 2023 | 20:33
    Aneualamerda gener 18, 2023 | 20:33
    Quan t'enganyen 100 vegades amb el mateix, o ets imbècil o un porc traïdor.
  5. Icona del comentari de: DUI o plegueu a gener 18, 2023 | 20:35
    DUI o plegueu gener 18, 2023 | 20:35
    DUI o plegueu.
  6. Icona del comentari de: Delfí Artós a gener 18, 2023 | 20:43
    Delfí Artós gener 18, 2023 | 20:43
    Recordem que a la Unió Europea i doncs, al Parlament Europeu, hi ha 24 llengües oficials entre les quals el croat, el danès, l'eslovac, l'eslovè, l'estonià, el finès, el grec, l'hongarès, el letó, el lituà, el neerlandès, el suec, el txec, el búlgar... i fins i tot el maltès (a Malta cooficial amb l'anglès ) amb 522.000 parlants; el gaèlic irlandès ( a Irlanda cooficial amb l'anglès) amb 260.000 parlants. L'estat espanyol ingressà a la Unió Europea l'any 1986, des d'aleshores no ha fet res per que la llengua catalana sigui oficial a la Unió Europea. (Que al País Valencià, les illes Balears i al Principat la llengua catalana sigui cooficial amb l'espanyol no és cap excusa ni impediment, vegeu el cas de Malta i Irlanda o altres) Solament durant el govern de Rodriguez Zapatero varen fer veure que feien "alguna cosa" (es poden enviar preguntes a la UE en català i et responen en aquesta llengua (?!)...)... tal i com tornen a fer ara. L'estat espanyol amb els catalans fa servir la "conllevància" és a dir fer veure que fa coses per la cultura i llengua dels catalans... L'estat espanyol no vol que la nostra llengua sigui una llengua amb tots els ets i uts, la vol mantenir de 3a categoria eternament, no fer res que no sigui esperar i esperar fins que la cultura i la llengua dels catalans desapareguin i sigui una anècdota que expliquen els catalans de més edat... per acabar d'assimilar i vertebrar (anihilar) els catalans del tot a la seva Espanya. Si al 2023 encara no comprenem això, anem pas bé... Nota . Llengua oficial a la Unió vol dir que a més de poder parlar-la amb traducció simultània a l'Europarlament, hi ha web, les lleis i normatives es tradueixen a les llengües oficials, la retolació de la Cambra, es poden fer activitats en aquesta llengua i hi ha servei de traducció... Algú que hi hagi treballat o amb més coneixement ens en pot informar més i millor ? Fem visible la nostra llengua, ningú ho farà per nosaltres.
  7. Icona del comentari de: fat boy a gener 18, 2023 | 20:46
    fat boy gener 18, 2023 | 20:46
    Ha, ha. Si, i el corredor mediterrani i invertir al Prat el mateix que a Barajas.
  8. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a gener 18, 2023 | 21:00
    Català a l'escola i a tot arreu gener 18, 2023 | 21:00
    La barra d'aquests colonialistes és monumental. A Catalunya fan mans i mànigues per destruir el català i diuen que en defensaran la oficialitat a Europa. A banda de la possibilitat de la presa de pèl habitual, és possible que la incorporació d'Andorra a la UE sigui més propera del previst i aleshores la nostra llengua seria oficial i, davant la impossibilitat d'evitar-ho, els colonialistes espanyols i francesos es vulguin penjar una medalla. Són cínics per això i molt més
  9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 18, 2023 | 21:18
    Pere Llimonera i Citronell gener 18, 2023 | 21:18
    El llop es compromet a vigilar el ramat.
  10. Icona del comentari de: derbes a gener 19, 2023 | 01:53
    derbes gener 19, 2023 | 01:53
    ?
  11. Icona del comentari de: Teix a gener 19, 2023 | 09:02
    Teix gener 19, 2023 | 09:02
    ...i el petit Perer s'ho creu
  12. Icona del comentari de: Ferran a gener 19, 2023 | 11:44
    Ferran gener 19, 2023 | 11:44
    Aparte de trilero, el mayor mentiroso mundial. Deberían inscribirlo en los Guiness

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa